Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ομοσπονδία Βάλτου: Μαγευτική η εκδήλωση στο Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου»



       Μια βραδιά μαγεία, πανέμορφη, μέσα στη δροσιά στον πευκόφυτο λόφο του Φιλοπάππου, απέναντι από την Ακρόπολη, στο θέατρο ελληνικών χορών «Δόρα Στράτου», αφιερωμένη στην «κόρη του Βάλτου», τη Δόρα Στράτου, στο έργο της οποίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η επιβίωση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, των χορών, αλλά και των εθνικών ενδυμασιών, πραγματοποίησε στην Αθήνα, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014, η Ομοσπονδία Συλλόγων Βάλτου (ΟΣΥΒΑ). 
     Η μεγάλη εκδήλωση ξεκίνησε, στις 21.00, με το καλωσόρισμα από την Ζωή Σπανού, οργανωτική Γραμματέα της Ο.ΣΥ.ΒΑ, τους  χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου της Ο.ΣΥ.ΒΑ Χρήστο Σαλαούνη, από τον πρόεδρο του  σωματείου Ελληνική Χοροί ''Δόρα Στράτου"  Άλκη Ράφτη και  στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων από την Αναπλ. Γραμματέα της Ομοσπονδίας Βάλτου  Άρτεμις Πατσαούρα και άρχισαν οι χοροί της Ρούμελης από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Κέντρου Αμφιλοχίας και οι χοροί από το μικρό χορευτικό των Συλλόγων Εμπεσιωτών και Χαλκιοπουλιτών...........



    Στο δεύτερο μέρος, οι θεατές παρακολουθήσαν μια ενδιαφέρουσα ομιλία από τον Νίκο Κασβίκη, χοροδιδάσκαλο,  για τη ζωή και το πλούσιο έργο της Δόρας Στράτου, της «κόρης του Βάλτου». 
     Η πρωτοπόρος ηθοποιός, θιασάρχης και ερευνήτρια της ελληνικής λαογραφίας είχε καταγωγή, από τη μεριά του πατέρα της, δικηγόρου Νικόλαου Στράτου, από το Λουτρό Αιτωλοακαρνανίας. Η λαμπρή αυτή προσωπικότητα, ήταν κόρη του Νικόλαου Στράτου, πρωθυπουργού για μία μόνον εβδομάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή, για την οποία θεωρήθηκε υπεύθυνος, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο με τουφεκισμό. 
   Η Δόρα  Στράτου βλέποντας τον πατέρα της να κατηγορείται για εσχάτη προδοσία πείσμωσε και ήθελε να δείξει ότι στην οικογένειά της ήταν πατριώτες και αγαπούσαν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Με μεγάλη θέληση και υποστήριξη από πολιτικούς, φίλους του πατέρα της,  τα κατάφερε και  έκανε το θέατρο.

   Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με χορούς του Βορειοανατολικού Αιγαίου από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Περδικακιωτών Αθήνας, χορούς της Μακεδονίας από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Αθήνας και χορούς της Ρούμελης από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Εμπεσιωτών Αθήνας
     Τη βραδιά έκλεισαν όλα τα χορευτικά συγκροτήματα μαζί, τα οποία εντυπωσίασαν και καταχειροκροτήθηκαν από τους θεατές, για την άρτια και άψογη παρουσία τους, τιμώντας επάξια τον ομοσπονδία Βάλτου και τους Συλλόγους μέλη της. 




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο