Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Μαρία Τριανταφύλλου: Ερώτηση για κέντρο υγείας Θέρμου.

Το Κέντρο Υγείας Θέρμου καλύπτει ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του Θέρμου με τα περιστατικά να αγγίζουν  για το έτος 2010 τα 150.000. Από το μνημόνιο και μετά μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο της διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών παροχής Υγείας και του Ε.Σ.Υ.
Από αυτό το σχέδιο δεν γλύτωσαν και δομές υγείας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπως αυτή του Κέντρου Υγείας Θέρμου, που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν υποδειγματικά.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός   πως από 15 γιατρούς που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο Κέντρο Υγείας Θέρμου σήμερα απομένουν 4 γιατροί. Επιπλέον λόγω έλλειψης προσωπικού και γιατρών  (ακτινολόγου και μικροβιολόγου),  έπαψε η λειτουργία του ακτινολογικού και μικροβιολογικού τμήματος.
Επίσης εκκωφαντική είναι η ανάγκη για πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, αφού σήμερα οι ανάγκες καλύπτονται με περιοδικές προσωρινές αποσπάσεις από τον ενιαίο οργανισμό του νοσοκομείου Αγρινίου δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ελλείψεις και αναστάτωση σε άλλες μονάδες. Χαρακτηριστικό ήταν το πρόσφατο πρόβλημα, που δημιουργήθηκε με  την απόσπαση της μοναδικής νοσηλεύτριας, που υπηρετούσε στο αγροτικό ιατρείο Καινουρίου Αιτωλοακαρνανίας.
Σύμφωνα με αναφορές εργαζομένων αλλά και του διευθυντή του Κέντρου  Υγείας Θέρμου  δεν υπάρχουν άδειες για τους νοσηλευτές ούτε το καλοκαίρι ούτε τις υπόλοιπες εποχές. Αρκεί, να αναφέρουμε, ότι στο Κέντρο Υγείας Θέρμου υπάρχει μόνο ένας νοσηλευτής κάθε μέρα και όταν δεν υπάρχει γιατρός στο αγροτικό ιατρείο  Καινουρίου, ο νοσηλευτής μεταφέρεται στο Κέντρο Υγείας Θέρμου.
  • Επειδή  πρόσβαση στη δημόσια υγεία πρέπει να έχουν απρόσκοπτα και επί ίσοις όροις   όλοι οι πολίτες.
  • Επειδή το Κέντρο Υγείας Θέρμου καλύπτει  υγειονομικές ανάγκες της  ευρύτερης ορεινής  περιοχής.
  • Επειδή το οικονομικό κόστος για τη μεταφορά, στο Νοσοκομείο Αγρινίου, ασθενών  για απαραίτητες μικροβιολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις αλλά και η ταλαιπωρία από το κακό οδικό δίκτυο,  αναγκάζουν ολοένα και περισσότερους ασθενείς είτε να μην κάνουν τις εξετάσεις τους, είτε να απευθύνονται σε ιδιώτες, που δραστηριοποιούνται στη περιοχή.
  • Επειδή  η ποιότητα ζωής σε μια περιοχή είναι άμεσα εξαρτημένη από τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες που παρέχει το κράτος.
    Επειδή  η προωθούμενη υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας δείχνει ξεκάθαρα τις διαθέσεις της σημερινής μνημονιακής κυβέρνησης για υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1)      Θα προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις, ώστε να στελεχωθεί  το  μικροβιολογικό και ακτινολογικό τμήμα στο Κέντρο Υγείας Θέρμου;

2)       Υπάρχουν μηχανήματα τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο Κέντρο Υγείας Θέρμου, τα οποία κατόπιν της μεταφοράς  του οργανισμού του Νοσοκομείου Αγρινίου στο νέο κτήριο έπαψαν να χρησιμοποιούνται αλλά είναι ακόμη λειτουργικά;

3)      Πότε πρόκειται  να  προχωρήσει σε προσλήψεις νοσηλευτών, ώστε να λυθεί το πρόβλημα υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Θέρμου;

4)      Γιατί δεν αξιοποιούνται άμεσα εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα σε μια τέτοια  κατεύθυνση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο