Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Δικαστική διαμάχη Αγιοστρατίτη με τον Εμίρη του Κατάρ για την Οξιά

-Ζητάει και τα ρέστα από τον εμίρη για τα φαραωνικά σχέδια
-Ο γνωστός αρχιτέκτονας Στέλιος Αγιοστρατίτης ζητά λύση από τη Δικαιοσύνη στη διαμάχη του με τον Αλ Θάνι για τα σχέδια αξιοποίησης της Οξυάς. 
-Ο Μηταράκης επισημαίνει ότι δεν υπήρξε ποτέ αίτημα για fast track

      Ντόμινο εξελίξεων και πόλεμο δηλώσεων προκάλεσε το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην επένδυση του εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι στο μικρό νησάκι του Ιονίου Οξυά. 
    Με την κυβέρνηση διά στόματος του αρμόδιου για τις στρατηγικές επενδύσεις υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη να δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ότι κανένα αίτημα από τη μεριά του εμίρη ή συνεργατών του δεν έχει φτάσει για τοποθέτηση της επένδυσης στις διαδικασίες fast track, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να ζητά διευκρινίσεις και τον εμίρη να βρίσκεται στα δικαστήρια με τον πάλαι ποτέ στενό του συνεργάτη, αρχιτέκτονα Στέλιο Αγιοστρατίτη, το όλο σκηνικό θυμίζει σενάριο ταινίας θρίλερ. Κι αυτό διότι οι ανατροπές ως προς την αξιοποίηση του ιδιωτικού νησιού που βρίσκεται πλησίον της Λευκάδας είναι συνεχείς, όμοιες με αυτές που μόνο ο Αλφρεντ Χίτσκοκ θα μπορούσε να σκηνοθετήσει....

 
Η δικαστική διαμάχη 
     Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η δικαστική διαμάχη μεταξύ του αρχιτεκτονικού γραφείου aa Associates του αραβόφωνου αρχιτέκτονα που έλκει την καταγωγή του από την Αίγυπτο και της εταιρείας λιβανέζικων συμφερόντων Pimara A.E. που διαχειρίζεται το project για λογαριασμό του εμίρη εξελίχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις αίθουσες των ελληνικών δικαστηρίων δίνοντας τροφή για σχόλια αλλά και προκαλώντας κυβερνητική παρέμβαση. 
   Ο γνωστός αρχιτέκτονας Στέλιος Αγιοστρατίτης διαφωνώντας με τους Αραβες επενδυτές απαίτησε επιπλέον χρήματα για τη μελέτη του, την ίδια στιγμή που η αντίπαλη πλευρά αμφισβητούσε την ποιότητα της εργασίας του αλλά και, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της στο «ΘΕΜΑ», τις επαφές που ο αρχιτέκτονας τους έταζε με υπουργούς και πολιτικά πρόσωπα που θα επιτάχυναν τις διαδικασίες. 

        Στο παραπάνω κλίμα εντάσσονται όμως και οι δηλώσεις του αρμόδιου για τις στρατηγικές επενδύσεις υφυπουργού κ. Μηταράκη, ο οποίος διαμηνύει: «Δεν μας έχει καταθέσει κανένας αίτημα για τοποθέτηση της επένδυσης στη διαδικασία fast track». 
      Η δήλωση αυτή έρχεται μία εβδομάδα μετά το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» αναφορικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και την αργοπορία στην υλοποίηση της επένδυσης από το Κατάρ. Την ίδια στιγμή πηγές αναφέρονται σε κινητοποίηση από τη μεριά του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος διατηρεί προσωπική σχέση με τον εμίρη του Κατάρ και ζήτησε να ενημερωθεί γιατί δεν προχωρά η υπόθεση του ηγέτη μιας άλλης χώρας που επέλεξε την πατρίδα μας για να τοποθετήσει μέρος των χρημάτων του. «Δυστυχώς η λογική πολλών επενδυτών είναι να εμπιστεύονται τα λάθος πρόσωπα, τα οποία για να τους πουλήσουν εξυπηρέτηση τους γυρνάνε δεξιά και αριστερά, σε αναρμόδιους υπουργούς, και τελικά δεν κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι πολύ απλά υπάρχει πλέον το θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας ώστε οι μεγάλες και στρατηγικής κατεύθυνσης επενδύσεις να υλοποιούνται πιο γρήγορα», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Μηταράκης. 
        Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Οξυά είναι ένα νησί που εξαγοράστηκε από την εταιρεία Pimara A.E. έναντι 5,6 εκατ. ευρώ. Το έργο της δημιουργίας ενός χώρου μοντέρνας τέχνης σε συνδυασμό με κατοικίες και περιβαλλοντικά έργα ανέλαβαν εργολαβικά ο κ. Αγιοστρατίτης και η εταιρεία του. Ο τελευταίος, όμως, κατηγορείται από την Pimara A.E. ότι εκπόνησε και απέστειλε σχέδια που δύσκολα θα γίνονταν δεκτά από τους πολεοδομικούς μηχανισμούς της χώρας και πως δεν πραγματοποίησε -όπως φέρεται να είχε τάξει- προώθηση του φακέλου της επένδυσης στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.          Από τη μεριά του ο γνωστός αρχιτέκτονας υποστηρίζει πως παρέδωσε το έργο που του είχε ζητηθεί και δεν πληρώθηκε ποτέ για την πραγματική του αξία, παρά έλαβε μια προκαταβολή 400.000 ευρώ. Πηγές ανεβάζουν τις απαιτήσεις του κ. Αγιοστρατίτη σε μερικά εκατομμύρια ευρώ. 

Ο εμίρης θα συνεχίσει την επένδυση
      Βέβαια το μεγάλο μειονέκτημα στην όλη υπόθεση, ανεξάρτητα από το ποιος φέρει την ευθύνη για τις συγκεκριμένες καθυστερήσεις, είναι ότι ο εμίρης του Κατάρ, που επί σειρά ετών ταλαιπωρείται με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της χώρας μας, τώρα φτάνει στις αίθουσες των δικαστηρίων. Λόγω της εγνωσμένης δύναμής του σε διεθνές επίπεδο, λοιπόν, μια επικοινωνία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα θα δημιουργήσει θόρυβο, ενώ και πάλι θα δοθεί η εντύπωση πως η χώρα μας είναι εχθρική προς τους ξένους επενδυτές. 
      Πάντως τέτοιου είδους ενέργειες ο εμίρης Αλ Θάνι δεν σκέφτεται να τις υλοποιήσει καθώς αγαπά, όπως μας διαμηνύουν συνεργάτες του, τη χώρα μας, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι κάθε καλοκαίρι περνάει πολύ από τον χρόνο του στα νησιά μας. «Επρόκειτο για θέμα κακής χημείας με έναν άνθρωπο που επειδή έχαιρε μιας πολύ καλής φήμης και φυσικά επειδή μιλούσε τη γλώσσα μας (σ.σ.: ο κ. Αγιοστρατίτης λόγω της καταγωγής του μιλάει άπταιστα αραβικά) θεωρούσαμε πως θα έφερνε σε πέρας μια τόσο απαιτητική και σύνθετη εργασία», αναφέρουν άνθρωποι του περιβάλλοντος Αλ Θάνι. 
      Ανθρωπος ιδιαίτερος, με ροπή στο lifestyle και καμιά φορά στην υπερβολή, ο κ. Αγιοστρατίτης διαφήμισε σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις του με τον εμίρη του Κατάρ. Εχοντας χτίσει τα μισά βόρεια και νότια προάστια, ο βαθύπλουτος Ελληνας αρχιτέκτονας ως μέλος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου έχει συμμετοχή σε δεκάδες δουλειές στην αραβική χερσόνησο. Το αναπτυξιακό-αρχιτεκτονικό σχέδιό του για το νησάκι του Ιονίου τιτλοφορούνταν «Oxia Art Island» και λέγεται ότι θα κοστίσει έως και 300 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως καθοριστικός παράγοντας για οτιδήποτε συμβεί στην Οξυά είναι η σιδηρά κυρία της βασιλικής οικογένειας Μοζάχ μπιντ Νασέρ αλ Μισνέντ, η δεύτερη από τις τρεις συζύγους του εμίρη. Στόχος του εμίρη ήταν η επένδυση αυτή να έχει ολοκληρωθεί έως το 2017, κάτι όμως που φαίνεται πλέον ως ιδιαίτερα δύσκολο. Το μέρος αυτό έχει επιλεγεί ως ο τόπος όπου ο Αλ Θάνι θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του μόλις αποχωρήσει από τον θρόνο υπέρ του υιού του Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. 

http://www.protothema.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο