Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Πέρασε και από το ευρωκοινοβούλιο η νέα ΚΑΠ

 
   Η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής του στο Στρασβούργο αποφάσισε να μην εναντιωθεί στο σύνολο των κατ' εξουσιοδότηση πράξεων που εκδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του πακέτου μεταρρυθμίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που εγκρίθηκε πέρυσι.
Το γεγονός επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ιταλό σοσιαλιστή ευρωβουλευτή κ. Paolo De Castro, την Πέμπτη 17 Απριλίου.

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνόδου της ολομέλειας για το συγκεκριμένο νομοθέτημα, το οποίο είναι το σημαντικότερα από όσα συζητήθηκαν τόσο σε σημασία όσο και σε αριθμό πράξεων που απαιτούνται, το ευρωκοινοβούλιο δεν πρόβαλε αντιρρήσεις για τις δέκα κατ 'εξουσιοδότηση πράξεις που σχετίζονται με την μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Δεδομένου ότι αυτή είναι η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από τις εκλογές, και η προθεσμία των δύο μηνών κατά την οποία οι ευρωβουλευτές θα μπορούν να προβάλουν αντιρρήσεις για τις κατ 'εξουσιοδότηση πράξεις θα λήξει στις 11 Μαΐου, για τις εν λόγω πράξεις μπορεί πλέον να θεωρηθεί ότι δεν ασκήθηκε βέτο από το Ευρωκοινοβούλιο » δήλωσε σχετικά ο κ. De Castro.

«Έτσι ολοκληρώνεται το έργο που έχει γίνει σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ που θα ισχύσει έως το 2010 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την επιτροπή Γεωργίας του, από όταν εξέδωσε το πρώτο μη νομοθετικό ψήφισμα σχετικά με το θέμα αυτό. Ήταν δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, αλλά το Ευρωκοινοβούλιο διαδραμάτισε καίριο ρόλο σε αυτό» συμπλήρωσε ο κ. De Castro.
 
«Όχι μόνο αποδείξαμε ότι είμαστε ικανοί να ανταπεξέλθουμε με μια τόσο εκτεταμένη δέσμη νομοθετικών μέτρων, αλά καταφέραμε, μέσω εντατικών συνομιλιών και σκληρών διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη, να βελτιώσουμε σημαντικά το αρχικό κείμενο και να πιέσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποδεχθεί πολλές από τις ιδέες μας. Η τελική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των κατ 'εξουσιοδότηση πράξεων, θα χάρη στην προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Γεωργίας του θα βελτιώσει την κατάσταση των αγροτών της ΕΕ και θα εξασφαλίσει σταθερή προσφορά υψηλής ποιότητας τροφίμων προς όφελος των καταναλωτών μας» τόνισε ο κ. De Castro.

«Τώρα, στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου στην Επιτροπή Γεωργίας και τη γραμματεία για τη σκληρή δουλειά τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Κατά τη οποία, έχουμε κληθεί διαβουλευθεί πάνω σε πέντε νομοθετικά κείμενα και έχουμε εγκρίνει 23 δικές μας εκθέσεις πρωτοβουλίας, δώσαμε 52 γνωμοδοτήσεις για άλλες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου και να βελτιώσαμε 45 νομοθετικά κείμενα. Οι ευχαριστίες μου απευθύνονται επίσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο για την καλή συνεργασία τους κατά τα τελευταία πέντε χρόνια» ανέφερε ο κ. De Castro.

«Αυτό είναι το τέλος ενός κεφαλαίου, αλλά το νέο θα αρχίσει την 1η Ιουλίου, όταν το νέο ευρωκοινοβούλιο θα συνέλθει. Τώρα, μόλις πέντε εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές  θα ήθελα να καλέσω όλους τους πολίτες να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και συμμετάσχουν στην ψηφοφορία του Μαΐου» δήλωσε καταλήγοντας ο κ. De Castro.
 
Το ιστορικό της υπόθεσης
 
Εκτός από τα νομοθετικά κείμενα που αντικατοπτρίζουν την πολιτική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία επιτεύχθηκε τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο του 2013 (δείτε σχετικά: IP/13/613 , IP/13/864 και MEMO/13/937 ), υπήρξαν εκκρεμότητες οι οποίες «πάγωσαν» κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
 
Προκειμένου όμως να υπάρξει έγκαιρη προετοιμασία για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς της ΚΑΠ αποφασίσθηκε με κατ΄ εξουσιοδότηση πράξεις, που θα ανατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να κανονιστούν οι λεπτομερείς κανόνες εφαρμογής της μεταρρύθμισης σε κάθε κράτος μέλος ή σε περιφερειακό επίπεδο, οι προετοιμασία των οποίων είναι σε εξέλιξη και θα πρέπει να συντονίσει τις σχετικές διαπραγματευτικές διαδικασίες η προεδρία της Ε.Ε.
 
Το θέμα συζητήθηκε σε σειρά τριμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ εκπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τελικά, στις 7 Απριλίου, η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου δεν προέβαλε αντιρρήσεις για δέκα κατ 'εξουσιοδότηση πράξεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 11 Μαρτίου μετά την υπόσχεσή της, η οποία κατοχυρώνεται από τη δήλωση της 2ας Απριλίου, για τροποποίηση της κατ' εξουσιοδότηση πράξης για τις άμεσες ενισχύσεις τώρα και να εξετάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των άλλων, αν χρειαστεί, μετά το πρώτο έτος εφαρμογής τους.
 
Σημειώνεται πως οι κατ 'εξουσιοδότηση πράξεις είναι μη νομοθετικές πράξεις γενικής ισχύος που συμπληρώνουν ή τροποποιούν ορισμένα μη ουσιώδη στοιχεία της νομοθετικής πράξης (στην περίπτωση μας τους κανονισμούς της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ). Η εξουσία για την έκδοση αυτών των μη νομοθετικών πράξεων ανατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ως εκ τούτου λέγονται κατ 'εξουσιοδότηση πράξεις). Ωστόσο, μια ένσταση είτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είτε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εμπόδιζε μια κατ 'εξουσιοδότηση πράξη να ισχύσει.
 
περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο