Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Σιγή ιχθύος για το Πλατυγιάλι

-Αδιάψευστο μέχρι στιγμής το δημοσίευμα της «Σ»
-Ανησυχίες στην τοπική κοινωνία για το «παιχνίδι»

      Συνεχίζονται οι αναταράξεις τις οποίες προκάλεσε στην τοπική κοινωνία το αποκλειστικό δημοσίευμα της προηγούμενης Τρίτης, 23 Σεπτεμβρίου, το οποίο αφορούσε στην πώληση του λιμανιού του Πλατυγιαλίου σε αραβικό εταιρικό σχήμα, με τη συμμετοχή του πρώην Εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί. 
    Οι παράγοντες και οι πολίτες της τοπικής κοινωνίας εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το μέλλον του βαθύτερου λιμανιού της Μεσογείου και τις επιπτώσεις που θα έχει η μετατροπή του σε ενεργειακό κόμβο στο περιβάλλον και την καθημερινότητά τους. 
    Την ίδια ώρα, η AlphaBank, η τράπεζα στην οποία ανήκε μέχρι πρόσφατα το λιμάνι και στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει ο πρώην Εμίρης του Κατάρ, σε ερώτημά μας, ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε την είδησή μας, γεγονός που έμμεσα, κατά την κρίση μας, συνιστά σιωπηρή επιβεβαίωση των πληροφοριών μας............



   Για την ιστορία, πρέπει να αναφέρουμε ότι το ενδιαφέρον του Εμίρη, ως γνωστόν, ούτε πρόσφατο είναι ούτε περιορίζεται μόνο στην αγορά των βραχονησίδων ή κάποιων παράκτιων εκτάσεων, ούτε, κατά ένα σοβαρό σενάριο, αφορά τουριστικές επενδύσεις
      Κύριος στόχος των Αράβων επενδυτών αποτελεί του λιμάνι του Πλατυγιαλιού, σημαντική βάση για την προώθηση των πωλήσεων του υγροποιημένου αερίου αλλά και της κατασκευής ηλεκτροπαραγωγικής βιομηχανίας με πρώτη καύσιμη ύλη το LPG.
     Η συμμετοχή του πρώην Εμίρη στο μετοχικό κεφάλαιο του ελληνικού τραπεζικού ομίλου του παρέχει ευκολία επιχειρηματικών κινήσεων προς την κατεύθυνση της απόκτησης του λιμανιού. Έτσι, φαίνεται πως σιγά-σιγά το επενδυτικό σχέδιο των Καταριανών παίρνει σάρκα και οστά, αφού σταδιακά αρχίζουν να αποκαλύπτονται τα βαθύτερα αίτια της ξαφνικής εμφάνισης των Αράβων στο Ιόνιο, ταυτόχρονα με την αυξημένη κινητικότητα στις έρευνες υδρογονανθράκων. 
     Πάγια τακτική των Αράβων επενδυτών, σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, είναι ο οικονομικός αντιπερισπασμός, στην προσπάθειά τους επάνω να αποφύγουν πιθανές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας σε ρυπογόνες επιχειρήσεις.

      Για «καμία επίσημη ενημέρωση» κάνει λόγο ο Δήμαρχος Ξηρομέρου, Ερωτόκριτος Γαλούνης, ο οποίος ωστόσο εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το μέλλον του λιμανιού. Όπως είπε μιλώντας στην εφημερίδα «Σ», «θέλουμε την ανάπτυξη της περιοχής αλλά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει τοποθέτηση του δημοτικού συμβουλίου για το ζήτημα αυτό». Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας ότι θα πει όχι σε δραστηριότητες που δεν συνάδουν με το περιβάλλον και για το λόγο αυτό παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις γύρω από το Πλατυγιάλι.

     Σίγουρα, τα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή είναι υψηλά. Το ζητούμενο όμως για την τοπική κοινωνία είναι πως ένα λιμάνι το οποίο κατασκευάστηκε με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου προς μια κοινοπραξία (ΑΕΓΕΚ) η οποία όχι μόνο καθυστέρησε σημαντικά την δημιουργία του αλλά και υποθήκευσε επί σειρά ετών μια από τις πιο σημαντικές υποδομές της Δυτικής Ελλάδας, έχει φτάσει στο σημείο να μεταβιβάζεται «λάθρα» σε μια περίοδο όπου η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε σημαντική υποδομή ανάπτυξης την οποία διαθέτει, για την αντιστροφή της κρίσης
    Είναι σίγουρο ότι όσο σημαντικά είναι τα οικονομικά συμφέροντα των διάφορων επενδυτών, ντόπιων και μη, άλλο τόσο σημαντικό είναι και για την τοπική κοινωνία, η οποία και ευαισθητοποιημένη είναι επάνω στο ζήτημα και θέσεις έχει για την ανάπτυξη και αξιοποίηση του λιμανιού. Είναι σίγουρο ότι επάνω στο θέμα θα έχουμε εξελίξεις.

 Κώστας Καρακώστας
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ 
http://sinidisi.gr/

5 σχόλια:

  1. και τι ειναι ο γαλουνης να τον ενημερωσουν?νομιζε πως επειδη βρηκε τα γιδια μποσικα και τν εβγαλαν δημαρχο θα κανει κουμαντο?ελεοσ....το πλατυγιαλι θα το παρουν οι αραβεσ θα φερνουν τισ ρυπογονες ουσιες τους...θα κανουν τον αστακο κρανιου τοπο....και μεις στην απεξω θα τους χειροκροτουμε για την αναπτυξη που θα τους εχει φερει ο ο ερωτοκριτος ο δημαρχαρας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΨΩΜΙ ΝΑ ΦΑΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΠΡΩΧΟΡΑ ΔΗΜΑΡΧΕ ΤΩΡΑ ΑΡΧΕΙΣΗ Ο ΕΦΙΑΛΤΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΕΡΕΦΟΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το δημοσίευμα δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΤΙ ΠΕΡΙ 17 ΜΕ 24 ΜΑΡΤΗ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΕ Ο ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΤΟ ΠΛΑΤΥΓΥΑΛΙ ΑΠΟ ΠΑΤΡΙΝΟ ΠΟΥ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ;
    ΗΤΑΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΑΟΣ;;;;
    ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ...
    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΞΗΡΟΜΕΡΟ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφηστε να γινει κανενε εργο να βρει δουλεια η νεολαια ολο γκρινια,οποιος σπερνει κακομοιρια θεριζει κακομοιρια και μιζερια !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο