Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ο μεγάλος πειρασμός για πρόωρες εκλογές (τον Ιούλιο)

 
Twitter@EmOikonomidis
Η πολιτική, εκτός από… τέχνη του εφικτού, όπως είχε εύστοχα παρατηρήσει ο Φρανσουά Μιτεράν, είναι την ίδια στιγμή και η εικονογράφηση της όσφρησης των εξελίξεων, και της αξιοποίησης των ευκαιριών που δημιουργούνται.
Μάλλον λοιπόν δεν είναι εκτός κοινής πολιτικής λογικής η αίσθηση ότι ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση καλούνται να διαχειριστούν έναν “μεγάλο πειρασμό”: Την προοπτική να προχωρήσουν σε πρόωρες, βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα τον Ιούλιο, και αφού θα έχει ολοκληρωθεί το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά από 4 χρόνια στο Μνημόνιο, η Ελλάδα επέστρεψε στις διεθνείς αγορές για απευθείας δανεισμό, και το κλίμα το οποίο διαμορφώνεται για τη χώρα είναι τουλάχιστον αισιόδοξο.
Στο εσωτερικό πολιτικό επίπεδο, οι διαδοχικές… αστοχίες του ΣΥΡΙΖΑ, και η αδυναμία του να καρπωθεί τη φυσιολογική φθορά της κυβέρνησης, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαμορφώνουν ένα κάθε άλλο παρά εχθρικό για την κυβέρνηση σκηνικό, που θέτει εκ των πραγμάτων στο τραπέζι των στρατηγικών σχεδιασμών το ενδεχόμενο πρόωρων, βουλευτικών εκλογών.
Η τετραετία φυσικά ολοκληρώνεται το 2016, ενώ το 2015 υπάρχει ο σκόπελος της προεδρικής εκλογής, με την ανάδειξη του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια από την παρούσα Βουλή, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόωρη διάλυση του Κοινοβουλίου.
Για να συγκροτηθεί ωστόσο προεδρική πλειοψηφία, θα πρέπει να συναινέσει και η Δημοκρατική Αριστερά. Κάτι που δεν αποκλείεται, δεν αποτελεί ωστόσο και συνισταμένη σταθερότητας για τον δημόσιο βίο, καθώς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα δείγματα γραφής μιας πολιτικής δύναμης που ενισχύει τη σταθερότητα και τη συνοχή, απέναντι στα άκρα, τις ακρότητες και τις περιπέτειες.
Το καλοκαίρι λοιπόν, φαντάζει για τους πλέον υποψιασμένους ως η καλύτερη συγκυρία για να προσφύγει η κυβέρνηση σε πρόωρες βουλευτικές κάλπες, και να διεκδικήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας. Ώστε να έχει στη συνέχεια μια “καθαρή” τετραετία μπροστά της, και να μπορεί να διαχειριστεί τα καινούρια δεδομένα που θα προκύψουν από τα πρώτα βήματα της χώρας μετά την κρίση και τα Μνημόνια.
Ο πειρασμός είναι μεγάλος…
πηγή:ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο