Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Άμεσες πρωτοβουλίες για την βιωσιμότητα του κλάδου των μηχανικών

 

   Συζητήθηκε χθες η Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκης Φούντα προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με την ασφάλιση των μηχανικών.
 
Όπως τόνισε στην πρωτολογία της η Βουλευτής, πρέπει να αναθεωρηθεί το σύστημα διακανονισμού των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς οι σημερινές συνθήκες κρίσης έχουν δημιουργήσει στρεβλώσεις τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στα ασφαλιστικά δεδομένα των ελεύθερων επαγγελματιών. Ειδικά για τους μηχανικούς – που βιώνουν από την πρώτη μέρα της κρίσης, την πρωτοφανή περιδίνηση στην οποία έχει περιέλθει ο κατασκευαστικός κλάδος – η κατάσταση είναι δραματική. Οι ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί για τον διακανονισμό των οφειλών όσων αναγκαστικά δεν είναι συνεπείς, θα πρέπει να γίνουν ευνοϊκότερες, διότι η πραγματικότητα είναι πλέον αμείλικτη. Άλλωστε το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.
 
Η κ. Φούντα ζήτησε με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Εργασίας, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών, να διευκρινιστεί ότι πρέπει να είναι πλήρως αποσυνδεδεμένη η ασφαλιστική ενημερότητα από την δυνατότητα ενός μηχανικού να αναλάβει ένα ιδιωτικό έργο, αλλά και να προβλέπονται περισσότερες δόσεις για αυτούς που χρωστούν λιγότερα έτη εισφορών. Μόνο έτσι ίσως να εξασφαλιστεί η αξιοπρέπεια των μηχανικών που θέλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των οφειλών, αλλά και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Ταμείων.
  • Για τα ιδιωτικά έργα, λοιπόν, πρέπει να διευκρινιστεί η έννοια της αποσύνδεσης της χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας από την άσκηση του επαγγέλματος, με διευκρινιστική εγκύκλιο που θα αποσταλεί στις κατά τόπους υπηρεσίες, προκειμένου να υπάρξει ένας κύκλος εργασιών, που θα επιτρέψει στους μηχανικούς να αρχίσουν να αποδίδουν τις εισφορές τους. 
  • Για τους νέους μηχανικούς δε, που ασκούν το επάγγελμα για λιγότερο από 5 χρόνια, η αποσύνδεση ενημερότητας από την άσκηση του επαγγέλματος πρέπει να είναι πλήρης. Δεν είναι δυνατόν να συνθλίβονται από την κρίση, νέοι επαγγελματίες, που μόλις ξεκινούν τις δραστηριότητές τους. Κανένας νέος επιστήμονας δεν πρέπει να καταφεύγει στο εξωτερικό αναζητώντας μια αξιοπρεπή εργασία. Το έχουμε πει και θα το επαναλάβουμε: oι κρίσιμες εποχές που διανύουμε απαιτούν και τολμηρές λύσεις.
 
Τέλος, η κ. Φούντα αναφέρθηκε στο παράδοξο του πλαισίου της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τον συγκεκριμένο κλάδο: εάν ένας μηχανικός χρωστάει έστω και ένα εξάμηνο εισφορών η ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη διακόπτεται, ενώ όταν έρθει να καλύψει έπειτα την οφειλή είναι υποχρεωμένος να πληρώσει μια παροχή υπηρεσία που ποτέ δεν του δόθηκε και μάλιστα έντοκα!
 
Απαντώντας στην Βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. ο Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Β. Κεγκέρογλου, παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόβλημα, που αφορά και άλλα ταμεία. Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο κούρεμα των ομολόγων των Ταμείων και την αποκατάσταση του αποθεματικού των Ταμείων. Πρόσθεσε πως μέσα από πολλές δόσεις έχει την δυνατότητα ο μηχανικός να
Τακτοποιήσει τις οφειλές του –παραβλέποντας να πει όλη τη αλήθεια που αφορά στην μείωση των αριθμών των δόσεων ανά έτος και άρα την αύξηση της μηνιαίας εισφοράς. Όσον αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο κ. Κεγκέρογλου ανακοίνωσε ότι προωθείται ρύθμιση που θα αφορά όλους τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ, των οποίων οι οφειλές εκκρεμούν για τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του εισοδήματός τους, δεν ξεπερνά τις 12.000. Με Κ.Υ.Α. οι επαγγελματίες αυτοί θα μπορούν να έχουν τις αντίστοιχες παροχές, ενώ για περιπτώσεις όπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νοσηλεία ή νοσοκομειακή περίθαλψη, θα υπάρξει πρόνοια, ώστε να είναι εφικτή η έκδοση βιβλιαρίου.
 
Στην δευτερολογία της η Βουλευτής αντέκρουσε τα επιχειρήματα του υφυπουργού για τον αριθμό των δόσεων, ζήτησε επίμονα την διευκρινιστική εγκύκλιο, ανέφερε πως το πρόβλημα πλέον αφορά πάνω από 40-45.000 μηχανικούς και ότι… άρα κάτι δεν πάει καλά! Ανέλυσε την σημασία του “τρίπτυχου” ύψος εισφορών-ασφαλιστική ενημερότητα-ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ζήτησε από τον υφυπουργό να σκύψει πάνω από το πρόβλημα, να δράσει άμεσα και να δώσει την ευκαιρία στους μηχανικούς να είναι αξιοπρεπείς και συνεπείς προς το ΕΤΑΑ.

Η νομοθεσία μας δεν πρέπει να είναι στείρα κανονιστική. Φτιάχνεται από ανθρώπους και απευθύνεται σε ανθρώπους. Ο νομοθέτης οφείλει να λαμβάνει υπόψη και τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν. Δεν ζητούμε ούτε εξαιρέσεις, ούτε παρατυπίες. Ζητούμε να βοηθηθεί η αγορά, να βοηθηθούν οι νέοι επαγγελματίες. Η μακροχρόνια ύφεση έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλη ζημιά. Δεν χρειάζεται να εντείνουμε μια ήδη δραματική κατάσταση. Δεν θέλουμε άλλους οικονομικούς μετανάστες, αλλά ελπίδα για την χώρα μας και τους πολίτες.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να σκύψει στο πρόβλημα και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, αλλά και τα ταμεία να προωθηθεί ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο, που θα ανταποκρίνεται στις συνθήκες κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο