Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Αναβιώνει στις δικαστικές αίθουσες το φονικό της Κωνωπίνας

Εφετείο για τη δολοφονία του Κώστα Καραμπέκιου σε πανηγύρι της Κωνωπίνας

          Στο Εφετείο Αγρινίου ξεκίνησε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου η, σε δεύτερο βαθμό, εκδίκαση της υπόθεσης που συγκλόνισε πριν από τρία καλοκαίρια την τοπική κοινωνία. 
      Ήταν 30 Ιουνίου του 2011, όταν οι κάτοικοι του χωριού της Κωνωπίνας συγκεντρώθηκαν για να διασκεδάσουν στο πανηγύρι του χωριού, που θα γινόταν, όπως κάθε χρόνο, στην κεντρική πλατεία. Τη γιορτινή διάθεση και τον χορό, διέκοψε ο κρότος πυροβολισμών. 
     Οι κάτοικοι σοκαρισμένοι συνειδητοποιούσαν πως μπροστά στα μάτια τους εκτυλισσόταν φονικό. Δράστης, ο 22χρονος τότε Χ.Γ., κάτοικος Κωνωπίνας και το θύμα, ο 47χρονος συγχωριανός του Κώστας Καραμπέκιος. Αυτά που ακολούθησαν δεν μπορούν εύκολα να περιγραφούν ούτε από τους Κωνωπινιώτες που παρευρίσκονταν στην πλατεία..............



    Τα όσα ακούστηκαν γύρω από την υπόθεση όταν εκδικάστηκε πρωτοδίκως στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Μεσολογγίου στις 28 Μαΐου 2012, έφεραν μια τοπική κοινωνία σε αμηχανία και αντιμέτωπη με αλήθειες, ψέματα και λεπτομέρειες γύρω από καταστάσεις που στο χωριό σιγοψιθυρίζονταν, αλλά για τις οποίες κανείς ανοιχτά δεν μιλούσε.

«Εν ψυχρώ δολοφονία, χωρίς λόγο και αιτία» λέει η πλευρά του θύματος
      Ο 22χρονος τότε δράστης, πυροβόλησε δύο φορές από απόσταση έξι μέτρων το θύμα του, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει κάκωση στον νωτιαίο μυελό και, μετά από έναν μήνα νοσηλείας σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων, να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. 
     Με βάση τα όσα είχαν ακουστεί στη δίκη του 2012 από τον δικηγόρο της Πολιτικής Αγωγής κ. Αριστείδη Φατούρο, ο δράστης διατηρούσε δεσμό με συγγενικό πρόσωπο εξαδέλφου του θύματος. Και ήταν, σύμφωνα πάντα με την Πολιτική Αγωγή, οι αντιδράσεις και οι επεμβάσεις του θύματος σε αυτή τη σχέση, που έκαναν τον δράστη να φτάσει στο έγκλημα.

      «Επρόκειτο για εν ψυχρώ δολοφονία, χωρίς λόγο και αιτία από πλευράς του δράση, με αποτέλεσμα το θύμα να καταλήξει έναν μήνα μετά την επίθεση, στις 28 Ιουλίου του 2011», δηλώνει στο «Γεγονός» ο δικηγόρος Αριστείδης Φατούρος ενόψει του Εφετείου. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο δράστης είχε μαζί του το όπλο, με προφανή σκοπό να σκοτώσει το θύμα, όπλο που, όπως εξηγεί ο κ. Φατούρος, ο δράστης έφερε από το σπίτι του, φορώντας μπουφάν για να μπορεί να το κρύψει.

       Από την άλλη πλευρά, η υπεράσπιση του κατηγορουμένου, στην οποία τώρα βρίσκεται ο κ. Ψάρρης,- τον Χ. Γ. πρωτόδικα είχε αναλάβει ο κ. Νικάκης-, αναφέρει ότι ο δράστης είδε πως το θύμα κρατούσε μαχαίρι και πως οι πυροβολισμοί έγιναν στον αέρα, για εκφοβισμό, ενώ οφείλονταν σε εκπυρσοκρότηση του όπλου ο βαρύς τραυματισμός του θύματος που στη συνέχεια οδήγησε στον θάνατό του.
        Ο κατηγορούμενος στη δίκη του Μαΐου, αρνήθηκε τις κατηγορίες που του προσάπτονται για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση: «Αρνούμαι τις κατηγορίες. Πυροβόλησα για να αμυνθώ και όχι για να σκοτώσω. Έριξα μια φορά προς τον αέρα και μια προς το έδαφος», είχε δηλώσει τότε ενώπιον του δικαστηρίου.

        Οι δύο γιοι, ο πατέρας και κάποιοι ακόμη στενοί συγγενείς του θύματος, κατά τις καταθέσεις τους στη δίκη, είχαν ισχυριστεί πως δεν υπήρχαν προσωπικές σχέσεις με τον κατηγορούμενο, ενώ κάποιοι εξ αυτών ανέφεραν πως ήταν αυτή η γυναίκα με την οποία ο νεαρός κατηγορούμενος διατηρούσε προσωπική σχέση που τηλεφώνησε εκείνο το βράδυ στο θύμα, επιμένοντας να πάει στο πανηγύρι, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για προμελετημένο έγκλημα.

«Η οικογένεια του θύματος είναι ο φόβος και ο τρόμος στην Κωνωπίνα»
       Οι καταθέσεις μαρτύρων που ακολούθησαν, κάτοικοι οι περισσότεροι του χωριού της Κωνωπίνας, έκαναν λόγο για μη κοινωνικά αποδεκτό πρότερο βίο του θύματος, με έναν εξ αυτών να δηλώνει μάλιστα ότι ο κατηγορούμενος ήταν μάρτυρας υπεράσπισης σε δίκη που κίνησε ο ίδιος, για κλοπή ζώων από τους γιούς του θύματος. 
     Ο ίδιος μάρτυρας ανέφερε πως ο κατηγορούμενος είχε κατά το παρελθόν εκφράσει φόβους πως το θύμα θα απειλούσε τη ζωή του: «για την οικογένεια του θύματος ακούγονται στο χωριό τα χειρότερα, ότι κάνουν ξυλοδαρμούς, φασαρίες κλπ. Ο κατηγορούμενος είναι καλός άνθρωπος», είχε καταθέσει τότε ο ίδιος μάρτυρας.

Η κατάθεση της γυναίκας- 
   Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δίκη είχε καταθέσει και η 39χρονη, τότε, γυναίκα  Ανέφερε  στην κατάθεσή της, ότι ο κατηγορούμενος δεν μπόρεσε να αντέξει άλλο τους εκβιασμούς και τις επιθέσεις του θύματος: 
    «Ήταν ο φόβος και ο τρόμος οι Καραμπεκέοι. Το θύμα μου είχε πει πως πρέπει ο κατηγορούμενος να αποσυρθεί από την υπόθεση ζωοκλοπής στην οποία είχε καταθέσει ως μάρτυρας εναντίων του και μου είπε να του μεταφέρω ότι είναι πεθαμένος!», είχε πει η μάρτυς κατά την κατάθεσή της στην πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «Η οικογένεια αυτή είναι ο φόβος και ο τρόμος στην περιοχή. Κλοπές, εκβιασμούς και πολλά άλλα, για όλα φταίει ο πατέρας τους που έφερε σε αυτό το σημείο τα παιδιά του. Με απειλούσαν και με έβριζαν και εμένα, είναι αδίστακτοι».

     Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωναν πως ήταν το θύμα που προκάλεσε το επεισόδιο, ενώ έκαναν ιδιαίτερη μνεία στον καλό χαρακτήρα του κατηγορουμένου και στην «κακή φήμη», όπως πολλοί ανέφεραν, της οικογένειας του θύματος.

Η απολογία του δράστη: «Απειλούσε τη ζωή μου»
        Ο κατηγορούμενος στην απολογία του ανέφερε τότε πως το θύμα τον είχε απειλήσει διά μέσω τρίτων, ενώ ισχυρίστηκε πως το όπλο το είχε μαζί του για προστασία κάθε φορά που πήγαινε σε απομακρυσμένο από το χωριό μέρος, όπου βόσκουν τα πρόβατά του και πως, από εκεί γυρνούσε όταν πήγε στο πανηγύρι και για αυτό είχε μαζί του το όπλο. 
      Για τις στιγμές που προηγήθηκαν της πράξης του είχε καταθέσει τα εξής: «(.) το θύμα έβγαλε μαχαίρι και ήρθε προς τα πάνω μου και με απειλές, μου έλεγε γιατί μπήκα μάρτυρας εναντίων τους. Το όπλο το έβγαλα από τη μέση του παντελονιού μου, πυροβόλησε προς το έδαφος και δεν κατάλαβα πως τον χτύπησα, δεν είχα σκοπό να τον σκοτώσω. Αν δεν έβγαζε το μαχαίρι, δεν θα έβγαζα το όπλο. Εγώ έριξα δύο πυροβολισμούς. Το όπλο ήταν του πατέρα μου και το είχε από τον παππού μου (.)»

Ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση, η πρώτη απόφαση
      Εισαγγελέας, ένορκοι και δικαστές, αφού άκουσαν και αξιολόγησαν τις μαρτυρίες, τις καταθέσεις και την απολογία του Χ.Γ., κατέληξαν στο ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε καλές σχέσεις με το θύμα, εξαιτίας ερωτικής σχέσης που είχε συνάψει ο πρώτος με συγγενικό πρόσωπο του δεύτερου, σχέση για την οποία το θύμα είχε αντιρρήσεις. Δεν έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί περί απειλής της ζωής του κατηγορουμένου εξ αιτίας της παραπάνω σχέσης ενώ, σύμφωνα με το δικαστήριο, οι σχέσεις θύτη και θύματος έγιναν ακόμη πιο κακές όταν ο κατηγορούμενος κατέθεσε κατά των δύο γιών του θύματος για ζωοκλοπή εις βάρος κατοίκου της Κωνωπίνας.
      Η ετυμηγορία του δικαστηρίου, ήταν ότι δεν υπήρξε επίθεση με μαχαίρι από πλευράς του θύματος, αφού τέτοιο δεν βρέθηκε στο σημείο και πως ο κατηγορούμενος δεν βρίσκονταν σε άμυνα, ενώ ενήργησε σε πλήρη ηρεμία, αφού μόλις είδε το θύμα, πήγε σπίτι του και πήρε το όπλο, φορώντας μάλιστα και μπουφάν, παρότι Ιούνιος, με προφανή σκοπό να το κρύψει.
      Απέκλεισαν την περίπτωση του βρασμού ψυχικής ορμής και τελικά κήρυξαν ομόφωνα ένοχο τον κατηγορούμενο, επιβάλλοντάς του την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και συνολική ποινή φυλάκισης ενός έτους που του επιβλήθηκε για την πράξη της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

        Από τον κατηγορούμενο ασκήθηκε έφεση και η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό τη Δευτέρα 7 Ιουλίου, στο Εφετείο Αγρινίου, η υπεράσπιση του δράστη ζήτησε όμως αναβολή και το Εφετείο ορίστηκε για τον Απρίλιο του 2015. Δεν αποκλείεται μάλιστα η υπεράσπιση του κατηγορουμένου, να εστιάσει αυτή τη φορά ακόμη περισσότερο στον οικογενειακό περίγυρο του θύματος και στο ότι, οι δύο γιοί του που είχαν και κατά το παρελθόν εκκρεμότητες με τον νόμο, πριν από έναν χρόνο κατηγορήθηκαν για άμεση εμπλοκή σε σοβαρή υπόθεση διακίνησης λαθρομεταναστών.

Μαρίνα Ζαρκαβέλη
Εφημερίδα “Γεγονός”
http://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο