Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Αντίδραση Δημήτρη Τραπεζιώτη στο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων ΟΤΑ κατά την προεκλογική περίοδο

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου Δημήτρης Τραπεζιώτης εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην προσπάθεια εκ μέρους του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εφαρμόσει- μεσούσης της προεκλογικής περιόδου-  σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Η σχετική εγκύκλιος εστάλη από τον αρμόδιο Υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε όλους τους Δήμους της χώρας, ζητώντας τους να προβούν στην αξιολόγηση του προσωπικού τους έως τα μέσα Μαΐου.

Και μόνο το γεγονός ότι επιχειρείται η αξιολόγηση του προσωπικού των ΟΤΑ κατά την προεκλογική περίοδο, κάτι που σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο απαγορεύεται (Ν. 20190/1994 και Ν. 3870/2010) δημιουργεί ύποπτους συνειρμούς ως προς τις προθέσεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης.
Ως προς την ουσία της αξιολόγησης των υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , ο κ. Τραπεζιώτης εκφράζει την πάγια θέση του για την εφαρμογή ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού ΟΤΑ , που δεν θα οδηγεί σε απολύσεις, αλλά στην αξιοποίηση του προσωπικού και  θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και των υπηρεσιών της προς τους πολίτες. Το σύστημα αξιολόγησης που καλούνται να εφαρμόσουν οι Δήμαρχοι έχει ασάφειες ως προς την αντικειμενικότητά του, κυρίως ως προς το πρώτο στάδιο που αφορά στον επιμερισμό ποσοστών αποδοτικότητας των υπαλλήλων.
Επίσης, η πρόβλεψη του προτεινόμενου συστήματος αξιολόγησης για ποσοστιαία κατανομή του προσωπικού ( το 15% των υπαλλήλων θα έχει βαθμολογία από 1-6) είναι κατ’ αρχήν μια ρύθμιση αντισυνταγματική και παράλληλα άδικη και ύποπτη, δεδομένου ότι θεωρεί εκ των προτέρων ότι κάποιοι υπάλληλοι είναι «κακοί» . Προφανώς ο στόχος είναι να οδηγηθούν στην απόλυση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Κεντρική ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ( ΠΟΕ-ΟΤΑ ) αντιδρούν στην εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης των υπαλλήλων ΟΤΑ εν μέσω προεκλογικής περιόδου και καλούν τους Δημάρχους όλης της χώρας να μην το εφαρμόσουν.
Άραγε ο κ. Μοσχολιός τι θα κάνει; Θα εφαρμόσει την εγκύκλιο Μητσοτάκη ή τη νομιμότητα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο