Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Δημοτική Αγορά Αγρινίου: Κέντρο αναφοράς για τον πολιτισμό του τόπου μας.


     Ένα ιστορικό κτίριο της πόλης, η Δημοτική Αγορά, γίνεται σημείο αναφοράς και κέντρο πολιτισμού για το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή.

     Σήμερα, Παρασκευή 11 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Δημοτικής Γλυπτοθήκης Αγρινίου, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, με αναδρομική έκθεση του Αγρινιώτη γλύπτη Β. Γ. Παπασάικα, ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός που συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Αγρινίου και το Δικηγορικό Σύλλογο Αγρινίου.

       Η αποκατάσταση – αναπαλαίωση της Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου και η μετατροπή της σε πολιτιστικό κέντρο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ  και ίδιους πόρους  του  Δήμου Αγρινίου και ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 4.000.000,00 €.

      Στο ισόγειο του αναπαλαιωμένου κτιρίου, βρίσκεται η Δημοτική Γλυπτοθήκη, το «Μουσείο της πόλης του Αγρινίου», το Κέντρο Πληροφόρησης και Ενημέρωσης των Συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των τοπικών προϊόντων και χώρος για αναψυκτήριο – café. Στο υπόγειο έχει δημιουργηθεί χώρος για internet café και άλλοι βοηθητικοί χώροι.
   
Ο κ. Μοσχολιός στο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής :

    «Είναι μεγάλη η χαρά και βαθιά η συγκίνηση γιατί η πόλη του Αγρινίου και η ευρύτερη περιοχή αποκτά έναν ζωτικό χώρο δημιουργίας και έκφρασης μέσα στο κέντρο του αστικού ιστού της.

     Ένα ιστορικό κτίριο, η παλιά λαχαναγορά, το οποίο πριν από δεκαετίες  αποτελούσε το κέντρο της εμπορικής ζωής της πόλης και σταμάτησε να λειτουργεί τη δεκαετία του ΄90 γίνεται πλέον κέντρο αναφοράς για τον πολιτισμό του τόπου μας.

       Η  Δημοτική  Αγορά Αγρινίου είναι ένα έργο του αρχιτέκτονα Β. Κουρεμένου. Κατασκευάστηκε το 1930 και τα  εγκαίνια της Αγοράς έγιναν το 1933, από δημαρχίας Ανδρέα Παναγόπουλου.

      Η πρώτη απόπειρα αποκατάστασης του κτιρίου έγινε επί δημαρχίας Γιάννη Βαινά με το Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε. Επί δημαρχίας του Θύμιου Σώκου εκπονήθηκε μελέτη και ανατέθηκε ως ερευνητικό πρόγραμμα, μαζί με την ανάπλαση της πλατείας Μαρίας Δημάδη στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

      Το έργο δημοπρατήθηκε το 2008 από τη σημερινή δημοτική αρχή και η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο υπογράφτηκε το 2009.

     Έτσι παραδίδουμε σήμερα στους πολίτες αυτό το θαυμάσιο χώρο με νέες χρήσεις εντελώς διαφορετικές από αυτές που είχε στο παρελθόν.

        Φιλοδοξούμε αυτό το κτίριο να αποτελέσει  κέντρο πολιτιστικής δραστηριότητας, ενημέρωσης και προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής σε καθημερινή βάση.

     Εγκαινιάζουμε σήμερα έναν μοναδικό πολυχώρο πολιτισμού που μαζί με τη Δημοτική Πινακοθήκη θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς των Εικαστικών και πέρα από τα όρια του Αγρινίου, σε μια δύσκολη περίοδο όπου το επίτευγμα αυτό έμοιαζε ακατόρθωτο.

     Δεσμευτήκαμε όμως, ότι παρά τη δύσκολη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης, η πόλη πρέπει να αποκτήσει τις δομές πολιτισμού που δικαιούται και της αξίζουν.

     Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στο να υλοποιηθεί αυτό το έργο γιατί όπως έχω αναφέρει και άλλες φορές, για την κατασκευή τέτοιων μεγάλων έργων χρειάζεται προσπάθεια και συνεργασία πολλών ανθρώπων.

       Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω το Δικηγορικό Σύλλογο Αγρινίου για τη συνδιοργάνωση της έκθεσης, τον συμπατριώτη μας, γλύπτη Βασίλη Παπασάικα, έργα του οποίου κοσμούν την περιοχή μας αλλά και πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως επίσης και το Επιμελητήριο Αιτ/νίας και την Ε.Α.Σ. για τη λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο