Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Εμπλοκή με τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων

-11 εκατομμύρια στρέμματα πανελλαδικά εκτός ενισχύσεων
-Μικροποσά 50-100 ευρώ με τη μορφή άτοκου δανείου λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι. 
-Δέσμευση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για εξόφληση των εξισωτικών δύο ετών έως το τέλος του χρόνου

         Σημαντικές μειώσεις και μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων για το 2013 προς τους κτηνοτρόφους, έφερε το σχέδιο δράσης για τα βοσκοτόπια του 2012. 
     Έτσι, από τη μια τα ποσά που έχουν καταβληθεί έως τώρα είναι κατά πολύ μειωμένα σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, ενώ από την άλλη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στοχεύει στο να προχωρήσει σε σταδιακή εξόφληση έως το τέλος του έτους. 
     Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκου Μωραΐτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε τις προσπάθειες που γίνονται για «αύξηση» των επιδοτούμενων εκτάσεων και ταυτόχρονη καταβολή της εξισωτικής του 2014, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει ανακύψει για χιλιάδες κτηνοτρόφους.........



    Το θέμα έφερε πρόσφατα στο Κοινοβούλιο με επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Μωραίτης, όπου και έλαβε τις σχετικές απαντήσεις και διευκρινήσεις από τον κ. Κουκουλόπουλο. Ο κ. Κουκουλόπουλος αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει με την καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων και δεσμεύτηκε ότι καταβάλλονται «ηρωικές προσπάθειες», όπως είπε χαρακτηριστικά, ώστε το σύνολό τους να καταβληθεί εντός του έτους. Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια για πρώτη φορά φέτος να γίνει και η καταβολή των εξισωτικών του 2014, ώστε «να βρούμε ένα βηματισμό με το χρόνο, ώστε ο παραγωγός να μπορεί να προγραμματίζει τη χρονιά, ξέροντας τι πληρωμές αναμένει».
     Σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτη, αυτή τη στιγμή έχουν καταβληθεί μόνο μικροποσά σε κτηνοτρόφους, τα οποία είναι κατά κανόνα λίγες δεκάδες ευρώ που αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό από 5% έως 40% του ποσού το πολύ για τον καθένα. Έτσι, σύμφωνα και με τη δέσμευση του υπουργείου, θα πρέπει το σύνολο της αποζημίωσης να εμφανιστεί στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων έως το τέλος του έτους. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός αριθμός κτηνοτρόφων που δεν έχει δει ούτε ένα ευρώ να μπαίνει στον λογαριασμό του, όπως αναφέρει ο κ. Μωραΐτης, κι αυτό παρά το γεγονός ότι η καταβολή τους ξεκίνησε από τις αρχές Αυγούστου, ενώ σε αρκετούς έχει γίνει κατάθεση και της δεύτερης δόσης.
      Το ποσό αυτό όμως είναι πολύ μειωμένο σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, και η αιτία δεν είναι άλλη από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τα βοσκοτόπια του 2012, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ένας τεράστιος αριθμός εκτάσεων να βγει εκτός συστήματος υπολογισμού επιδοτήσεων. Όπως παραδέχεται το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόκειται για περίπου έντεκα εκατομμύρια στρέμματα πανελλαδικά, γεγονός που αποτελεί και την βασική αιτία που οι επιδοτήσεις έχουν περικοπεί τόσο πολύ.
    Σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο, καταβάλλεται προσπάθεια από το υπουργείο του να γίνει τώρα η αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή να επανακαταχωρηθούν ως βοσκοτόπια δασικές εκτάσεις. Ακόμη όμως και όταν συμβεί αυτό, που πολλοί κτηνοτρόφοι αλλά και ο κ. Μωραΐτης εκφράζουν αμφιβολία για το πόσο εφικτό είναι να συμβεί, στην καλύτερη περίπτωση θα πρόκειται για πέντε εκατομμύρια στρέμματα, άρα οι ενισχύσεις θα εξακολουθούν να είναι «πετσοκομένες» σε σχέση με παλαιότερα έτη.
        Μια άλλη σημαντική διάσταση όμως την οποία ανέπτυξε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, είναι το γεγονός ότι τα ποσά τα οποία κατατίθενται τώρα στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων δεν είναι επί της ουσίας τα ποσά των ενισχύσεων που δικαιούνται, αλλά… δάνεια! Προκειμένου λοιπόν να εξυπηρετηθούν οι αγρότες, λαμβάνοντας έστω και αυτά τα μικροποσά, συμφωνήθηκε μια «ταμειακή διευκόλυνση» ανάμεσα σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τράπεζας Πειραιώς να γίνεται κατάθεση των αποζημιώσεων στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων από κεφάλαια της ίδιας της τράπεζα.
     Η αποζημίωση λοιπόν θεωρείται με αυτόν τον τρόπο άτοκο δάνειο από την τράπεζα, η οποία θα λάβει στη συνέχεια τα χρήματά της από το υπουργείο, όταν το σχετικό κονδύλι θα είναι διαθέσιμο. Αν μπερδευτήκατε, μην ανησυχείτε γιατί το ίδιο παθαίνουν και οι κτηνοτρόφοι που βλέπουν τα ποσά να πιστώνονται στον λογαριασμό τους αλλά διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη από το ΑΤΜ με την κάρτα τους, καθώς πρέπει πρώτα να περάσουν από το ταμείο και να κάνουν αποδοχή του «δανεισμού». Το ίδιο όμως δεν ισχύει για την πρώτη δόση, του περασμένου Αυγούστου, η οποία φέρει κανονικά τον κωδικό της εξισωτικής ενίσχυσης στα τραπεζικά βιβλιάρια των κτηνοτρόφων.
     Το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας και του νομού μας, εκεί δηλαδή όπου κυριαρχεί ο μικρός κλήρος και οι ενισχύσεις έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τους κτηνοτρόφους. Είναι ακριβώς για αυτές τις περιοχές όπου εκφράζεται ο φόβος ότι μπορεί να υπάρξει απώλεια των ενισχύσεων, καθώς ακόμη και αν συνυπολογιστούν δάση ή καταβληθούν δύο αποζημιώσεις φέτος, δύσκολα θα δουν οι κτηνοτρόφοι περιοχών όπως ο Εμπεσός, η Κατούνα την «ενίσχυση» να αποτελεί ουσιαστική βοήθεια. Εν αναμονή της τήρησης των δεσμεύσεων του υπουργού λοιπόν αλλά και με ερωτηματικό για το κατά πόσο απροβλημάτιστη θα είναι η ίδια διαδικασία  το 2015.

Κώστας Καρακώστας
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ"
http://www.sinidisi.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο