Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Ποιότητα ζωής στην Ε.Ε.: Δημόσια υγεία και ασφάλεια των τροφίμων

Βασική προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ευρωπαίων πολιτών. Τα ασφαλή τρόφιμα, η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο καθαρός αέρας και η διατήρηση καθαρού περιβάλλοντος, τα δικαιώματα των καταναλωτών αλλά και η προστασία της ιδιωτικής ζωής αποτελούν στοιχεία που τη ζωής μας. Για αυτό και το Ε.Κ. έχει ψηφίσει τα τελευταία χρόνια κανόνες που βελτιώνουν την ποιότητας ζωής στην ΕΕ και πραγματοποιεί σε όλη την Ευρώπη ειδικές εκδηλώσεις ενημέρωσης προς τους πολίτες με τον τίτλο «ReACT» (Αντέδρασε).

Η πρόσβαση σε ασφαλή φάρμακα και ιατρικές θεραπείες, η ενίσχυση των δικαιωμάτων των επιβατών, η βελτίωση της επισήμανσης των τροφίμων, η μείωση εκπομπών Co2 καθώς και η προστασία της ιδιωτικής ζωής των ευρωπαίων πολιτών είναι μερικοί μόνο από τους κανονισμούς που έχουν ψηφιστεί από το ΕΚ. Διάφοροι καθηγητές και επιστήμονες μιλούν για τους φυσικούς πόρους, τα τρόφιμα, την υγεία. Για παράδειγμα ο γεωλόγος Μάριο Τότζι αναφέρει πως «δεν μπορούμε να ζούμε προσποιούμενοι ότι οι φυσικοί πόροι δεν θα τελειώσουν ποτέ», ενώ καθηγητές ανέφεραν πως πρέπει να ξανασκεφτούμε τι τρώμε και να ξεκινήσουμε εκπαίδευση για τη διατροφή από το σχολείο.

Το σημαντικότερο όμως όλων, είναι πως η διατροφή μας επηρεάζει την υγεία μας και για το λόγο αυτό, το ΕΚ θέλει να διασφαλίσει ότι αυτά που βάζουμε στο τραπέζι μας δεν θα μας βλάψουν. Η βελτίωση της αναγραφής των συστατικών στη συσκευασία των τροφίμων είναι το πρώτο βήμα για να μπορούμε να διαλέγουμε τα πιο υγιεινά προϊόντα.  Ό,τι τρώμε έχει αντίκτυπο στην υγεία μας. Πολλά προβλήματα υγείας συνδέονται με τις διατροφικές μας συνήθειες. Η ΕΕ συνεχίζει να ενισχύει τη νομοθεσία της σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων για να σας παρέχεται έντιμη και περιεκτική πληροφόρηση, ώστε να αποφασίσετε τι θα βάλετε στο πιάτο σας.
 Τροφικές αλλεργίες, ετικέτες, διαβήτης
Το 5 % των Ευρωπαίων έχει μια τροφική αλλεργία. Οι βιομηχανίες τροφίμων πρέπει να δηλώνουν όλα τα συστατικά που περιέχονται στα προσυσκευασμένα τρόφιμα που πωλούνται στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιογόνων. Αυτά καταγράφονται συγκεκριμένα ως:
Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, όλυρα, σιτηρό kamut). Θαλασσινά, αυγά, ψάρια και μαλάκια, αραχίδες (αράπικα φιστίκια) και σόγια, γάλα, καρποί με κέλυφος, σέλινο, μουστάρδα, λούπινο, σουσάμι
Τα νοσήματα και οι αλλεργίες που σχετίζονται με τη διατροφή σημειώνουν αύξηση στις ανεπτυγμένες χώρες. Η τροφική αλλεργία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.
 
Όσον αφορά τις ετικέτες στα τρόφιμα, αυτές σας πληροφορούν για το περιεχόμενο των συσκευασμένων τροφίμων, παρέχοντας απαραίτητες πληροφορίες για τα συστατικά ή τις βιομηχανίες τροφίμων. Αλλά η νομοθεσία προχωρεί παραπέρα, απαιτώντας από τους παραγωγούς να δίνουν πληροφορίες για τα επίπεδα θερμίδων, λίπους, υδατανθράκων, ζάχαρης, πρωτεΐνης και αλατιού που περιέχονται στην τροφή.

Σχετικά με το κατεργασμένο ψάρι και το κρέας και την προέλευσή του. Υπάρχει ψάρι και ψάρι: το ένα είναι πραγματικό κομμάτι από ψάρι, φρεσκοκομμένο, και το άλλο έχει δημιουργηθεί από αρκετά διαφορετικά τμήματα του ψαριού, συναρμολογημένα και χρωματισμένα ώστε να μοιάζουν σαν ψάρι. Αυτό ονομάζεται μορφοποιημένο ψάρι και η ίδια διαδικασία ακολουθείται για κρέας. Το μορφοποιημένο ψάρι ή το μορφοποιημένο κρέας δεν είναι βλαβερά για την υγεία σας, αλλά προκειμένου να μπορείτε να επιλέγετε αυτό που τρώτε, πρέπει να δηλώνεται στην ετικέτα.
Οι ετικέτες τροφίμων για μέλι, λάδι, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και κρέας (βοδινό, χοιρινό, αρνί, κατσίκι και πουλερικά) πρέπει να αναφέρουν τη χώρα προέλευσης. Αυτή η πληροφόρηση μπορεί να αποβεί χρήσιμη όταν, για παράδειγμα, θελήσετε να μειώσετε το δικό σας αποτύπωμα άνθρακα αγοράζοντας τοπικά προϊόντα.
Δυσανεξία λακτόζης: μπορεί να μην την γνωρίζουν πολλοί όμως είναι μια πάθηση συγγενής ή επίκτητη. Είναι η ανικανότητα του οργανισμού να αφομοιώσει τη λακτόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και, σε μικρότερη έκταση, σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Πού είναι περισσότερο συνηθισμένη η δυσανεξία λακτόζης στην ΕΕ βάσει έρευνας του 2009: 56%Ιταλία, 38%Γαλλία, 40%Ουγγαρία, 46%Ελλάδα, 43%Εσθονία.
Τέλος ο Διαβήτης. Εάν γεννηθήκατε με διαβήτη ή έχετε κίνδυνο να τον εμφανίσετε, είναι σημαντικό να ξέρετε τι τρώτε. Ο διαβήτης αντιπροσωπεύει μια αναπτυσσόμενη απειλή για την ανθρώπινη υγεία και μπορεί να προκαλέσει καρδιακό νόσημα, νεφροπάθεια, τύφλωση και κίνδυνο ακρωτηριασμού. Στην ΕΕ, 325.000 θάνατοι το χρόνο αποδίδονται στο διαβήτη.

1 σχόλιο:

  1. ποιος σπρωχνει τα μεταλαγμενα στην ευρωπη ? ποσο υγιεινα μπορει να ειναι τα μεταλαγμενα ? παλια υπηρχαν προβληματα λακτοζης ? για ποιο λογο κατασκευαζουν φρουτα ,λαχανικα , και τροφιμα , που ειναι πανεμορφα , χωρταινει το ματι αλλα αρρωσταινει ο οργανισμος μας ? ειμαστε οτι τρωμε . αλλα καλο ειναι να γνωριζουμε εμεις οι ιδιοι τι τρωμε και οχι οτι μας δινουν και το βαφτιζουν καλο και υγιεινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο