Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Αποψίλωση …τώρα!

 
«Θα μα φάνε τα φίδια», καταγγέλλουν οι κάτοικοι των εργατικών του Αϊ-Γιάννη του Ριγανά, που βλέπουν τα χόρτα να τους «πνίγουν».
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση, οι δήμοι έχουν το δικαίωμα (και την υποχρέωση) να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες οικοπέδων που δεν έχουν αποψιλωθεί και να τους ενημερώσουν για τις υποχρεώσεις τους. Αν δεν συμμορφωθούν στο εύλογο χρονικό διάστημα των λίγων ημερών, οι δήμοι θα προχωρούν οι ίδιοι στην αποψίλωση και μαζί με το πρόστιμο θα στέλνουν και το λογαριασμό για την εργασία τους!
Η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει σε μια εβδομάδα, τυπικά, οπότε και θα πρέπει οι ίδιοι οι δήμοι να προχωρήσουν στον καθαρισμό-αποψίλωση σε κοινόχρηστους χώρους και όπου αλλού είναι αναγκαίο, με προτεραιότητα στους δρόμους και δη σε διασταυρώσεις, όπου η ανάπτυξη της παρασιτικής βλάστησης εμποδίζει την ορατότητα και δημιουργεί συνθήκες πρόκλησης ατυχημάτων.
 
Να σημειωθεί ότι στην Αιτ/νία υπάρχουν αμέτρητοι τέτοιοι χώροι και οικόπεδα, ακόμη και στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα, όπως αυτό του Αγρινίου. Ακάλυπτα οικόπεδα γεμάτα χόρτα και σκουπίδια υπάρχουν ακόμη και σε κεντρικά, πυκνοδομημένα σημεία, ακόμη και σε περιοχές ευαίσθητες, όπως λ.χ. κοντά στο Πάρκο ή στα όρια του περιαστικού δάσους του Αγίου Χριστοφόρου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως και άσχετα με το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου, οικόπεδα και αυλές θα πρέπει να καθαριστούν. Η προστασία της περιουσίας μας είναι πρωτίστως δική μας ευθύνη, και η αποτροπή, κατά το δυνατό, των κινδύνων πυρκαγιάς υπόθεση όλων.
Η εν λόγο υπουργική απόφαση που προβλέπει επιβολή προστίμων απ’ τους δήμους, έρχεται να προλάβει τις δυσάρεστες καταστάσεις και, ενταγμένη στο πλαίσιο των επιπρόσθετων μέτρων που λαμβάνει η πολιτεία για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών ενόψει του καλοκαιριού, ενισχύει ουσιαστικά την ασφάλεια σε περιοχές κατοικίας και όχι μόνο, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον ευπρεπισμό των αστικών τοπίων.
Κάποια πράγματα, βέβαια, είναι αυτονόητες υποχρεώσεις των πολιτών και των θεσμικών φορέων. Και σε περιπτώσεις όπου ήδη το πρόβλημα είναι τεράστιο, θα έπρεπε ήδη να υπάρχει η σχετική μέριμνα. Στο συγκρότημα των εργατικών κατοικιών του Αϊ-Γιάννη του Ριγανά, για παράδειγμα, τα χόρτα δίπλα από τα σπίτια έχουν ξεπεράσει τα 2,5 μέτρα! Και τα φίδια έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.
Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν στο agrinioreport.com ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον και πως η όλη κατάσταση τείνει να καταστεί άκρως επικίνδυνη.
Τεράστιο είναι επίσης το πρόβλημα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, αλλά και στην Ε.Ο. Αγρινίου-Θέρμου και στην Ε.Ο. Αγρινίου-Καρπενησίου, όπου κλαδιά από δέντρα και χόρτα καλύπτουν, σε επικίνδυνες στροφές, …το μισό οδόστρωμα.
πηγή:agrinioreport.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο