Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Απολογισμός του έργου της Διακονίας Στηρίξεως Γυναικών για το εκκλησιαστικό έτος 2013-2014

     Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της Διακονίας Στηρίξεως Γυναικών «ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» για το εκκλησιαστικό έτος 2013-2014.
Α. Πραγματοποιήθηκαν οκτώ μηνιαίες συνάξεις σε ποικίλα θέματα που απασχολούν τη γυναίκα – μητέρα, καθώς επίσης και ειδικά θέματα που αφορούν στην ψυχολογία και στην υγεία της γυναίκας. Ταυτόχρονα οι προσκυνηματικές εκδρομές σε διάφορα μοναστήρια επέφεραν τη συσπείρωση των δυνάμεων της Διακονίας και τη σύσφιγξη των σχέσεων των ομάδων δράσης............



Β. Το Κέντρο της Διακονίας και η ομάδα υποδοχής ανέλαβε με συνέπεια, υπευθυνότητα και αγάπη την υποδοχή των περιστατικών (148 την φετινή χρονιά). Πρωταρχικός σκοπός ήταν η πνευματική στήριξη και η συμμετοχή της γυναίκας στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Παράλληλα υπήρξε μέριμνα και για τις υλικές ανάγκες (ρούχα, τρόφιμα, κ.α.).
Γ. Παράλληλα λειτούργησε ο τομέας των Επισκέψεων Αγάπης σε τρεις ομάδες: ομάδα επισκέψεων στο Νοσοκομείο, στα σπίτια και στα ιδρύματα.
Δ. Με ιδιαίτερη επιτυχία λειτούργησε ο τομέας της Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών, ηλικίας 5 έως 11 ετών. Στόχος ήταν η παιδαγωγική προσέγγιση στον κόσμο των παιδιών με δημιουργική και οικοδομητική απασχόληση.
Τέλος στον τομέα της Παιδείας, φέτος δημιουργήθηκε μία ομάδα εκπαιδευτικών, η οποία μέσα σε δέκα συνεδρίες ασχολήθηκε με τα προβλήματα του σημερινού σχολείου και τον σχολικό εκφοβισμό.
Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας
της  Ιεράς  Μητροπόλεως

Ακολουθεί ο αναλυτικός Απολογισμός του έργου της Διακονίας


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΣΤΗΡΙΞΕΩΣ ΓΥΝΑΚΩΝ «Παναγία η Παραμυθία»

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

      
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ του έργου της Διακονίας για το Εκκλησιαστικό έτος 2013-2014
Με τη Χάρη του Τριαδικού Θεού, τη σκέπη της Παναγίας της Παραμυθίας και την ευλογία του Μητροπολίτη μας κ. Κοσμά, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του έτους 2013-2014.

Α. Με απώτερο σκοπό τη βίωση της έννοιας της Παραμυθίας των ψυχών μας, πραγματοποιήθηκαν οκτώ εποικοδομητικές μηνιαίες συνάξεις σε ποικίλα θέματα που απασχολούν τη γυναίκα-μητέρα, καθώς επίσης και ειδικά θέματα που αφορούν στην ψυχολογία και στην υγεία της γυναίκας. Οι ομιλητές/τριες ήσαν αποτελεσματικοί, η ωφέλεια πνευματική, η προσέλευση των γυναικών μεγάλη. Εξάλλου, οι προσκυνηματικές εκδρομές σε διάφορα μοναστήρια επέφεραν τη συσπείρωση των δυνάμεων της Διακονίας και τη σύσφιγξη των σχέσεων για τις ομάδες δράσης.

Κατά κύριο λόγο, οι ομαδικές δράσεις ενίσχυσαν το έργο της Διακονίας. Με τη συλλογική συμμετοχή στο κόστος και με ολοπρόθυμη συνεργασία, αναλάβαμε τη βάπτιση δύο μικρών παιδιών από χωριό της περιοχής, το εμβόλιο παιδιού που θα χειρουργούνταν στην καρδιά, την ενίσχυση προίκας άπορης κόρης προκειμένου να παντρευτεί, την προσφορά τροφίμων για τις καθημερινές ανάγκες απόρων οικογενειών (κυρίως γάλατα για παιδιά), την προσφορά ρουχισμού και ειδών σπιτιού σε οικογένειες που το σπίτι κατεστράφη από  πυρκαγιά και πολλές άλλες δράσεις σε καθημερινές ανάγκες συνανθρώπων μας. 

Β. Η λειτουργία του Κέντρου της Διακονίας υπήρξε καθημερινή· δύο με τρεις ώρες και κάθε Παρασκευή έξι ώρες. Δώδεκα κυρίες ανέλαβαν με συνέπεια, υπευθυνότητα και αγάπη την υποδοχή των περιστατικών. Εξ αυτών μία έμπειρη κι ευαισθητοποιημένη εκπαιδευτικός συζητούσε το είδος της ανάγκης στήριξης και διευθετούσε το θέμα ανάλογα ή έκλεινε συνάντηση με την κοινωνική λειτουργό, τη θεολόγο ή την ψυχολόγο. Πρωταρχικός σκοπός είναι η πνευματική στήριξη με τον παραμυθητικό λόγο και το κάλεσμα της γυναίκας στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Στις συναντήσεις για την πνευματική και ψυχολογική στήριξη, φέτος συμμετείχαν: 3 θεολόγοι εκπαιδευτικοί, 3 κοινωνικοί λειτουργοί, 1 ψυχοθεραπεύτρια και 1 ψυχολόγος, όλες με εκκλησιαστικό ήθος.

Καθημερινά η ομάδα υποδοχής φρόντιζε και για τις υλικές ανάγκες (όταν υπήρχε ζήτηση) μοίραζε ρούχα παιδικά και γυναικεία, καθώς και τρόφιμα, τα οποία έφερναν οι εθελόντριες στις μηνιαίες συνάξεις. Φέτος λειτούργησε καλύτερα η δανειστική βιβλιοθήκη προς τις υποστηριζόμενες κυρίες και φυσικά και στις εθελόντριες. Αλλά και την ημέρα Τετάρτη το απόγευμα που πραγματοποιούνταν Εξομολόγηση, με πνευματικό τον π. Παύλο Ντανά, οι εισερχόμενοι για εξομολόγηση ωφελούνταν από κάποιο πνευματικό βιβλίο που μελετούσαν, κατά την ώρα της αναμονής ή το δανείζονταν.

Εκτός των γυναικών που προσέρχονταν στις πνευματικές ευκαιρίες, φέτος τα ιδιαίτερα περιστατικά που καταγράφτηκαν στο ημερολόγιο ήταν 148 (εκτός αυτών που προσέρχονταν καθημερινά για ρουχισμό και τρόφιμα), τα οποία απαιτούσαν ποικίλη στήριξη. Έτσι, προσφέρθηκε Πνευματική στήριξη σε όλες τις περιπτώσεις, Ψυχολογική στήριξη σε 50 περιπτώσεις κατ’ ιδίαν και σε εβδομαδιαίες συναντήσεις, Συμβουλευτική για την Αγωγή των παιδιών εβδομαδιαία, Νομική και Ιατρική στήριξη σε 17 περιπτώσεις.

Γ. Ο τομέας των Επισκέψεων Αγάπης αποτελείται από 18 κυρίες ευσεβείς, οι οποίες έχουν τον τρόπο και την ευαισθησία να προσεγγίζουν άρρωστες γυναίκες, μοναχικά άτομα και προσφέρουν υπηρεσίες και βοήθεια σε κάθε ανάγκη. Φέτος ο τομέας αυτός χωρίστηκε σε τρεις ομάδες: η ομάδα επισκέψεων στο Νοσοκομείο, η ομάδα επισκέψεων στα σπίτια και η ομάδα επισκέψεων σε ιδρύματα. Οι επισκέψεις στο Νοσοκομείο πραγματοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις, όταν καλούμαστε να προσφέρουμε τη συμπαράστασή μας σε μοναχικά άτομα. Γι’ αυτό το σκοπό, γνωστοποιήσαμε τη διακονία μας στην Διευθύνουσα και τις Προϊσταμένες του Νοσοκομείου και ζητήσαμε τη συνεργασία τους. Ωστόσο επισκεπτόμαστε και μόνοι μας τους ασθενείς και προσφέρουμε υπηρεσίες σε έκτακτα περιστατικά ή κάποια ανάγκη. Παρόμοια λειτούργησαν και οι επισκέψεις σε μοναχικά άτομα στα σπίτια τους από πληροφορίες ή τηλεφωνικές κλήσεις.

Επισκέψεις σε Ιδρύματα φέτος πραγματοποιήθηκαν έξι. Ομάδα 15 κυριών με τα αυτοκίνητά τους, με γλυκίσματα, αναμνηστικά ενθύμια με μηνύματα χριστιανικά μετά το Πάσχα επισκέφθηκαν: Στο Αγρίνιο, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, τη Μονάδα Ψυχικής Αποκατάστασης «Ψυχαργώς» και σε όλους τους θαλάμους του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου. Στο Μεσολόγγι, 7 κυρίες επισκέφθηκαν το διοικητή και τους αρρώστους του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, καθώς και τους τροφίμους του Γηροκομείου Μεσολογγίου.

Δ. Ο τομέας της Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών λειτούργησε με επιτυχία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τη θεματολογία. Στόχος ήταν η παιδαγωγική προσέγγιση στον κόσμο των παιδιών με δημιουργική και οικοδομητική απασχόληση, που περιλάμβανε διδακτικές ιστορίες από την Αγία Γραφή, από τη ζωή, τη φύση και το περιβάλλον, μουσική, καλλιτεχνικά, γυμναστική-παιγνίδι, παραδοσιακούς χορούς. Κάθε Παρασκευή απόγευμα από 5 έως 7 μ.μ. τρεις δασκάλες (μουσικός, νηπιαγωγός και εκπαιδευτικός) απασχολούσαν περίπου 25 παιδιά, ηλικίας 5 έως 11 ετών. Στην ομάδα συμμετείχε κοινωνική λειτουργός και ψυχολόγος για ειδική αγωγή σε παιδιά, που παρουσίαζαν δυσκολία στην επικοινωνία.

Παράλληλα λειτουργούσε σύναξη με 20 περίπου μητέρες, όπου κουβεντιάζαμε παιδαγωγικά και πνευματικά μετά από μία ενδιαφέρουσα εισήγηση από διάφορους εισηγητές: θεολόγο, παιδαγωγό, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό. Η ωφέλεια από αυτές τις συζητήσεις, όπως ομολογούν οι νεαρές μητέρες, ήταν μεγάλη. Σε ορισμένες συνάξεις μητέρων παραβρέθηκε και ο ψυχοθεραπευτής Γεράσιμος Ρεπάσος, υπεύθυνος του Γραφείου Κοινωνικής Διακονίας της Μητροπόλεως.

Στον τομέα της Παιδείας, φέτος δημιουργήθηκε μία ομάδα εκπαιδευτικών (απαρτίζονταν από οκτώ καθηγήτριες Β/θμιας Εκπ/σης), η οποία πραγματοποίησε δέκα συνεδρίες με τον κ. Γεράσιμο Ρεπάσο. Ήταν μία προσπάθεια προσέγγισης στα προβλήματα του σημερινού σχολείου, που αφορά στα παιδιά που δημιουργούν αναστάτωση στη σχολική κοινότητα. Συζητήθηκαν περιπτώσεις ειδικές μαθητών για τον τρόπο διαχείρισης της συμπεριφοράς των.
Εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής, ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Κοσμά, τους εκπροσώπους του π. Δημήτριο Πατσιαλό και π. Χριστοφόρο Χρόνη και όλες τις εκλεκτές συνεργάτιδες της Διακονίας, για την όμορφη εθελοντική συμπόρευση στο ιερό αυτό έργο της στήριξης και της παραμυθίας των ψυχών των συνανθρώπων μας.


Η Διοικούσα Επιτροπή της Διακονίας «Παναγία η Παραμυθία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο