Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΒΗΣΣΑΡΙΑ ΖΟΡΜΠΑ-ΡΑΜΜΟΠΟΥΛΟΥ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΡΙΝΙ.. (η περιπέτεια εξελίσσεται στον Αστακό)

Κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

    Το Καλοκαιρινό μπουρίνι, το ένατο από τα δεκαοκτώ μυθιστορήματα που έχει γράψει η γνωστή, βραβευμένη Αγρινιώτισσα φιλόλογος, συγγραφέας αξιόλογων παιδικών και εφηβικών βιβλίων Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου, κυκλοφορούν οι Εκδόσεις Κέδρος σε τέταρτη, ανανεωμένη ανατύπωση.
    Η συγγραφέας ακολουθεί τα κλασικά, δοκιμασμένα πρότυπα, χρησιμοποιεί τις δυνατότητες που παρέχει ο δοκιμασμένος τρόπος σύνθεσης μιας μυθιστορίας και δραματοποιεί δυναμικά ένα θέμα διαχρονικό, δυστυχώς, που αποτελεί μάστιγα για τις σύγχρονες «πολιτισμένες» κοινωνίες και σχεδόν καθημερινό θέμα/πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια και η κοινωνία: την εκμετάλλευση ανήλικων παιδιών από διεστραμμένους ενήλικες.........



    Στήνει το σκηνικό μιας παραλίγο τραγωδίας από εκείνες που συμβαίνουν, όχι σπάνια τα τελευταία χρόνια, διεθνώς με τραγικούς ήρωες/θύματα μικρά παιδιά, ακόμα και νήπια που πιάνονται στα δίχτυα επιτήδειων κακοποιών και υφίστανται κάθε λογής βιασμούς και κακοποιήσεις είτε ως εύκολη λεία, εμπορεύσιμο υλικό για εμπορική εκμετάλλευση, είτε γίνονται θύμα σωματικού και ψυχικού βιασμού από ασυνείδητους γονείς, δασκάλους και άλλους που όφειλαν να τα προστατεύουν ως υπεύθυνοι για τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα, τη σωματική και την ψυχική τους υγεία, για τη μόρφωσή τους.
    Η περιπέτεια αρχίζει από τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων ένα καλοκαίρι, εξελίσσεται καθ' οδόν προς την παράλια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, τον Αστακό, όταν δυο φίλες, η Μυρτώ και η Δάφνη, βρήκαν επιτέλους την ευκαιρία και είχαν την πολυτέλεια να περάσουν ξέγνοιαστες διακοπές εκεί με βουτιές και παιχνίδια στη θάλασσα, φιλοξενούμενες της φίλης τους της Αναστασίας.
    Η συγγραφέας ακολουθεί τα κλασικά, δοκιμασμένα πρότυπα, χρησιμοποιεί τις δυνατότητες που παρέχει ο δοκιμασμένος τρόπος σύνθεσης μιας μυθιστορίας και δραματοποιεί δυναμικά ένα θέμα διαχρονικό, δυστυχώς, που αποτελεί μάστιγα για τις σύγχρονες «πολιτισμένες» κοινωνίες και σχεδόν καθημερινό θέμα/πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια και η κοινωνία: την εκμετάλλευση ανήλικων παιδιών από διεστραμμένους ενήλικες.
    Ωστόσο, οι καλοκαιρινές διακοπές δεν έγιναν όπως τις είχαν ονειρευτεί και οργανώσει τα κορίτσια. Ένα εντελώς απροσδόκητο περιστατικό, που προέκυψε όταν ο Στέφανος, ένα παιδί-θύμα «επιτήδειου εμπόρου» δημιουργεί μπελάδες όχι μόνο στις ηρωίδες κατά τη διαδρομή αλλά και στην οικογένεια της Αναστασίας κι αναστατώνει την κοινωνία του Αστακού. Εμπλέκονται όλοι, εμφανίζονται από το πουθενά και εξαφανίζονται προσωρινά σκοτεινά, αινιγματικά άτομα και συνεχίζεται μια περιπλεγμένη περιπέτεια που θα μπορούσε να καταλήξει σε τραγωδία, αν δεν ενημερωνόταν έγκαιρα και δεν επενέβαινε δυναμικά η τοπική Αστυνομία, η οποία ύστερα από ένα θεόσταλτο «καλοκαιρινό μπουρίνι» κατόρθωσε να συλλάβει τους ενόχους, να διαλευκάνει την υπόθεση σχετικά με το πώς και το γιατί χρησιμοποιούσε τον Στέφανο ο δήθεν πατέρας του και να τους στείλει στη φυλακή ως υπεύθυνους για την εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση του Στέφανου, που βρήκε επιτέλους την αληθινή του οικογένεια.
Το Καλοκαιρινό μπουρίνι είναι μια καλοστημένη περιπέτεια με ήρωες εφήβους και μεγάλους –πραγματικό και συμβολικό μπουρίνι–, μέσα από την πορεία της οποίας, πέρα από τη φιλία που ένωσε όλα τα παιδιά, την αγάπη, την αλληλοβοήθεια, την αξιοπρέπεια, μπόρεσε η Μυρτώ να ανακαλύψει κάτι πολύ απλό αλλά πολύ σημαντικό και ήθελε να μοιραστεί με τον αδερφό της και με όλου του κόσμου τα παιδιά. Ανακάλυψε «τι είναι ευτυχία. Και ευτυχία είναι να έχει ο καθένας τα αυτονόητα».

http://diastixo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο