Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΦΩΤΟ: Ρεπορτάζ στο ελαιοτριβείο του Γεράσιμου Ρόμπολα στην Κατοχή



Κείμενο – Φωτο: ΤΖΕΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 

      Στο ελαιοτριβείο του Γεράσιμου Ρόμπολα και του γιού του Χρήστου, στην Κατοχή Μεσολογγίου, βρέθηκε η φίλη μας Τζένη Παπαδημητρίου από την Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου  και φωτογράφισε όλα τα στάδια παραγωγής του ελαιολάδου. 
Μας γράφει: 

Για πρώτη φορά επισκέφθηκα ελαιοτριβείο και είδα την διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου. Εκεί είδα και παρατήρησα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται και παρακολούθησα με ενδιαφέρον την διαδικασία παραγωγής λαδιού. Η διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου είναι απλή και φυσική...............

 
  Πρώτο στάδιο τοποθετούν τον καρπό σε ένα κάδο κατόπιν αρχίζει η ανάβαση σε μια σκάλα και καταλήγει σε μια μικρή δεξαμενή όπου ξεχωρίζουν τις ελιές από φύλλα ή κλαδιά. Μετά οι ελιές πλένονται με ζεστό νερό ώστε να απομακρυνθουν όλες οι βρωμιες και τα εναπομεινοντα φύλλα και έτσι να μην επιμολυνθει το ελαιόλαδο. 
   Στην επόμενη φάση οι ελιές προχωρούν μέσα σε ένα ανοξείδωτο σπαστηρα ο οποίος τεμαχιζει την ελιά μαζί με τον πυρήνα μετατρεποντας την σε μια παστα. Αυτό το στάδιο είναι σημαντικό γιατί η υφη της παστας μπορούν να αλλάξουν την ποιότητα του ελαιόλαδου. Η πάστα ελιάς μεταφέρεται για μαλαξη στους μαλακτηρες που εκτός από την αναδευση θερμαινουν ελαφρά την ελαιοζυμη για να γίνει ο διαχωρισμός του λαδιού στο επόμενο στάδιο. Η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 27 C. Όταν έχει πια επιτευχθεί η μαλαξη η ελαιοζυμη είναι έτοιμη για την φάση διαχωρισμού των στερεών από το φυτικό χυμό που περιέχει και το ελαιόλαδο. Οι μηχανές αυτές διαχωριζουν και απομακρυνουν ξεχωριστά τον πυρήνα αρκετά στεγνό το νερό και το λάδι μαζί.
    Για το τελικό διαχωρισμό το μείγμα φυτικου χυμού και λαδιού περνάει από ένα άλλο διαχωριστηρα όπου και γίνεται ο τελικός διαχωρισμός και τελικά από την μηχανή βγαίνει από μια κατεύθυνση το λάδι και από άλλη κατεύθυνση το νερό. Το λάδι παίρνει το δρόμο τής πρώτης αποθήκευσης. Ο πυρήνας της ελιάς δίνεται σε εργοστάσιο επεξεργασία για την παραγωγή πυρηνελαιου και πυρηνοξυλου το οποίο είναι καύσιμο υψηλής απόδοσης και χρησιμοποιειτε για θέρμανση επειδή είναι πιο φθηνό από το πετρέλαιο.


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο