Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Οριοθέτηση για τους αρχαιολογικούς χώρους στην Πάλαιρο και στην Κομπωτή του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Ο αρχαιολογικός χώρος στην Κομπωτή 

   Ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαίρου

    Στην οριοθέτηση δύο αρχαιολογικών χώρων στην Αιτωλοακαρνανίας προχώρησε το Υπουργείο Πολιτισμού με πρόσφατες αποφάσεις του.

      Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που καθορίζει τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, προστατεύοντάς τους έτσι από τυχόν καταπατήσεις, και που επηρεάζει το χωροταξικό σχεδιασμό των όμορων περιοχών. Οι αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού αφορούν τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαίρου και συγκεκριμένα το λόφο «Κεχροπούλα», καθώς επίσης τον αρχαιολογικό χώρο στο λόφο «Κάστρο» ή «Παλιόκαστρο», στην Κομπωτή του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας.........



Στην Πάλαιρο ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει το λόφο «Κεχροπούλα» και τις πλαγιές αυτού, όπου εκτείνονται τα οχυρωματικά, οικιστικά και ταφικά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, αναγόμενα από τον 6ο αι.π.Χ. έως και τα ρωμαϊκά χρόνια, και επίσης τα λείψανα οικισμού της εποχής της Τουρκοκρατίας. Εντός της κήρυξης συμπεριλαμβάνεται και έκταση περιμετρικά του λόφου, όπου εντοπίζονται στα βορειοδυτικά ιερό Αρτέμιδος, στα δυτικά στο λόφο του Προφήτη Ηλία λείψανα ιερού αρχαϊκών–κλασικών χρόνων και μονόχωρης βασιλικής παλαιοχριστιανικών χρόνων, και στα ανατολικά στο όρος Ταμπιά αρχαία οδός, κατάλοιπα αγροικίας και οικισμού μέσης ελλαδικής περιόδου.

Στην Κομπωτή ο λόφος που υψώνεται 500 μ. βόρεια του χωριού Κομπωτή, φέρει την ονομασία Κάστρο ή Παλιόκαστρο. Εκεί βρίσκονται τα ερείπια μιας αρχαίας οχυρωμένης Ακαρνανικής πόλης, την οποία ορισμένοι μελετητές ταυτίζουν με την αρχαία πόλη Τορύβεια ή Τύρβειον. Στο εσωτερικό της πόλης είναι ορατά ίχνη πυκνοδομημένων οικιών, οι οποίες είναι κατασκευασμένες με κυκλώπεια τοιχοποιία και αποτελούμενες από πολλά δωμάτια. Μικρής έκτασης ανασκαφική έρευνα στην πόλη έφερε στο φως ενδιαφέροντα δημόσια κτίρια, ενώ μεταξύ των άλλων ευρημάτων συγκαταλέγεται και μια πήλινη μπανιέρα (σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου).

http://www.agrinioculture.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο