Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Αλλάζουν όλα στις δασικές υπηρεσίες

Σε σημερινό άρθρο στο Βήμα της Κυριακής με τίτλο «Αλλάζουν όλα στις δασικές υπηρεσίες» παρουσιάζεται περιληπτικά το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την Αξιολόγηση των Δομών και την Αναδιάρθρωση των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, το οποίο δόθηκε προ ολίγων ημερών στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών........

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας (ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ, ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ), αλλάζει ο χάρτης των δασικών υπηρεσιών της χώρας, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στον δημόσιο Τομέα, με μείωση δομών και κινητικότητα προσωπικού. Ως στόχος της κυβέρνησης προβάλλεται η αναδιαμόρφωση του μηχανισμού για την εφαρμογή δασικής πολιτικής της χώρας που να συνδυάζει την προστασία των δασών με τη διαχείρισή τους ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις διαπιστώσεις και στις προτάσεις του πορίσματος σχετικά με το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα, τις αυτόνομες μονάδες που προτείνεται να καταργηθούν ή να υπαχθούν σε άλλες, στη συρρίκνωση των δασονομείων, στις προσεχείς συνταξιοδοτήσεις και στα αντίστοιχα διεθνή πρότυπα. Χαρακτηριστικά, το ρεπορτάζ, αναφέρει ότι “…στην προτεινόμενη κατανομή προσωπικού ορίζεται ότι ο ελάχιστος αριθμός δασικών υπαλλήλων για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών είναι 3.756 άτομα, εκ των οποίων 1.779 δασοφύλακες, 926 δασολόγοι, 660 δασοπόνοι, 300 διοικητικοί, 91 υπάλληλοι άλλων ειδικοτήτων (νομικοί, βιολόγοι, τοπογράφοι, κτηνίατροι κτλ.). Σε σχέση με τους υπηρετούντες σήμερα δασοφύλακες δεν επέρχεται καμιά αριθμητική διαφοροποίηση ενώ προτείνεται αύξηση σε δασοπόνους (117 άτομα επιπλέον ή αύξηση 48,98%) και δασολόγους (244 επιπλέον άτομα ή αύξηση 35,78%). Ωστόσο ακόμη και με αυτή τη μικρή ενίσχυση σε αριθμό δασικού επιστημονικού προσωπικού η διαφορά προτεινόμενου προσωπικού σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα είναι αρνητική (-58,30%) κατά μέσο όρο για τους δασικούς υπαλλήλους των τριών αυτών ειδικοτήτων. Βάσει των διεθνών προτύπων (Αυστρία, Γερμανία κτλ.), όπως σημειώνεται στο πόρισμα, ενδεικτικά ένας δασοφύλακας μπορεί να εποπτεύσει 20.000-30.000 στρέμματα – η χωρική κατανομή των δασικών υπηρεσιών στην Ελλάδα αφορά 132 εκατομμύρια στρέμματα”.
Το πόρισμα και οι αντιδράσεις
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το απόσπασμα του ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος.
“Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Νίκος Μπόκαρης μιλώντας στο «Βήμα» δήλωσε ότι «προσεγγίζει με τον πιο αναλυτικό τρόπο τις ιδιαιτερότητες του δασικού τομέα, αναλύει τα υπαρκτά προβλήματα σε σχέση με τις ασκούμενες αρμοδιότητες και καταλήγει σε εφαρμόσιμα συμπεράσματα αξιολογώντας με ρεαλιστικό τρόπο τις υφιστάμενες δομές αλλά και το αναγκαίο για τη λειτουργία τους προσωπικό».
Ωστόσο επιστήμονες αλλά και συνδικαλιστές της αντιπολίτευσης ασκούν ήδη κριτική για τους στόχους της αναδιάρθρωσης των δασικών υπηρεσιών. Θεωρούν ότι η αναδιοργάνωση των δομών οδηγεί ουσιαστικά σε συρρίκνωση υπηρεσιών και προσωπικού, καθώς και σε διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης στα δάση και σπς δασικές εκτάσεις. Μάλιστα, επιχειρηματολογούν με βάση ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση με δεκάδες μνημονιακές ρυθμίσεις νομιμοποιεί επεμβάσεις στα δάση στο όνομα της ανάπτυξης… Επιπλέον, θυμίζουν όχι με νομοθετικές ρυθμίσεις εδώ και καιρό αφαιρούνται αρμοδιότητες από τις δασικές υπηρεσίες κάι εκχωρούνται σε ιδιωτικούς φορείς”.
Δασαρχεία πέντε κατηγοριών
Τέλος, στο ίδιο δημοσίευμα, γίνεται αναφορά στις προτάσεις της Ομάδας Εργασίας για την κατηγοριοποίηση των δασαρχείων. “…τα δασαρχεία διακρίνονται σε πέντε κατηγορίες και θα έχουν τον ίδιο αριθμό διοικητικών δομών αλλά θα διαφοροποιούνται ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων,, ο οποίος θα καθορίζεται βάσει των αρμοδιοτήτων και του όγκου δουλειάς του κάθε δασαρχείου.
Στις πρώτες τρεις κατηγορίες (A, Β, Γ) περιλαμβάνονται τα περισσότερα δασαρχεία της χώρας, στην κατηγορία Δ περιλαμβάνονται δασαρχεία με σημαντική δασική παραγωγή, δηλαδή του Μετσόβου, της Βυτίνας, της Σπάρτης, της Λάρισας, της Καλαμπάκας, της Φουρνά, της Αλεξανδρούπολης και της Αριδαίας, και στην κατηγορία Ε κατατάσσεται μόνο το Δασαρχείο Δράμας, το οποία έχει πολύ μεγάλη παραγωγή και έσοδα. Οι δασικές υπηρεσίες προτείνεται να αξιολογούνται ανά τριετία”.
Πηγή: ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (Ρεπορτάζ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ, ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ)

agriniopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο