Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας… Θανάση Παλιούρα

    Για το μεγάλο ταξίδι της αιωνιότητας, ταξίδεψε τις πρώτες πρωινές ώρες το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014, ο αγαπητός μας φίλος, Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθανάσιος Παλιούρας.
    Την Κυριακή το μεσημέρι  στον Ιερό Ναό της  Αγίας Τριάδος του Αγρινίου, ιδιαίτερη και αγαπημένη Πατρίδα του εκλιπόντος,  παρουσία των οικείων του, επισήμων, εκπροσώπων της Εκκλησίας, των Τοπικών Πολιτικών Αρχών, ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, συναδέλφων, σπουδαστών του και πλήθους  κόσμου,  εψάλη η νεκρώσιμος  ακολουθία όπου χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες, Άρτας κ. Ιγνάτιος, Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος , Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, παραβρέθηκαν επίσης οι Μητροπολίτες Εδέσσης και Ευρίπου, συλλειτούργησαν δε Ιερείς από τους Ιερούς Ναούς της περιοχής........



    Πρόσωπα σκυθρωπά, μάτια δακρυσμένα, προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε  ο ένας στον άλλον γιατί ο καταξιωμένος αυτός Επιστήμονας, η κορυφαία αυτή Πνευματική προσωπικότητα του Πολιτισμού και των Γραμμάτων, όχι μόνο της περιοχής μας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος,  έφυγε τόσο ξαφνικά από κοντά μας. 
      Ο Θανάσης Παλιούρας γεννήθηκε στο Αγρίνιο, σπούδασε Θεολογία και Αρχαιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία από την  Ακαδημία Αθηνών εκπόνησε Διδακτορική διατριβή στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών ερευνών της Βενετίας. Συγγραφέας μεγάλων Επιστημονικών έργων όπως, «Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία» που έγινε το «κλειδί» ανάπτυξης στο χώρο της έρευνας για τον τόπο μας. Επίσης υπάρχουν, του ιδίου, δεκάδες δημοσιευμένες Επιστημονικές μελέτες. 
   Με το ανασκαφικό του έργο ανάδειξε μνημεία όπως, η Αγία Τριάδα στο Μαύρικα Αγρινίου, Εγκλείστρα Σπηλαίου Αγίου Νικολάου Βαράσοβας Αιτωλίας, η Παλαιοχριστιανική Βασιλική Λόφου Αγίας Τριάδας- Κ. Βασιλικής Αιτωλίας και άλλα. Επί σειρά ετών υπήρξε εξέχον μέλος  της Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας καθώς και της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου. Ήταν ο πρωτεργάτης και «θεμελιωτής» του Πανεπιστημίου Αγρινίου.
    Έζησε στο αγαπημένο του Αγρίνιο για πολλά χρόνια και μέχρι προχθές έλεγε και έδινε προτάσεις, ιδέες, προβληματισμούς  και συμβουλές στους Άρχοντες αυτού του τόπου για την ανάπτυξη της αγαπημένης του Πατρίδας. Είχε έντονη κοινωνική δράση, ήταν αγαπητός, χαρισματικός, διορατικός και πάνω από όλα δημιουργικός.      Το όραμά του ήταν να δει την αγαπημένη του Πατρίδα, την Ντούτσαγα, να προκόβει σε όλους τους τομείς. Δεν έλεγε όχι σε κανέναν όταν του ζητούσε τη συμβουλή του, την βοήθειά του, την συμπαράστασή του, την παρουσίαση του βιβλίου του.   
   Μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΧΕΛΩΟΥ παρουσίαζε διάφορες ενημερωτικές – επιστημονικές εκπομπές που είχαν σχέση με την Εκκλησία και όχι μόνο.  Όλη του η ζωή  ήταν γεμάτη όνειρα, τα οράματά του για το μέλλον πολύ μεγάλα, η φλόγα της δημιουργίας πολύ δυνατή. Η αρχοντιά  του πολύ… πλούσια. 
    Οι  φίλοι του, οι συνάδελφοί του, όλοι εμείς που τον ζήσαμε από κοντά, του δείξαμε στοργή και απέραντη αγάπη. 
     Δάσκαλέ μας  να είσαι βέβαιος ότι  θα συνεχίσουμε  να σε αγαπάμε και να σε τιμάμε και στο μέλλον. Το Αγρίνιο, η Αιτωλοακαρνανία, σε όλους μας,  θα μας λείψεις.
   Αγαπητέ μου Φίλε Θανάση,  θα είσαι πάντα στις σκέψεις μου, σ΄ ευχαριστώ για όλα όσα μου πρόσφερες. Καλό σου ταξίδι εκεί στη γειτονιά της Αγάπης, στη γειτονιά των Αγγέλων και Αρχαγγέλων, που θα είσαι. 
Καλό σου ταξίδι… αγαπημένε μας Δάσκαλε.        

Χρήστος Γερ. Σιάσος, 
 Καθηγητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο