Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ: ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

       Ο φίλος Λυκειάρχης Νώντας Νικάκης από τη Βόνιτσα, μας γράφει για τη μεγάλης αξία των φυτών και των βοτάνων της ελληνικής φύσης.

    Παρακολουθώντας καθημερινά τα διάφορα δημοσιεύματα στον γειτονικό τύπο της Ηπείρου σχολιάζω με λίγα λόγια όσον αφορά τα βότανα και γενικότερα τα φαρμακευτικά φυτά.
  Τελευταία αφού πλέον όλοι μας ψαχνόμαστε για καινούργιες δραστηριότητες προ ημερών μου τηλεφώνησε συμπατριώτης Ξηρομερίτης από Γερμανία, ο οποίος  ήθελε κάποιες ειδικές πληροφορίες για τα βότανα στο Μπούμστο και στο Πυργαντί, διότι αποφάσισε να επισκεφθεί την περιοχή μας με Γερμανούς για εμπόριο αυτού του είδους 
  Έχω προσωπική άποψη διότι πριν 32 χρόνια όταν εργαζόμουνα  ως γεωπόνος, με επισκέφθηκε ο καθηγητής της ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Σαρλής, βοτανολόγος με πλούσιο συγγραφικό  έργο και  περπατήσαμε όλο το Πυργαντί και φθάσαμε μέχρι σχεδόν την Ψηλή Κορφή, συλλέγοντας και φωτογραφίζοντας όλα τα χόρτα που υπάρχουν, άλλα για να πω την αλήθεια δεν μπορούσα να παρακολουθήσω την άξια του ερευνητικού του έργου........


  
 Αναφέρω αυτό το περιστατικό για να τονίσω ότι συμπατριώτες η περιοχή μας έχει έναν τέτοιο πλούτο και αυτό οφείλεται στο ότι είμαστε σε ένα καλό ΑΟΖ της Δυτικής Ελλάδος ας το ονομάσουμε έτσι μιας και η λεξη αυτη τελευταία  την χρησιμοποιούμε τακτικά.
     Όσοι από σας κατοικείτε στην Αθήνα  δεν είναι κακό να το ψάξετε.
     Διαβάστε ένα από τα κατορθώματα των γειτόνων μας που αν καθίσω και γράψω  πόσες διαολιές και μηχανορραφίες κάνουν για να οικονομήσουν ε!! δεν με φτάνουν 100 σελιδες αλλά ένα θα σας πω πριν τον επίλογο.
     Δεν έμεινε ούτε κλαρί δυο  χρονιές εδώ στη βονιτσα απο αγριόσυκα και φραγκόσυκα απο κάποιους αλβανούς τα πήγαν μέχρι Κρήτη και Μυτιλήνη...
ΒΟΤΑΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΚΑΙ ΠΑΣΑΝ...................


     Τα βότανα διατηρούν και σήμερα, σε κάποιον βαθμό, τη σπουδαιότητα που είχαν στο παρελθόν. Τα φαρμακευτικά φυτά μπορούν και προκαλούν έντονα συναισθήματα, καθώς φέρνουν στο νου παιδικές αναμνήσεις κάποιων ξεχωριστών εκδρομών στην εξοχή, όπου τα χαμομήλια και οι παπαρούνες παρέα με άλλα αγριόχορτα γίνονταν μπουκέτα προσφοράς σε πρόσωπα αγαπημένα.
    Παρ’ όλα αυτά στην καθημερινή μας ζωή αγνοούμε το ρόλο των φυτών. Το ψημένο ψωμί που γευόμαστε στο τραπέζι ελάχιστα μας φέρνει στο νου τα χωράφια με τα στάχυα που κυματίζουν στον αγέρα ή τα ρούχα που φοράμε σε τίποτα δε μας θυμίζουν τις βαμβακοκαλλιέργειες. Ακόμη λιγότερο τα έπιπλα μας θυμίζουν τα γιγαντιαία δέντρα του δάσους που κόπηκαν για τις ανάγκες μας.
   Έχουμε χάσει την αλλοτινή σχέση με τα φυτά και λησμονούμε πως ο αέρας που αναπνέουμε και η βροχή που πέφτει ρυθμίζονται από τον πράσινο κόσμο των φυτών.        Σπάνια έχουμε απευθείας επαφή με τα φυτά, τα βλέπουμε ως διακοσμητικά στοιχεία που στολίζουν το σπιτικό μας ή δίνουν χρώμα στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.
     Η χρησιμοποίηση των βοτάνων με απλούς και πρακτικούς τρόπους μπορεί να σημάνει την επιστροφή μας σε μια σχέση όπου εκτιμούμε τα «δώρα» της μάνας γης. Δουλεύοντας με τα βότανα φτιάχνοντας εκχυλίσματα και απλά αφεψήματα για να φανερωθούν οι ιδιότητές τους, φέρνουμε στο σπίτι μας μια γνώση που πέρασε μέσα από χιλιάδες χρόνια υπομονετικών δοκιμών και αποτυχιών.
    Η προτροπή του Ιπποκράτη «η τροφή σου να γίνει το φάρμακό σου», ας μας οδηγήσει σε αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών που σχετίζονται με τη διατροφή μας και τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον.

Χρησιμοποιούμε βότανα:
-Για να θεραπεύουμε το σώμα και το νου μας.
-Στις πρώτες βοήθειες και στις καθημερινές αδιαθεσίες.
-Για να φροντίσουμε τον εαυτό μας και το σπίτι.
-Για να απολαύσουμε τη γεύση τους και να αισθανθούμε όμορφα.

Συλλογή βοτάνων
Η συλλογή βοτάνων είναι μια σημαντική διαδικασία που επηρεάζει τη χημική σύστασή τους και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Δεν συλλέγουμε μεγαλύτερες ποσότητες βοτάνων απ’ ό,τι χρειαζόμαστε.
Μαζεύουμε τα φύλλα πριν ανθίσει το φυτό, ενώ σπόρους και βλαστούς μετά την ανθοφορία, στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης.
Τα αρωματικά φυτά τα μαζεύουμε νωρίς το πρωί εφόσον δεν υπάρχει υγρασία.
 Δεν ξεριζώνουμε τα βότανα. Κόβουμε προσεκτικά το μέρος του φυτού που θέλουμε με κοφτερό εργαλείο έτσι ώστε του χρόνου να ξαναβλαστήσει.
 Αν θέλουμε τις ρίζες του βοτάνου τις συλλέγουμε το φθινόπωρο και το χειμώνα τότε που το φυτό έχει σταματήσει την παραγωγή φύλλων και λουλουδιών, όταν δηλαδή έχει τελειώσει ο κύκλος.


Τα θέλει όλος ο κόσμος, αλλά και οι Αλβανοί που τα... κλέβουν

    Ο αστυνομικός Γιώργος Μουσαφίρης κάνει καθημερινές περιπολίες στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Τα επεισόδια με διακινητές ναρκωτικών και παράνομους μετανάστες είναι μέρος της καθημερινής υπηρεσιακής ρουτίνας του. Μόνο που φέτος άρχισε να αντιμετωπίζει και ένα άλλο θέμα: την παράνομη έξοδο βοτάνων από την ελληνική επικράτεια.
     Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ndtv, ο κ. Μουσαφίρης επισημαίνει: «Οι χωρικοί άρχισαν να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα και ενεργοποιήθηκαν». Αυτό που συμβαίνει είναι ότι Αλβανοί έφτιαξαν ένα πρόχειρο παράπηγμα στη μέση των βουνών, με σκοπό να συλλέγουν -παράνομα- βότανα που φύονται στην περιοχή.
      Μάλιστα, ήταν τόσο... οργανωμένοι που είχαν φέρει μαζί τους και μουλάρια για να μεταφέρουν τη... συλλογή τους και να την περάσουν στην Αλβανία, με σκοπό να την εμπορευθούν. Αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό, καθώς τον περασμένο Αύγουστο στην Τρίπολη συνελήφθησαν παράνομοι συλλέκτες να έχουν στην κατοχή τους μεγάλες ποσότητες ρίγανης και άγριου τσαγιού.
      Όπως αναφέρει η Ελένη Μαλούπα, ερευνήτρια του οργανισμού «Δήμητρα», «η Ελλάδα έχει 7.500 είδη βοτάνων, από τα οποία το 20% είναι αρωματικά και χρησιμοποιούνται και στη φαρμακευτική. Ωστόσο δεν μεγαλώνουν πολύ». 
    Η ιδιαιτερότητα των ελληνικών βοτάνων τα κάνει περιζήτητα στην Ευρώπη. Όπως σημειώνει το άρθρο, η Ελλάδα πουλάει αφειδώς βότανα σε Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ιταλία και Πολωνία. 
      Κάπου εκεί μπαίνουν στη μέση οι παράνομοι συλλέκτες από την Αλβανία, που επιδιώκουν να καρπωθούν για ίδιον όφελος αυτό που δίνει η ελληνική γη. 
     Ο αστυνομικός Γιώργος Μουσαφίρης επιβεβαιώνει το συμπέρασμα από την καθημερινή άσκηση των καθηκόντων του. Όπως αναφέρουν οι Ελληνες ειδικοί, το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στο παράνομο εμπόριο, αλλά και στον τρόπο που συλλέγουν τα βότανα αυτοί που δεν γνωρίζουν. 
     Από τη μεριά του, ο Κώστας Οικονομάκης, ειδικός στο τσάι του βουνού, σημειώνει: «Πωλούν τα βότανα σε χαμηλότερη τιμή και αυτό διότι δεν είναι πιστοποιημένα».
      Η αντίδραση της Ελλάδας, σημειώνει το άρθρο, ήταν να υπάρξει μια συνεργασία των επίσημων παραγωγών βοτάνων με την κυβέρνηση και να δημιουργήσουν έναν εθνικό κατάλογο βοτάνων υπό την επιστημονική σκέπη. 
    Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ελληνικές εταιρείες με εξωστρεφές προφίλ ολοένα και περισσότερο ποντάρουν στη δύναμη των βοτάνων και ασχολούνται ενεργά με το εμπόριό τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τσάι του βουνού, που πλέον έχει φτάσει μέχρι τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και το Παρίσι. Οι πιστοποιημένοι καλλιεργητές προσπαθούν να ελέγξουν την παραγωγή, έτσι ώστε να μην υπάρξει εξάντληση.

Πηγή: www.himara.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο