Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Ετοιμάζεται ο διαγωνισμός για τα δίκτυα ηλεκτρισμού

 
Κινητικότητα καταγράφεται γύρω από την υπόθεση της αποκρατικοποίησης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η προκήρυξη για την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ που θα γίνει από τη ΔΕΗ, βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας, καθώς στο κείμενο που ετοίμασαν τα στελέχη της ΔΕΗ έχουν γίνει ήδη οι παρατηρήσεις του κοινοβουλίου και σχετικά σύντομα θα «βγει στο αέρα» ο διαγωνισμός.
Παράλληλα, φαίνεται ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές προκειμένου να ενημερωθούν για το τι πουλιέται. Η ιταλική Terna (διαχειριστής του ιταλικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας) αλλά και η China State Grid ακούγονται ως υποψήφιοι αγοραστές του ελληνικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι εμπλεκόμενοι ελπίζουν ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από κάποια από τα πολλά pension funds, τα οποία συνήθως έλκονται από επενδύσεις σε εταιρείες με σταθερά έσοδα και προοπτικές. Αν μάλιστα η ΡΑΕ αυξήσει και τα τέλη διέλευσης από το δίκτυο αυξάνοντας τις αποδώσεις της εταιρίας από το περίπου 8% στο 12% όπως συζητιέται τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ο διαγωνισμός αφορά στη διάθεση του 100% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, η οποία και θα εισπράξει ένα τίμημα που υπολογίζεται ότι ξεκινάει από τα 600 εκατ. ευρώ με βάση τη λογιστική αξία. Τα έσοδα θα προέλθουν από την διάθεση του 66% σε επενδυτή, με εκχώρηση του μάνατζμεντ, ενώ το υπόλοιπο 34% θα τεθεί υπό τον έλεγχο του Δημοσίου με αυξημένα δικαιώματα (blocking rights), χωρίς ωστόσο να εισπραχθεί τίμημα αφού η αποπληρωμή θα γίνει σταδιακά μέσω των μερισμάτων αλλά και από την απαλλαγή της ΔΕΗ από το λιγνιτικό τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο