Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Μια σημαντική δωρεά για τη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Πολ. & Μορφ. Συλλόγου "Το Αιτωλικό"

Ένα σημαντικό αρχείο δωρήθηκε στην Βιβλιοθήκη μας.


  Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σεβασμό, η Δανειστική Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό", υποδέχθηκε και παρέλαβε το αρχείο του Αντωνίου Γ. Λεονάρδου -  αδερφού της χαράκτριας Βάσως Κατράκη. Το συγκεκριμένο αρχείο, δώρισε ο γιός του δεύτερου αδελφού της Παναγιώτη, κ. Γιώργος Λεονάρδος τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

  Γράφει η Βάσω Κατράκη στο λιτό βιογραφικό της σημείωμα "... Τα δυο μου αδέρφια, ήτανε μεγαλύτερα από μας τα κορίτσια. Ο μεγάλος, φοιτητής τότε της φιλολογίας μας (σ.σ. ο Αντώνιος Λεονάρδος) έφερνε από την Αθήνα ένα μαγικό για μας κόσμο. Παλιά βιβλία με χρωματιστές χαλκογραφίες και ξυλογραφίες, χρωματιστές εικόνες και χαλκομανίες, μπογιές και πινέλα και δεν άφηνε παλιατζίδικο της Αθήνας αγύριστο. Ο μικρότερος, ότι έβλεπε το μάτι του τo ‘καναν τα χέρια του, και μαζί με όλα, ζωγραφίζανε κιόλας και οι δυο τους... Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον μεγάλωσα. Διάβαζα βιβλία και βιβλία πού ‘χε ο αδερφός μου κι οι φίλοι μας. Μ' άρεσε πολύ το διάβασμα και πιο πολύ ή ποίηση. Κοντά στ' αδέρφια μου ζωγράφιζα κι εγώ".

Ο Αντώνιος Γ. Λεονάρδος, γεννήθηκε στο Αιτωλικό το 1899 . Σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα. Υπηρέτησε ως καθηγητής και Γυμνασιάρχης σε πολλά μέρη της Ελλάδος. Έγραψε τα θεατρικά έργα "Μιχάλης Κουρμούλης", "Σταυροί και δάφνες", "Η Πατρίδα" κ.ά. Τα περισσότερα από τα θεατρικά του έργα παίχτηκαν και παίζονται στα Γυμνάσια της περιοχής μας αλλά και σε πολλά Γυμνάσια της χώρας. Ήταν επίσης ένας εξαίρετος ιεροψάλτης όπως και ο πατέρας του Γ. Λεονάρδος.

Το σημαντικό αυτό αρχείο, αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων που καλύπτουν μια χρονική περίοδο που φθάνει έως τα μέσα του 20αι.  Περιέχει επίσης φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα, τα θεατρικά του κείμενα, παρτιτούρες βυζαντινής μουσικής και σειρές τευχών παλαιών περιοδικών λόγου και τέχνης. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός, ότι πολλά βιβλία αναφέρονται στην ευρύτερη περιοχή του Αιτωλικού, κάτι που το καθιστά  πολύτιμο πνευματικό θησαυρό.

Το συγκεκριμένο αρχείο έχει ήδη αρχίσει να ψηφιοποιείται, προκειμένου να διαφυλαχθεί από τη φθορά του χρόνου και αφετέρου να καταστεί προσβάσιμο στο ευρύτερο κοινό μέσω του διαδικτυακού τόπου της Δανειστικής μας Βιβλιοθήκης.

Τέλος, η πλήρης καταγραφή και ταξινόμηση του αρχειακού υλικού θα αποτελέσει ξεχωριστή συλλογή με την ονομασία:  "Συλλογή Αντωνίου Γ. Λεονάρδου"  -  Δωρεά Γ. Λεονάρδου.

Ένα επιλεγμένο μέρος από το αρχείο θα εκτεθεί σε καλαίσθητη προθήκη, ώστε τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου μας να έχουν τη δυνατότητα της οπτικής του προσέγγισης.

Πιστεύουμε πως η συγκεκριμένη Δωρεά, μας τιμά ιδιαίτερα. Το συγκεκριμένο αρχείο παραδόθηκε σε έναν ζωντανό πολιτιστικό φορέα όπως ο Σύλλογός μας, με την βεβαιότητα ότι θα αναδειχθεί και θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

pmsaitoliko.weebly.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο