Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Στο Νοσοκομείο Λευκάδας περιόδευσε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης


        Κλιμάκιο της ΚΟ Λευκάδας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Νίκο Μωραΐτη και την υποψήφια για το Δήμο Λευκάδας Δήμητρα Σταματέλου περιόδευσαν την Παρασκευή 4 Απρίλη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας όπου συζήτησαν με εργαζόμενους στο νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό, στις τεχνικές υπηρεσίες και την καθαριότητα και με ασθενείς.
      Είναι λίγο πολύ γνωστά τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, προβλήματα που οξύνονται όλο και περισσότερο χρόνο με το χρόνο, ιδιαίτερα μετά τις γενικευμένες περικοπές στο χώρο της Υγείας και το σταμάτημα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού........



      Το τελευταίο διάστημα έχει επέλθει ακόμη πιο σημαντική επιβάρυνση, τόσο από το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ, όσο και από συνταξιοδοτήσεις – αποχωρήσεις γιατρών, που καθιστούν πλέον, παρά την αυτοθυσία του προσωπικού, τη λειτουργία του νοσοκομείου οριακή και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε διάλυση των κλινικών του, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Σε μια περίοδο μάλιστα που οι ασθενείς πολλαπλασιάζονται λόγω της καλοκαιρινής σεζόν.
       Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία εξυπηρετεί σε μόνιμη βάση 24 ασθενείς από το νησί της Λευκάδας και την απέναντι περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και καλείται επιπλέον κάθε καλοκαίρι να συνδράμει στην εξυπηρέτηση φιλοξενουμένων και η οποία απειλείται με κλείσιμο, αν συνεχιστεί η κατάσταση. Οι ασθενείς θα αναγκαστούν σε αυτή την περίπτωση είτε να διανύουν τρεις φορές την εβδομάδα, τουλάχιστον, όσες δηλαδή είναι οι απαιτούμενες αιμοκαθάρσεις, απόσταση περίπου 260 χιλιομέτρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, είτε να στραφούν σε ιδιωτικές μονάδες. Η μοναδική νεφρολόγος γιατρός έχει ξεπεράσει τα όρια των αντοχών της καθώς είναι υποχρεωμένη, μετά την αποχώρηση άλλου επικουρικού γιατρού που δούλευε εκεί και ο οποίος, ας σημειωθεί, δεν είχε ειδικότητα νεφρολόγου, να δουλεύει διπλοβάρδιες έξι μέρες την εβδομάδα που λειτουργεί η μονάδα, καλύπτοντας μέχρι και εφημερίες ακόμη, αφού η μονάδα λειτουργεί και ως εξωτερικό ιατρείο για περιστατικά νεφρολογίας, στερούμενη αδειών, ρεπό, συμμετοχής σε συνέδρια και εκπαίδευσης.
      Οι μεσοβέζικες λύσεις της διοίκησης του νοσοκομείου με τη μετακίνηση για μια εβδομάδα δυο νεφρολόγων από το νοσοκομείο Χατζηκώστα στη Λευκάδα δεν λύνουν φυσικά το πρόβλημα ενώ είναι αναμφίβολο ακόμη το κατά πόσο θα τελεσφορήσει η προσπάθεια που φαίνεται να καταβάλλεται για να προσληφθεί στο νοσοκομείο που είναι ενταγμένο στη Γ΄ ζώνη, έστω και για μια τριετία, νεφρολόγος που κατάγεται από την Πρέβεζα και είναι άνεργος αυτή τη στιγμή, μετά την περαίωση του επικουρικού του στην Κοζάνη.
      Όλα αυτά βέβαια είναι μπαλώματα που δεν δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα, όπως επισήμανε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, που τόνισε την ανάγκη να διεκδικηθεί, μαζί με την τοπική κοινωνία, η άμεση πρόσληψη ιατρικού προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με βάση τις ανάγκες στήριξης των 24 ασθενών που καλύπτει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Δεσμεύτηκε επίσης να φέρει για μια ακόμη φορά το θέμα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

http://www.kolivas.de/

Ακούστε τις δηλώσεις του Νίκου Μωραΐτη:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο