Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΑRTηρια Λευκάδας: 6-20 Σεπτεμβρίου 2014 με θέμα:το σώμα σε διάλογο!

ΑRTηρια- ARTIST RESIDENCIES - aCasa

    η ΑRTηρια (μελος του ResArtis, του επισημου Παγκοσμιου Οργανισμου των Residency Centres) με αφιλοκερδή προσφορά καλλιτεχνικής κατοικίας -RESIDENCY- μέσα από το πρόγραμμα "a Casa" δίνει την ευκαιρία και την δυνατότητα, σε ένα νέο και άγνωστο περιβάλλον, καλλιτέχνες να μελετήσουν, να δημιουργήσουν, να διδάξουν, να επικοινωνήσουν, να παρουσιάσουν.  
  Το διάστημα 6-20 Σεπτεμβρίου 2014  προσφέρει καλλιτεχνική φιλοξενία στους Lea Collet και Μάριο Σταμάτη για μια έρευνα με θέμα: το σώμα σε διάλογο/ η σχεση του σωματος με το ψηφιακο περιβαλλον και ο αυτοσχεδιασμος στην performance. Την έρευνα θα μοιραστούν με φίλους μέσα από workshops-openstudioday-performance.........



   Σημείωμα των καλλιτεχνών Πειραματιζόμενοι χρησιμοποιώντας παραστατικά το σώμα μας, οι συνεδρίες απαρτίζονται από απλές ασκήσεις που σκοπό έχουν την εξερεύνηση των βασικών στοιχείων της performance: κίνηση, χειρονομίες, φωνή και χρήση των σκηνικών σε σχέση με το ψηφιακό/εικονικό μας περιβάλλον. Τα εργαστήρια θα εξετάσουν την πιθανότητα αυτοσχεδιασμού και το αποτελεσμάτους θα παρουσιαστεί στο τέλος του προγράμματος και θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα της εγκατάστασης η οποία θα συνδυάσει performance, video και γλυπτική. Όλα τα εργαστήρια θα έχουν διάρκεια 2 ωρώνκαι θα ακολουθούνται από ανοιχτή συζήτηση, γεγονός που θα επιτρέψει μια πιο στενή επικοινωνία με τους συμμετέχοντες. Κατα την διάρκεια του πρώτου μέρους (1η εβδομάδα), τα εργαστήρια θα προσφέρουν χώρο για πειραματισμό, δίνοντας βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το σώμα μας καθημερινά. Βασικές ασκήσεις θα παροτρύνουν τους συμμετέχοντες να σκεφτούν πώς το σώμα μας κινείται στον χώρο μόνο του, δίπλα, αλλά και σε διάλογο με άλλα σώματα.Το δεύτερο μέρος (2η εβδομάδα) των εργαστηρίων θα επικεντρωθεί στην σωματική μας σχέση με το ψηφιακο περιβάλλον καθώς επίσης και στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία γύρω μας. Κατά την διάρκεια τους, συμμετοχικές ασκήσεις θα εξετάσουν πιθανούς τρόπους με τους οποίους η κάμερα καθώς και άλλα μέσα επικοινωνίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα, τον αυτοσχεδιασμό και την καταγραφή της κίνησης. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε διάφορες μεθόδους κινηματογράφησης, παίρνοντας τον ρόλο του κινηματογραφιστή αλλά και του υποκείμενου κινηματογράφησης, προσεγγίζοντας την καταγραφή από την σκοπιά της συλλογικής εργασίας και διαπραγμάτευσης.
Το ενδιαφέρον των εργαστηρίων θα επικεντρωθεί στον αυτοσχεδιασμό - εξερευνώντας, κοιτάζοντας, ακούγοντας. Ζώντας σε ένα διαρκώς εναλλασόμενο τοπίο κίνησης, φωτός, ήχου, εικόνας, λέξεων και ιστοριών ο αυτοσχεδιασμός αποτελεί έναν τρόπο μετατόπισης των ορίων μέσα στα οποία αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξή μας. Αφού αποδεχτούμε την άμεση στιγμή και συντονιστούμε με τις αισθήσεις, συναισθήματα και όνειρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την αφηγηματική εξερεύνηση.
Οποιοσδήποτε μπορεί να παρακολουθήσει τα εργαστήρια, μεμονωμένα ή συνολικά. Κάθε συνεδρία θα συνοδευτεί απο ανοιχτή συζήτηση όπου καθένας μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ανοιχτά. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στην παράσταση και εγκατάσταση στο τέλος του προγράμματος aCasa όπου θα παρουσιαστεί το συνολικό έργο, απόρροια των εργαστηρίων και της προσωπικής δουλειάς των καλλιτεχνών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Workshop 1 – Κίνηση  (Δευτέρα 8/9, ωρα: 9.00 -21.00)         
Η συγκεκριμένη συνεδρία αποτελεί ευκαιρία για πειραματισμό με νέους τρόπους κίνησης του σώματος, βρίσκοντας πρωτότυπους τρόπους σκέψης σχετικά με την σημειολογία της κίνησης και το τι επικοινωνούν, με κεντρική ιδέα την αποδέσμευση του σώματος/μυαλού από τις εντυπώσεις των καθημερινών συνηθειών. Το σώμα και ο τρόπος με τον οποίο κινείται και σκέφτεται αποτελεί την διαδρομή της φαντασίας.

Workshop 2 - Χειρονομία και επανάληψη ( Τρίτη 9/9 ωρα : 19.00 -21.00)    
Οι ασκήσεις σε αυτή τη συνεδρία θα πειραματιστούν με τον τρόπο που ερμηνεύουμε τις σωματικές χειρονομίες. Με την επανάληψη των ίδιων χειρονομιών με τρόπο υπερβολικό, ήσυχο ή "περίεργο" είναι δυνατό να αλλάξουμε το νόημα τους; 

Workshop 3 – Φωνή ( Τετάρτη 10/9 ,  ωρα : 19.00 -21.00  )     Κατα την διάρκεια του συγκεκριμένου εργαστηρίου θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τη φωνή μας. Θα εξερευνήσουμε νέους τρόπους να παράξουμε ήχο χρησιμοποιώντας τη φωνή μας, ανακαλύπτωντας πόσο οριακά μπορούμε να ωθήσουμε τους ήχους που παράγουμε ατομικά αλλά και ομαδικά.

OPENSTUDIODAY:Σάββατο 13/9  (ώραέναρξης :10.00…)

Workshop 4 - Ερμηνεία (performance) με/για αντικείμενα  (Δευτέρα 15/9 ωρα : 19.00 -21.00)
Κάθε άτομο πρέπει να έχει μαζί του ένα αντικείμενο για αυτή τη συνεδρία. Το συγκεκριμένο αντικείμενο μπορεί να είναι οτιδήποτε αρκεί να μην είναι μεγαλύτερο απο τον κάτοχό του ετσι ώστε να μπορεί να το μεταχιριστεί με σχετική ευκολία. Κατα τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν τρόπους ερμηνείας (performance) με το αντικείμενο χρησιμοποιώντας το στην κίνηση, την επικοινωνία με άλλους ή την αφήγηση μιας ιστορίας.

Workshop 5 - Αίσθηση του χώρου Τρίτη 16/9 -ωρα : 19.00 -21.00) 
 **(Κάθε άτομο πρέπει να έχει μαζί του μια κάμερα (κινητό ή φορητή βιντεοκάμερα).Η αντίληψη του χώρου μπορει να καθοριστεί απο σιωπή, ακινησία, απουσία και να οριστεί ως διάστημα και ως μια σχέση ανάμεσα σε καταστάσεις. Καθώς διασχίζουμε την πλατεία ή στεκόμαστε στο λεωφορείο ανάμεσα σε κόσμο, αλλάζουμε σε σχέση με τον χώρο γύρω μας. Απο το πως περπατάμε, καθόμαστε ή στεκόμαστε μέχρι και τον τρόπο που αντιδρούμε στην εγγύτητα και την απόσταση, όλα επηρεάζονται απο τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε και τις πιο πρώιμες αναμνήσεις μας σε αυτόν τον κόσμο. Η απόσταση ανάμεσα σε δύο αντικείμενα μπορεί να αποτελεί ταυτόχρονα μεταφορά και φυσικό γεγονός. Η αίσθηση του χώρου και ο προσανατολισμός - πάνω, κάτω, πίσω, δεξιά, αριστερά - είναι τρόποι περιγραφής κοινωνικών και σωματικών σχέσεων. Βιώνουμε τον χώρο μέσω της κίνησης, τον αντιλαμβανόμαστε ωστόσο μερικώς οπτικά, με άμεσο αποτέλεσμα η οθόνη να αποτελεί τον κύριο διαμεσολαβητή αυτης της αίσθησης. Το εργαστήριο αυτό θα εξερευνήσει τον χώρο σε σχέση με την ψηφιακή εικόνα και το τι συμβαίνει όταν οι κάμερα γίνεται η προέκταση του σώματός μας.  

PERFORMANCE & PRIVATE VIEW (Παρασκευή 19/9: ώρα: 20.00)

Η LeaCollet (γεν. 1989) και ο Μάριος Σταμάτης (γεν. 1986) είναι καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο. Η συνεργασία τους περιλαμβάνει δημιουργία εγκαταστάσεων (installations) και παραστάσεων που χρησιμοποιούν την έννοια του ‘staging’ σε σχέση με τις ψηφιακές τεχνολογίες, εξερευνώντας ταυτόχρονα τις επιρροές της αισθητικής ‘mise-enscene’, οι οποία έχει εξελιχθεί σε χαρακτηριστικό παράδειγμα των κοινωνικών μας σχέσεων, δημοσίων και προσωπικών. Συνδυάζοντας τον ψηφιακο κόσμο με φυσικά αντικείμενα, χρησιμοποιώντας υλικά όπως πηλό και γύψο, παράγουν έναν εικονικό κόσμο απο ζωντανές και μεταβατικές εικόνες δημιουργώντας μια αποσπασματική αφήγηση. Το ενδιαφέρον τους για την θεατρικότητα αναδιαμορφώνει τη σχέση θεατή-θέματος, δημιουργώντας ένα μέσο επαναπροσδιορισμού της σχέσης σώματος και εικόνας, άμεσης εμπειρίας και ενδίαμεσης πληροφορίας. Χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία, ο χώρος γίνεται μια σκηνή που αποτελειται από τοπία video, αντικείμενα, ήχους, προβολές,performance και αλληλεπιδραση.Αποδομώντας το θέαμα ως άσκηση, οι ρόλοι των καλλιτεχνών και του κοινού αμφισβητούνται. Μετακινούμενοι μεταξύ συμμετοχής και παρατήρησης, η πρακτική της Collet και του Σταμάτη ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ κοινού και εκθεσιακού χώρου, καλλιτεχνών και ακροατηρίου, τέχνης ως αντικείμενο και τέχνης ως δράση. 
LEA COLLET (ακαδημαικές σπουδές)
Λονδίνο, ΗνωμένοΒασίλειο, MA Fine Art Media, Ο Slade School of Fine Art./     
1st Class Honours BA (Honour) /Φωτογραφία/ Camberwell College of Arts/Δίπλωμα Ιδρύματος στην τέχνη και το σχεδιασμό/ London College of Fashion.  
   
(Επαγγελματική εμπειρία)       
WorkshopLeader - Σειρά εργαστηρίων δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον Μάριο Σταμάτη και την χορογράφο  Celina Leisegang, At Camberwell Space, Λονδίνο.  
Επισκέπτης Καθηγητής του Ιδρύματος για Φοιτητές και μαθητές BA/ φωτογραφία  σε CCW, Λονδίνο.  Επιμέλεια-Βοηθός για «Grey Space» στο Camberwell College of Art. 
ΜΑΡΙΟΣΣΤΑΜΑΤΗΣ (ακαδημαικέςσπουδές) Λονδίνο, ΗνωμένοΒασίλειο, 1st Class Honours BA (Honour) /Graphic Σχεδιασμό/, Camberwell College of Arts. Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, BSc (Hons) Business /Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.  Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, Πτυχίο Ίδρυμα Εικαστικών Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,    ΙΕΚ Trindias.     
(Επαγγελματική εμπειρία) WorkshopLeader - Σειρά workshops δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την LeaCollet και την  χορογράφο CelinaLeisegang, AtCamberwellSpace, Λονδίνο. /GraphicDesigner, Camberwell Τύπου. Λονδίνο. /Βοηθός Επιμελητή και Γραμματέας Γκαλερι, Deptford X ArtFestival, στο Λονδίνο

κόστος συμμετοχής                                                                            * παρακολούθηση όλoυ του κύκλου των σεμιναρίων: 50.00 ευρώ  
*παρακολούθηση ανά δίωρο σεμινάριο:    12 ευρώ
δηλώσεις συμμετοχης: 30/8 έως 5/9 openstudioday/ performance** με ελεύθερη είσοδο
_____________________________

artiria.lefkada@gmail.cominfo@artiria.gr  τηλ:26450.22820

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο