Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΛΙΟΥΡΑ


     Με συγκίνηση και σεβασμό, αρχιερείς, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, άνθρωποι του πολιτισμού και του πνεύματος αλλά και πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε πριν από λίγο τον επίτιμο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αθανάσιο Παλιούρα, που έφυγε από τη ζωή χθες το πρωί, μετά από σύντομη ασθένεια.
     Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε  στον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδας, στην αγαπημένη συνοικία του καθηγητή που τόσο αγάπησε και στην οποία ζούσε, ενώ χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Άρτας, Εδέσσης, Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου και Ευρίπου.

     Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των οικείων, των φίλων, συνεργατών και φοιτητών του καθηγητή, μιας και μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του υπήρξε τόσο δραστήριος, που ή είδηση του θανάτου του ξάφνιασε τους πάντες..........




      Στους επικήδειους και τα ψηφίσματα που εκφωνήθηκαν όλοι ανεξαιρέτως μίλησαν για το πάθος του Αθανασίου Παλιούρα για τον Βυζαντινό πολιτισμό και την μεγάλη αγάπη που έτρεφε για την Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο.
     Χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. κ. Ιερόθεος μίλησε για έναν άνθρωπο που από την αρχή της ακαδημαϊκής  πορείας του ως φοιτητής κέρδιζε τον θαυμασμό όλων, ενώ σημείωσε ιδιαίτερα την μεγάλη αγάπη του εκλιπόντος για το  Αγρίνιο, καθώς και το γεγονός ότι σήμερα οι ιεράρχες που παραστάθηκαν στην κηδεία του ήρθαν για να τιμήσουν έκτος των άλλων και έναν απλό , ταπεινό άνθρωπο του Θεού και της εκκλησίας.  
     «Όλοι εμείς οι ευεργετημένοι από εσένα σε ευχαριστούμε για όσα μας δίδαξες», είπε στον δικό του σύντομο επικήδειο λόγο κληρικός και φοιτητής του Αθανάσιου Παλιούρα, ενώ ο πρύτανης του πανεπιστημίου των Ιωαννίνων τον αποκάλεσε «αγαθό γίγαντα», χαρακτηρίζοντας τυχερούς τους φοιτητές που τον είχαν δάσκαλο. Παράλληλα σημείωσε την μεγάλη του προσφορά στο πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, το σημαντικό συγγραφικό και ανασκαφικό του έργο, που εκτός των άλλων δίδαξε ζήλο, αυταπάρνηση, ήθος και προσφορά. 
       Φανερά συγκινημένος μίλησε ο εκπρόσωπος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, όπου ο εκλιπών διατέλεσε πρόεδρος, ενώ ακολούθησε πλήθος επικήδειων και ψηφισμάτων και συγκεκριμένα από: Συνεργάτες και φοιτητές του καθηγητή, συναδέλφους του , τον Σύλλογο Θεολόγων νομού Αιτωλοακαρνανίας , τον Σύλλογο Φίλων Αγίου Όρους «Κοσμάς ο Αιτωλός», τους σχολικούς συμβούλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, τον Ιστορικό και Φιλολογικό Όμιλο «Κ. Χατζόπουλος», την Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Γυμναστικής Εταιρίας Αγρινίου Χρήστο Θετάκη, όπου ο εκλιπών ήταν αντιπρόεδρος από το 2013, την Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρία Θεστιέων, τον Σύλλογο Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανία, Εφορείες Αρχαιοτήτων κλπ. 


http://www.agriniopress.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο