Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΕΙ Μεσολογγίου: Πρώτο και αξιότερο όλων των Ελληνικών ΤΕΙ!

Η Διεθνής Αξιολόγησή του, Διαβατήριο Αποκατάστασης και Ανάπτυξής του

    Στο Κυριακάτικο Τύπο, 7 Σεπτεμβρίου 2014, δημοσιεύθηκαν στοιχεία της τελευταίας έκθεσης της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότη­τας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.Δ.Ι.Π.). Το πόρισμα της αξιολόγησης συζη­τήθηκε και προ 10ημέρου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και μετά ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε σύσκεψη με τη διοί­κηση της Α.Δ.Ι.Π.
     Στην έκθεση παρουσιάζουν πρόβλημα βιωσιμότητας 49 Τμήματα Α.Ε.Ι. (8) και Τ.Ε.Ι. (41). Οι Σχολές αυτές που χαρακτηρίζονται από τους αξιο­λογητές ως «μη αυτοδύναμες» λειτουργούν με λιγότερα από 9 μέλη Δ.Ε.Π., κάτι που δεν συνιστά Πανεπιστήμιο ή Τεχνολογικό Ίδρυμα. Αυτά τα τμήματα έχουν ήδη μπει στην «blacklist» με πιθανότερη συνέπεια να μην υπάρχουν στο μηχανογραφικό του 2015.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ του υπογράφοντος:
1) Στα τμήματα που βρίσκονται στο «κόκκινο» δεν είναι ΚΑΝΕΝΑ του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας (πρώην Πατρών και Μεσολογγίου) και αναγκαίο είναι, εδώ και τώρα, να σταματήσει η έκφραση παραίτησης και απογοήτευσης ότι θα κλείσουν ότι απέμεινε απ΄ το πρ. Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, που εξυπηρετεί «όσους» το θέλουν και το μεθοδεύουν, έτσι εύκολα θα το αποδεχθούμε, ως αναμενό­μενο, χωρίς αντίσταση και διεκδίκηση της αποκατάστασης και ανάπτυξής του. Ισχυρό, βάσιμο, αναμφισβήτητο και τεκμηριωμένο «διαβατήριο διαπίστευσής» μας γι΄ αυτό η Διεθνής ταξινόμησής (ranking) του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου.......



    Όπως ανέφερα σε προηγούμενο άρθρο μου, ΠΡΩΤΟΥ (1ΟΥ)ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΗ­ΜΟΣΙΩΝ Τ.Ε.Ι., τον Ιούλιο 2013, μέχρι την εφαρμογή «ΑΘΗΝΑ» και την συγ­χώνευσή του!!! Μάλιστα, ήτο στη θέση 1816 μεταξύ πολλών δεκάδων χιλιάδων σε παγκόσμια κλίμακα, με δεύτερο της Θεσσαλονίκης 265 θέσεις πίσω, σχεδόν 1.000 θέσεις πιο κάτω, τα 2 επόμενα μέχρι και 7.606 θέσεις!!! το τελευταίο Τ.Ε.Ι. (Ιονίων Νήσων) απ΄ τα 16 Τ.Ε.Ι. της Ελλάδας… Κανένας εφησυχασμός, αντίθετα επαγρύπνηση και εγρήγορση, αφού θα περάσουν ξανά από την κρίση της Αρχής Αξιολόγησης, που θα γνωμοδοτήσει (προσωπικό, υποδομές κ.α.) για τα Τμήματα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν και το Υπουργείο θα απο­φασίσει το μέλλον τους.

2) Στην Έκθεση Αξιολόγησης της Α.Δ.Ι.Π. και στη «μαύρη λίστα» βρίσκονται 3 Τμήματα του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και 4 Τμήματα των Ιονίων Νήσων, για το οποίο το αρχικό σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» προέβλεπε συγχώνευσή τους, με υπαγωγή και μεταφορά τους στα Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου και Πατρών και η πολιτική σκοπιμότητα και παρέμβαση (βλέπετε μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες…) αντίθετα με κάθε έννοια αξιολόγησης μαγείρεψε το τελικό σχέδιο και εφαρμογή «ΑΘΗΝΑ». Ο Υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει ορθολογισμός και αξιολόγηση και θα ληφθούν διορθωτικές αποφάσεις, τροπο­ποιήσεις της «ΑΘΗΝΑΣ» δεδομένων των αστοχιών, όπως αναμένετο π.χ. εξοικονό­μηση 50 εκατ. ευρώ και τελικά ούτε ένα ευρώ δεν εξοικονομήθηκε, αλλά πέραν της υποχρηματοδότησης της παιδείας, παρέμειναν ή συγχωνεύτηκαν Τμήματα που δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον π.χ. από 79 θέσεις ….επιτυχόντες 1!!!! ενώ 121 Τμήματα είναι κάτω της βάσης εισαγωγής των 10.000 μορίων, παρότι αυξήθηκαν ο αριθμός αριστούχων και οι βάσεις συνο­λικά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ, για φέτος στα Τμήματα που παρέμειναν και λειτουργούν στο πρ. Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου επιτυχόντες είναι 720 σπουδαστές, συν 200 στο Αντίρ­ριο (πρ. Ναυπάκτου). Βέβαια οι εγγραφές, μεταγραφές και τελικά οι ενεργοί σπουδαστές (παρακο­λούθηση μαθημάτων, εργαστηρίων κ.λ.π.) θα είναι ασφαλώς σε αριθμό μικρό­τερο.

Επανερχόμενοι στην αξιολογημένη και πραγματική κατάσταση στη Δυτική και Βορειοδυτική Ελλάδα (Αιτωλ/νία, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά) διαγράφεται το βάσιμο ΑΙΤΗΜΑ μας στη τροποποίηση – διόρθωση της «ΑΘΗΝΑΣ» με ανα­σύσταση του πρώην Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, όπως ιδρύθηκε και λειτούργησε ακρι­βώς για αυτή τη γεωγραφική ενότητα, με υπαγωγή – συγχώνευση των Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, όπως και παλαιότερα ήτο και των Ιονίων Νήσων σε ενιαίο Τ.Ε.Ι. με έδρα την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, κοιτίδα ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Παιδείας. Σημειώνω, επίσης, το συγκριτικό πλεονέκτημα της προστευόμενης περιοχής μας με τις διεθνείς συμβάσεις «RAMSAR» και «NATURA» και της αφαίμαξης πόρων της για εθνικές ανάγκες, την υδροδότηση της Αθήνας με εκτροπές Μόρνου και Ευήνου ορθά και την μέχρι ενός σημείου και μετά εγκλη­ματική εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία, που γεννά δικαιολογημένα την υποχρέωση δημιουργίας Ανώτατης Σχολής Περιβάλλοντος, με εξειδικευμένα Τμήματα στο Μεσολόγγι.

Τέλος, μεταξύ των προγραμμάτων ERASMUS που τρέχουν στην Ευρώπη και τη Χώρα μας και ειδικότερα για την περιφέρειά μας με αφορμή την επίσκεψη στις 3-9-2014 στην Πόλη μας και την υποδοχή του Δημάρχου Κ. Καραπάνου, αντιπροσωπειών 35 Πανεπιστημίων Ευρώπης, Η.Π.Α. και Τουρ­κίας, με την ευκαιρία της συμμετοχής τους στο Ιδρυτικό Συνέδριο «InternasionalErasmus + OlympicSosiety» που γίνεται στην Πάτρα και διορ­γανώνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, κρίνετε θετικό και γόνιμο γεγονός. 
     Στόχος του συνε­δρίου είναι η υπογραφή καταστατικού για λειτουργία φορέα στην περιοχή που θα μελετά και θα προωθεί θέματα συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών φορέων και κοινωνικών εταίρων. Ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου κ. Καρα­πάνος ορθά έπραξε και ζήτησε με την προσφώνησή του τη δημιουργία του προβλεπόμενου φορέα στη περιοχή μας. Συμφωνούμε και ευχόμαστε, επιφυ­λασσόμενοι ότι πρόκειται για «ζωντάνευση» 1-2 μηνών το καλοκαίρι των σε αχρησία μεγάλου μέρους των σύγχρονων εγκαταστάσεων του Τ.Ε.Ι. Μεσολογ­γίου, που καταδίκασε μεταξύ άλλων «νεκροθαφτών» και ο Πρύτανης του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας κ. Καπλάνης, που μας πετά «ψιχία» επίσκεψη ελπίδας και στο τέλος θα ωφεληθεί η Πάτρα και η Ηλεία (Ολυμπία), απ΄ όπου κατάγεται και ευνοεί σκανδαλωδώς. Μάλιστα αλγεινή εντύπωση μου έκανε, βλέποντας τις φωτογραφίες στον Τύπο, η κεντρική παρουσία του κ. Καπλάνη, λόγω του Τ.Ε.Ι.!!!, που αυτός μας απαξιώνει, να εμφανίζεται δί­πλα στο Δήμαρχό μας, που επιβάλλεται θεσμικά, αλλά έπρεπε «κατ’ ιδίαν» να «κατακεραυνώσει» τον αναφερόμενο.
      Απαιτείται η γλώσσα της αλήθειας. Καθή­κον μας να τη λέμε και να την ακούνε, διαφορετικά ο λόγος γίνεται δράση. Ο αγώνας συνεχίζεται…

Ι.Π. Μεσολογγίου, 9-9-2014
Γιάννης Ατσαλάκης
Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»

aixmi-news.gr
http://www.aerasnews.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο