Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη στο Νοσοκομείο Λευκάδας

         Στο Νοσοκομείο Λευκάδας περιόδευσε το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Σεπτεμβρίου κλιμάκιο της ΚΟ Λευκάδας του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή του κόμματος Νίκο Μωραΐτη.
      Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο βουλευτής του ΚΚΕ συνομίλησε με ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενους στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία και είχε συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων καθώς επίσης και με το Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Ιωάννη Γρηγορόπουλο.......



     Όπως επισημάνθηκε από όλες σχεδόν τις πλευρές τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, που βρίσκεται σήμερα κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού, είναι τεράστια και οξύνονται καθημερινά περαιτέρω με αποτέλεσμα η λειτουργία του να έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει καθημερινά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Που ας σημειωθεί ότι γίνεται πολλές φορές αποδέκτης της όλο και περισσότερο ογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, λόγω της δυσλειτουργίας του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα κάποιοι γιατροί, εξαιτίας επίσης της εντατικοποίησης και του φόρτου της δουλειάς, να σκέπτονται σοβαρά την αποχώρησή τους.
        Τα προβλήματα επικεντρώνονται κυρίως στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, που είναι πλέον δραματικές, μετά και από κάποιες τελευταίες αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδότησης μόνιμων γιατρών και έχουν την αφετηρία τους στην όλο και μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση από το κράτος.
      Πολλές είναι οι κλινικές που υπολειτουργούν, όπως επισημαίνεται και στην πρόσφατη ανακοίνωση-ενημέρωση της Επιτροπής Αγώνα, με την οποία καλείται η λευκαδίτικη κοινωνία να πάρει την υπόθεση του νοσοκομείου στα χέρια της, προτού είναι πλέον πολύ αργά.
       Ενδεικτικά, η παθολογική κλινική λειτουργεί με δύο ειδικευμένους γιατρούς και ένα γιατρό με ειδικότητα Γενικής ιατρικής που μετακινείται μεταξύ Λαζαράτων, όπου είναι η οργανική του θέση, Κέντρου υγείας Βασιλικής και Νοσοκομείου και που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υποκαταστήσει τον παθολόγο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο κλήθηκαν να εφημερεύσουν δυο γιατροί που μετακινήθηκαν από τα Γιάννενα, ένα γεγονός που συμβαίνει πρώτη φορά στην ιστορία του νοσοκομείου. Καρδιολογική κλινική δεν υφίστανται στην ουσία μετά την αποχώρηση των δύο γιατρών, ενώ τα μπαλώματα που επιχειρούνται με την κάλυψη για τρεις μέρες την εβδομάδα με καρδιολόγο από το νοσοκομείο της Πρέβεζας δεν λύνει σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα. Η παιδιατρική και ορθοπεδική κλινική υπολειτουργούν, αφού οι εναπομείναντες γιατροί, ένας παιδίατρος και ένας ορθοπεδικός εφημερεύουν τις μισές μόνο μέρες του μήνα. Το μαιευτικό-γυναικολογικό τμήμα οδεύει προς πλήρη διάλυση με δύο εναπομείναντες γιατρούς από τους οποίους ο ένας το επόμενο διάστημα πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί. Στο, μικροβιολογικό αιματολογικό και αιμοδοσία η κατάσταση είναι τραγική, με τους δύο από τους πέντε γιατρούς που προβλέπεται, να μην μπορούν πλέον να ανταποκριθούν πλήρως στο έργο τους. Ουρολόγος δεν υπάρχει παρόλο που προβλέπεται θέση, ένας οφθαλμίατρος αντί δύο, πνευμονολόγος ένας αντί δύο, οδοντίατρος ένας αντί δύο, βέβαια μετακινείται από τη Βασιλική μια οδοντίατρος αφήνοντας έτσι ακάλυπτο το Κέντρο Υγείας. Η μοναδική κυτταρολόγος του νοσοκομείου καλείται να εξετάζει περισσότερα από 350 δείγματα το μήνα από έξι συνολικά νοσοκομεία της περιφέρειας χωρίς το τμήμα να διαθέτει τεχνολόγο-παρασκευαστή που είναι απαραίτητος για την επεξεργασία και προετοιμασία των δειγμάτων.
       
Στη συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι το νοσοκομείο πρέπει να γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος της περιοχής, επισημαίνοντας ότι δεν είναι κεραυνός εν αιθρία η όλη κατάσταση και επίσης ότι δεν είναι το μόνο νοσοκομείο που αντιμετωπίζει αυτού του είδους τα προβλήματα. Το ίδιο συμβαίνει σε όλη την ευρύτερη περιοχή, στα νοσοκομεία στα Γιάννενα, την Άρτα, την Πρέβεζα, το Αγρίνιο κ.ά, αφού πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή που στοχεύει στη κατεδάφιση κάθε έννοιας δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο νομοσχέδιο που ψηφίζονταν την ίδια μέρα στη Βουλή, που προβλέπει τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας που θα διαχειρίζεται τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών, και που στόχο έχει, όπως ανέφερε, να απεγκλωβιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός από τη χρηματοδότηση της Υγείας και τα χρήματα αυτά να παίρνονται με διάφορους τρόπους από τους ασφαλισμένους. Τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας.
      Ξεκαθάρισε ότι ο διοικητής του νοσοκομείου είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης, που καλείται ως διεκπεραιωτής της να εφαρμόσει τη βάρβαρη και αντιλαϊκή της πολιτική στο χώρο υγείας. Αντί να παλέψει για μόνιμο προσωπικό προσπαθεί να λειτουργήσει το νοσοκομείο με «μπαλώματα», αναφέροντας σαν παράδειγμα τη μετακίνηση παιδιάτρου από το ΚΥ Βόνιτσας στη Λευκάδα, αφήνοντας όμως έτσι πίσω μια περιοχή με 20 χιλιάδες κατοίκους χωρίς παιδίατρο. Κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα να μην φοβηθούν, να μη σκύψουν το κεφάλι και να εναντιωθούν απέναντι σε κάθε είδους πιέσεις και να κάνουν προσπάθειες, πέρα από τα ζητήματα της αξιολόγησης, να πλατιάσει και να αγκαλιάσει η επιτροπή όλα τα λαϊκά στρώματα.
       Στη συνάντηση με το Διοικητή του νοσοκομείου ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέστησε σαφές ότι δεν θα γίνουν ανεκτές πιέσεις από την πλευρά της διοίκησης με σκοπό την τρομοκράτηση των εργαζομένων.
      Να αναφέρουμε τέλος ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας θα πραγματοποιήσει εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, εξελεγκτικής επιτροπής και αντιπροσώπων στην ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, από τις 10:00 μέχρι τις 05:00 το απόγευμα στην τραπεζαρία του νοσοκομείου. Η ανάγκη για την επαναδραστηριοποίηση του συλλόγου αναδείχτηκε μέσα από τη δράση της Επιτροπής Αγώνα που είχε συσταθεί με αφορμή τις αξιολογήσεις τον περασμένο Μάιο.

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο