Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ποδηλατικός αγώνας Brevet Αγρινίου το Σάββατο 4 Οκτωβρίου



Brevet Αγρινίου 2014 - Περιγραφή Διαδρομής 
Εκκίνηση από το Αγρίνιο και διαδρομή Αμφιλοχία, εθνική οδός προς Βόνιτσα, Τρύφος, Κατούνα, Αετός, Αρχοντοχώρι, Αστακός.
       
     Η χάραξη κινείται στο ανατολικό-βορειοανατολικό τμήμα τής Αιτωλοακαρνανίας. Παρόλο που εκ πρώτης όψεως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ακραιφνές ορεινό μπρεβέτ, αφού το ψηλότερο σημείο είναι στα 538, οι συνεχείς όμως εναλλαγές ανωφέρειας και κατωφέρειας τού δίνουν έναν αξιοπρόσεκτο βαθμό δυσκολίας! 
      Το ανάγλυφο συνδυάζει πράσινο και μπλε, τόσο από λίμνες (Τεχνητή λίμνη Καστρακίου, Τεχνητή λίμνη Στράτου, Οζερός) όσο και μεγάλα τμήματα δίπλα σε θάλασσα (Αμβρακικός κόλπος, Ιόνιο Πέλαγος) αλλά και τον Αχελώο προς το τέλος της διαδρομής (Γέφυρα Ιόνιας Οδού μετά τα Παλαιομάνινα και Γέφυρα στον Άγιο Γεώργιο). Τα δύο σημεία ελέγχου εξάλλου, βρίσκονται σε δύο σημαντικές παραθαλάσσιες κωμοπόλεις Αμφιλοχία και Αστακό. 
------------ 
     Εκκίνηση από το Αγρίνιο. (Στα πρώτα 10 χλμ. χρειάζεται να δοθεί προσοχή λόγω στενού δρόμου, κακού οδοστρώματος σε πολλά σημεία καθώς και διερχόμενα αυτοκίνητα. Μετά το τοπίο ξεκαθαρίζει και οι αισθήσεις επικεντρώνονται στην διαδρομή και τα τοπία!) ........



      Περνάμε μέσα από την Νεάπολη με πάνω κάτω, σχεδόν παράλληλα με την Ε.Ο. και φτάνουμε στην Γέφυρα Ματσουκίου, από εκεί προχωράμε δεξιά προς Καστράκι. Στην διασταύρωση, στρίβουμε αριστερά όπου έχουμε την πρώτη ήπια αλλά αρκετά μακριά ανηφόρα πηγαίνοντας προς Μπαμπαλιό. Kατηφορίζοντας στα δεξιά μας πάντα η Τεχνητή Λίμνη Καστρακίου! Στο Μπαμπαλιό (αριστερά) βρίσκεται η μία από τις δύο μοναδικές πηγές σε όλη την διαδρομή. Είναι σόφρων να φουλάρετε για την ανάβαση της Βαρετάδας. Περί τα 3 χλμ. μετά (πάλι αριστερά) είναι η δεύτερη πηγή και τελευταία όλης της διαδρομής. 
      Ανάβαση Βαρετάδας για την συνέχεια όπου πιάνουμε και το μεγαλύτερο υψηλό του Μπρεβέτ (^538). Μέσης δυσκολίας ανάβαση, αλλά με τα πρώτα 5 χλμ. να είναι σταθερά σε κλίση, σε σημεία θα δείξει και μικρά διψήφια νούμερα κλίσης. Το χωριό εν όψει, αλλά η ανάβαση έχει λίγο ακόμη μετά την κατηφόρα, από εκεί και πέρα πέφτουμε προς Μεγάλο Κάμπο, Σαρδίνια και Αμφιλοχία. Εδώ, (Κατάβαση Βαρετάδας) ΠΡΟΣΟΧΗ! γιατί το οδόστρωμα έχει λίγο θέμα, όχι χάλια, αλλά υπάρχει κίνδυνος σε γρήγορη οδήγηση να χαθεί η πρόσφυση. 

     Αμφιλοχία και 1ο Σημείο Ελέγχου (Πλατεία Παραλίας, στο περίπτερο δεξιά). Έχουμε ήδη μπει στην Ε.Ο. από την προηγούμενη διασταύρωση προς Σαρδίνια. Ακολουθώντας πάντα την Ε.Ο. προς Βόνιτσα συνεχίζουμε παραλιακά προς Σπάρτο. Μέχρι και μετά το Σπάρτο μια καλή ανηφορούλα και πέφτουμε στην κατηφόρα. Προχωράμε κατά μήκος. 

    Τρύφος εν όψει! Και το παράδοξο του Τρύφου!!! Είμαστε στην Ε.Ο. και η πινακίδα είναι σαφέστατη: «Τρύφος-Άγιος Βάρβαρος». Η σημαντικότερη ανάβαση της ημέρας ξεκινά, το πρόγραμμα την δίνει κατηγορία 2 αλλά επειδή είναι σπαστή, μάλλον κατηγορία 1 είναι! Στο χωριό πιθανή στάση για ανάσα και τροφοδοσία (Φούρνος στο κέντρο δεξιά με την Γοργόνα.) 
    Και το παράδοξο: Nερό Κορπή 0,5L € 0,50 και νερό Κορπή 1,5L € 0,40!!! Εκμεταλλευτείτε το!!! (Τουλάχιστον στο πρώτο μαγαζί αριστερά!). 
Φευγιό(!) και επόμενος προορισμός κατηφορικά η Κατούνα. 

     Στην Κατούνα μεγάλη προσοχή στις πινακίδες, δεξιά πρώτα περνάμε μέσα από το χωριό και μετά πάλι λοξώς δεξιά οδέουμε για Αετό, Αρχοντοχώρι. Ευκαιρία για πάτημα μέσα στο οροπέδιο του Ξηρομέρου μέχρι και τον Αετό
     Tα Ακαρνανικά Όρη δεσπόζουν στα δεξιά μας όπως και το χωριό Κομπωτή! Λίγο προσοχή στο οδόστρωμα 2 χλμ. περίπου πριν τον Αετό. Φτάνοντας στο χωριό προχωράμε ευθεία και αρχίζει το πρώτο και πιο ζόρικο τμήμα της ανάβασης για Αρχοντοχώρι. Πιάνουμε το υψηλό και μετά την δεύτερη πιο ήπια ανηφορίτσα αντικρύζουμε το Αρχοντοχώρι. Εδώ πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να γίνει τροφοδοσία γιατί μέχρι τον Αστακό είναι σχεδόν ανύπαρκτη η δυνατότητα για κάτι τέτοιο. 
      Kατηφορίζοντας από Αρχοντοχώρι είναι η ΚΡΙΣΙΜΗ διασταύρωση και ΑΡΙΣΤΕΡΗ στροφή που μας οδηγεί στην Ε.Ο. προς Αστακό. Είναι 300μ. πιο κάτω από τον Αρχαίο Πολεμικό Πύργο Αλυζίας ο οποίος ορθώνεται ψηλά στα δεξιά, στα βράχια. Δεν θα το αντιληφθείτε άμεσα εφόσον πηγαίνετε σφαίρα, ευκαιρία και για μια αναμνηστική φωτό με τον Πύργο. 
      Με το μπλε πάντα στα δεξιά καθώς και το νησί του Καλάμου, οδεύουμε προς Αστακό. Μια ενοχλητική ανηφορούλα 2 χλμ. περνά, μάλλον γρήγορα και σταθερά προχωράμε, μέχρι να βρούμε μία ανηφόρα 4 περίπου χλμ. με σταθερή κλίση και μάξιμουμ γύρω στο 6%. 
     Εφόσον «φάμε» αυτή το έργο για Αστακό αρχίζει να τελειώνει, άλλη μία ήπια ανηφόρα και κατηφορίζοντας για Αστακό, μπαίνουμε ΠΑΡΑΛΙΑΚΑ δεξιά (Δεν συνεχίζουμε στην ανηφόρα μπροστά)! 

       Αστακός και 2ο Σημείο Ελέγχου (Παραλία). Οι επιλογές στην προσωπική διάθεση του καθενός! Αφήνοντας – κάποια στιγμή – πίσω τον Αστακό φεύγουμε δεξιά και παραλιακά πάντα προς τις τελευταίες ανηφόρες που θα μας οδηγήσουν στον κάμπο προς Λεσίνι. Φορτωμένα πόδια, πιθανόν να ζορίσουν, έστω κι αν οι κλίσεις δεν είναι μεγάλες. 
Φτάνοντας στο υψηλό και τη διασταύρωση που πάει για Λιμάνι Αστακού,αρχίζει η πτώση προς τον κάμπο. Εδώ μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ! Για δύο και πλέον χλμ. υπάρχουν έργα και ο δρόμος είναι στρωμένος με χαλίκι, πάντως σχετικά εύκολα θα βγει. Φτάνοντας κατόπιν στο Λεσίνι κάνουμε αριστερά στην διασταύρωση και οδεύουμε προς Πεντάλοφο, Παλαιομάνινα, Ρίγανη και Γουριώτισσα. Αρκετά χλμ. με μπόλικα άνω κάτω και ενδιαφέρουσες εναλλαγές εικόνων. 
    To κομμάτι αυτό και το ανάγλυφό του, στο δεδομένο χρονικό σημείο, πιθανόν να δοκιμάσει λίγο την υπομονή σας! Το πολυπόθητο επίπεδο οδόστρωμα έρχεται περίπου στο 187ο χλμ. . 
    Στην στροφή που δεσπόζει ο πλάτανος και πριν το βενζινάδικο, κάνουμε δεξιά και οδεύουμε προς Καλύβια-Αγρίνιο. Ακολουθώντας το δρόμο κατά μήκος, χωρίς να στρίψουμε ΠΟΥΘΕΝΑ βγαίνουμε στην τελική ευθεία για τον τερματισμό! 
Καλό και προπάντων ασφαλές Ταξίδι σε όλους και όλες!!!

200km BREVET
Checkpoint Date Time
========== ==== ====
Agrinio
0km Start: 04/10 07:30
Close: 04/10 08:30

Amfilochia
57km Open: 04/10 09:11
Close: 04/10 11:18

Astakos
144km Open: 04/10 11:41
Close: 04/10 16:58

Agrinio
208km Open: 04/10 13:23
Close: 04/10 21:00


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο