Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Άδοξο τέλος για τον καπνό;

-«Σβήνουν» σταδιακά οι συμβολαιακές καλλιέργειες
-Χαμηλότερες τιμές από τις συμφωνημένες καταγγέλλουν οι παραγωγοί που προτιμούν να αφήσουν χέρσα τα χωράφια τους

     Σε τροχιά εξόδου από την παραγωγική διαδικασία οδήγησε φέτος δεκάδες καπνοπαραγωγούς σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία η… ασυμφωνία στην τιμή που προέκυψε ανάμεσα στους ίδιους και την εταιρεία που πρόσφερε συμβολαιακές καλλιέργειες.
       Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι καλλιεργητές, αν και αρχικά οι τιμές τις οποίες πρόσφερε η βορειοελλαδίτικη εταιρεία για τις ποικιλίες Σ53, γνωστή ως ποικιλία Κατερίνης, και τα βιρτζίνια ήταν αρκετά ικανοποιητικές, όταν έφτασε η ώρα του ζυγίσματος τα καπνά τους αγοράστηκαν σε πολύ χαμηλότερες τιμές. 
     Το αποτέλεσμα είναι το όλο εγχείρημα να θεωρείται πλέον ασύμφορο και μια καλλιέργεια την οποία πολλοί είδαν ως τη μεγάλη ευκαιρία της Αιτωλοακαρνανίας να επανέλθει δυναμικά στον τομέα της γεωργίας, σιγά-σιγά να «σβήνει»......



       Όπως μαρτυρά ο Σπύρος Κοτοπούλης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, η εταιρεία που υπέγραψε συμβόλαια απευθείας με τους αγρότες, χωρίς την ύπαρξη μεσάζοντα, έσπασε τα συμβόλαια με όσους πούλησαν τον καπνό τους κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό, θέτοντας τους έτσι εκτός της παραγωγικής διαδικασίας. Αλλά και αυτοί οι οποίοι κατάφεραν να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους, έχουν πλέον πλαφόν καλλιεργούμενων στρεμμάτων, το οποίο ορίστηκε στα 12 στρέμματα.

      Μελανότερη είναι η κατάσταση στην Κατούνα και την ευρύτερη περιοχή, όπως αναφέρει ο Πάνος Καλογιάννης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας. «Αν και η παραγωγή ήταν πολύ καλή ποιοτικά», όπως αναφέρει ο ίδιος «τα καπνά μας αγοράστηκαν σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που είχαμε συμφωνήσει».
     Έτσι, όπως συνεχίζει ο ίδιος, από τους σχεδόν 100 παραγωγούς που είχαν επαναδραστηριοποιηθεί στην καπνοκαλλιέργεια, αυτοί που απέμειναν είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του χεριού.
       Άλλωστε ενώ προσδοκούσαν τιμές γύρω στα 4-4,5 ευρώ το κιλό, τα καπνά τους αγοράστηκαν σε τιμές οι οποίες έφταναν ακόμη και κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό.

      Η συμβολαιακή καλλιέργεια είχε κάνει την εμφάνισή της πριν λίγα μόλις χρόνια στην περιοχή μας και υπόσχονταν να δώσει την ευκαιρία στους αγρότες να επανέλθουν σε μια καλλιέργεια που είχε χαρακτηρίσει τον τόπο μας
    Δυστυχώς φαίνεται όμως πως η πραγματικότητα αποδείχθηκε πιο σκληρή από την διάθεση για επιστροφή στις παραδοσιακές καλλιέργειες του τόπου, ενώ σίγουρα την κατάσταση δεν βοήθησε καθόλου το γεγονός ότι τα συμφωνητικά υπεγράφησαν απευθείας ανάμεσα στους μεταπράτες και τους καλλιεργητές, αφήνοντας έτσι αποδυναμωμένους τους τελευταίους. 
      Μπορεί κατά καιρούς να εμφανίζονται νέες καλλιεργητικές προτάσεις όπως, αυτή της στέβιας, παραμένει γεγονός όμως ότι δύσκολα η Αιτωλοακαρνανία θα ξαναζήσει τις στιγμές δόξας που γνώριζε όταν ήταν μια από τις μεγαλύτερες και ποιοτικότερες καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Κώστας Καρακώστας
Εφημερίδα "ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ" 
 http://www.sinidisi.gr/

7 σχόλια:

  1. ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΉΣΟΥΝ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΑΔΕΙΕΣ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΠΝΟΥ. ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τόσα χρόνια έπαιρναν επιδοτήσεις για την αλλαγή των καλλιεργιών από καπνό σε άλλες, αλλά κανείς δεν έκανε καμία ενέργια προς αυτή την κατεύθυνση παρά μόνο έτρωγαν τα λεφτά στα κωλόμπαρα Αστακού κ περιχώρων.

    Επόμενο βήμα ποιο θα είναι; Να κατέβουν σε διαδηλώσεις κ να ζητούν προστασία από το κράτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τη λύση θα τους τη δώσει ο Αρετακιας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΤΩΝ ΚΩΛΟΜΠΑΡΩΝ,ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΟΥ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΟΣΟΣΤΟΣΗ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΤΟΥΣ ΤΙΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΕΡΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΙΕΣ ΤΟΥΣ.ΟΜΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΩΝ ΚΩΛΟΜΠΑΡΩΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ,Ο ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΣ ΜΟΥ,Ο ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΣΕ ΟΠΕΚΕΠΕΔΕΣ,ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ,ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΗΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΗΡΧΕ ΚΙΝΗΣΕΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ.ΑΡΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ-ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ ΣΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΚΑΠΝΩΝ,ΦΑΓΑΝΕ ΠΟΛΛΟΙ,ΚΑΙ ΕΝΩ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΕΣΒΗΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ,ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ,ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΒΟΛΕΥΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΙΣΤΙΚΑΝ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ.ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ??ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΤΩΝ ΚΩ....ΡΩΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΡΑΤΑΓΑΝ ΣΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ.ΜΙΑ ΖΩΗ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΙΔΙΑ ΝΑ ΑΓΓΙΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΠΤΙΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΦΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΤΗΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΑΙΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΞΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΤΚΙΑ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα τη λεμε τωρα εδω στη παπαδατου ξηρομερου ο συναιτερισμος ειναι κλειστος εδω κ δεκαπεντε χρονια εχουν φαει ολα τα μερισματα τον αγροτων κ ακαμη καποιοι πληρωνοντε κ δεν μηλαει κανεις. Καλα να παθουν οι αγροτες του συγκεκριμενου χωριου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο