Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Η ασφάλεια στις φυλακές είναι δείγμα του πολιτισμού μας

 
Το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του συμπατριώτη μας υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη, στις φυλακές Μαλανδρίνου από βαρυποινίτη κρατούμενο, κυριάρχησε στην επικαιρότητα και έφερε για άλλη μία φορά στην επιφάνεια το οξύ πρόβλημα της πλημμελούς φύλαξης στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα.
Η δολοφονία του άτυχου υπαρχιφύλακα επιστέγασε μία σειρά γεγονότων, όπως αποδράσεις από τις φυλακές. Τις σπάνιες φορές που γίνονται έλεγχοι στα κελιά των κρατουμένων, βρίσκονται στην κατοχή τους απαγορευμένα αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως αυτοσχέδια όπλα.
Στο αίτημα για ενίσχυση των φυλακών με προσωπικό σωφρονιστικών υπαλλήλων, προκρίθηκε η επιλογή μετάταξης 623 δημοτικών αστυνομικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Αν και από μέρους ΑΣΕΠ και Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει προχωρήσει – έστω και με καθυστέρηση – η διαδικασία της επανατοποθέτησης, εντούτοις το αρμόδιο τριμελές συμβούλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν έχει ακόμα συνεδριάσει ώστε να ολοκληρωθούν οι μετατάξεις.
Χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε την αγωνία των διαθέσιμων δημοτικών αστυνομικών, που περιμένουν την εργασιακή τους αποκατάσταση, αναρωτιόμαστε πως οι άνθρωποι αυτοί θα εργαστούν σε ένα ιδιαίτερο και εντελώς διαφορετικό αντικείμενο, χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση, εμπειρία και ψυχολογική προετοιμασία.
 
Όπως τονίζουν με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,  οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα και Ιωάννης Πανούσης, κατά δήλωση των ίδιων των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των επίσημων συνδικαλιστικών τους οργάνων, είναι δύσκολο ακόμα και για πεπειραμένους υπαλλήλους να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες των φυλακών, που πλέον έχουν υπερβεί κατά πολύ την προβλεπόμενη χωρητικότητά τους. Για την κατάλληλη φύλαξη –με όρους ασφάλειας για το κοινωνικό σύνολο- δεν αρκεί μόνο μία φυλακή υψίστης ασφαλείας, αλλά και η πρόβλεψη για ειδικά καταρτισμένο προσωπικό.
Οι Βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. ζητούν από τα αρμόδια Υπουργεία το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών στα καταστήματα κράτησης, αλλά και διασφαλίσεις ότι θα υπάρξει κατάλληλη μετεκπαίδευση και ψυχολογική προετοιμασία, πριν οι υπάλληλοι αυτοί αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα.
 
Η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές είναι για χρόνια απογοητευτική. Απαιτείται να δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτικός πίνακας όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων (με στοιχεία πραγματικής και προβλεπόμενης χωρητικότητας, σύμφωνα και με τις τελευταίες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στην Βουλή), καθώς και πόσοι υπάλληλοι εργάζονται σε αυτά, με αντίστοιχη πρόβλεψη-αναθεώρηση στοιχείων, βάσει και των μετατάξεων.
 
Τέλος, η Κυβέρνηση συνολικά, οφείλει να δεσμευτεί ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα υποστήριξης των οικογενειών που έχουν χάσει συγγενικά τους πρόσωπα, λόγω έλλειψης ασφαλείας στα σωφρονιστικά καταστήματα.
 
Θεωρούμε δεδομένο, ότι θα χυθεί άπλετο φως και στο θάνατο του βαρυποινίτη κρατούμενου στο σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγρίτας και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι. Στη χώρα μας υπάρχει κράτος δικαίου και κανείς δεν μπορεί να παίρνει το νόμο στα χέρια του.
Η ασφάλεια των σωφρονιστικών καταστημάτων, είναι δείγμα του πολιτισμού μίας χώρας και ζητούμενο κάθε ευνομούμενης κοινωνίας. Δεν αρκούν οι διακηρύξεις αλλά απαιτούνται στοχευμένα μέτρα.  
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση ΕΔΩ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο