Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Χαρδούβελης - Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον για έξοδο από το μνημόνιο -Οι τρεις όροι της Λαγκάρντ για το συναινετικό διαζύγιο με το ΔΝΤ

- Σήμερα το πρώτο κρίσιμο ραντεβού για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο
- ΕΕ και ΔΝΤ συμφωνούν σε “μεταβατικό όχημα” εξόδου
- Ποιους όρους θα θέσει η διευθύντρια του ΔΝΤ στην ελληνική πλευρά

Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο πραγματοποιείται σήμερα στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, υπό τον υπουργό οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ τη Δευτέρα ακολουθεί το Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο σύμβουλος .................

του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου. Από πλευράς του ΔΝΤ, αναμένεται να λάβουν μέρος στη συνάντηση ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Ρίσι Γκογιάλ.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι εταίροι αποδέχονται κατ’ αρχάς την ελληνική θέση για έξοδο από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικα. Ωστόσο, ΕΕ και ΔΝΤ φαίνεται να συμφωνούν σε ένα μεταβατικό “όχημα εξόδου” (ή “προληπτικής στήριξης” κατά την κ. Λαγκάρντ) με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η κ. Λαγκάρντ θα μεταφέρει στην ελληνική πλευρά την καταστατική θέση του ΔΝΤ, ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμά του είναι εθελοντική κι ότι η πόρτα εξόδου για κάθε χώρα είναι ανοιχτή. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα περιγράψει τους όρους για ένα συναινετικό διαζύγιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να θέσει τρεις όρους:
1. Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει χωρίς εκπτώσεις την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας που περιλαμβάνει δύσκολες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό, ώστε να δώσει ένα θετικό σήμα στις αγορές για την επόμενη μέρα.
2. Να υπάρχει ένα πρόγραμμα «προληπτικής στήριξης» από τους επίσημους πιστωτές. Το σκεπτικό του ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι διασφαλισμένη απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο και παράλληλα να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
3. Το ΔΝΤ θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να εγγυηθούν ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

 http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο