Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Εγκαινίασε το εκλογικό του κέντρο ο Ν. Καραπάνος


 

Στα εγκαίνια των γραφείων του συνδυασμού “Δήμος για τα παιδιά μας”, ο υποψήφιος δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Νίκος Καραπάνος με την ομιλία του παρουσίασε τις θέσεις του συνδυασμού θέτοντας ως προτεραιότητα την αξιοπρέπεια τον σεβασμό στο δημότη και την ιστορία της Ιεράς πόλεως του Μεσολογγίου.
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Καραπάνου:
Ευχαριστώ το στρατηγό και πρόεδρο του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής τον οποίο τιμώ απεριόριστα ως άνθρωπο. Η σημερινή του παρουσία στο βήμα έχει και ένα άλλο νόημα. Δείχνει τη σημασία που δίνουμε στους ετεροδημότες μας τους πρεσβευτές μας σε όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.
Φίλες και Φίλοι,
Ευχαριστώ και όλους εσάς για την παρουσία σας εδώ η οποία πραγματικά μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη. Δεν σας κρύβω ότι είμαι απόψε συγκινημένος από την υποδοχή σας και την αγάπη σας. Βλέπω πρόσωπα από κάθε άκρη του Δήμου, πρόσωπα που ποντάρουν, σε μένα, στο συνδυασμό μας, στο όραμά μας, στο «Δήμο για τα παιδιά μας». Και σας υπόσχομαι ότι δεν θα χάσετε αγαπητοί φίλοι γιατί είμαστε έτοιμοι με πρόσωπα έτοιμα για σκληρή δουλειά για να φτάσουμε το Δήμο μας εκεί που του αξίζει.
Να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνουμε, να είστε βέβαιοι ότι οι Δημότες το ξέρουν για αυτό και έχουν αγκαλιάσει το συνδυασμό μας και αυτό δεν χρειάζεται να μας το πει κανείς τρίτος, το βλέπουμε στα πρόσωπά σας το βλέπουμε στη ζεστασιά, την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε από άκρη σε άκρη του δήμου. Το βλέπουν και οι αντίπαλοί μας οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρούν να εφαρμόσουν τακτικές ανταρτοπολέμου όχι για να πείσουν για το σχέδιο που έχουν αλλά για να αποτρέψουν τους δημότες από το να μας ψηφίσουν. Κάποιοι προσπαθούν να συνδέσουν τις τοπικές εκλογές με τις γενικές, για άλλους ο Καραπάνος είναι κομματικός και για άλλους είναι εκτός κομματικής γραμμής ανάλογα που μιλάμε και τι μας βολεύει.
Κυρίες και κύριοι,
Ένας άνθρωπος που ήταν δυο φορές υποψήφιος βουλευτής προφανώς ανήκε σε κάποιο πολιτικό χώρο. Ο ίδιος άνθρωπος όμως, που έχετε μπροστά σας εδώ και καιρό έχει εκφράσει δημοσίως τις θέσεις του για τις δημοτικές εκλογές. Οι δημοτικές εκλογές είναι τοπικές εκλογές. Αφορούν άμεσα την περιοχή που ζούμε και τα τοπικά μας προβλήματα. Σ’αυτό τον αγώνα δε χωρούν χρίσματα και σήμερα με τα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου σας λέω ότι έχω βάλει την κομματική μου ταυτότητα στην άκρη και αυτή θα μείνει στην άκρη για τα επόμενα πέντε χρόνια με τη δική σας δύναμη. Και έχει ο θεός. Πιστεύω ότι σε μια δεκαετία το Μεσολόγγι και όλος ο Δήμος θα έχουν αλλάξει. Η πιο τρανή απόδειξη σε όσα σας λέω είναι τα πρόσωπα που στελεχώνουν το συνδυασμό μας και τα οποία προέρχονται από όλους τους κομματικούς χώρους.
Φίλες και φίλοι,
Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ και μια προσπάθεια σπίλωσης του ατόμου μου προσωπικά. Έχουμε επιλέξει με τους συνεργάτες μου να κάνουμε ένα ήπιο προεκλογικό αγώνα με επιχειρήματα και προτάσεις σε πρόσωπα για το συνδυασμό μας και σε προβλήματα. Δεν ασχολούμαστε με τους άλλους συνδυασμούς με αρνητικό τρόπο παρά μόνο με τις προτάσεις που θα καταθέσουν. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους άλλους υποψηφίους. Έχουμε όλοι ένα κοινό σκοπό, το καλό της περιοχής μας και να είστε βέβαιοι ότι από μέρους μας η αυριανή μέρα θα μας βρει όλους μαζί. Οι δημοτικές εκλογές δεν είναι για εμάς τίποτα άλλο παρά αντιπαράθεση προτάσεων για το αύριο της περιοχής μας. Όλα τα άλλα δεν μας αγγίζουν.
 
Θέλω όμως σήμερα για μία και μοναδική φορά να κάνω μια αναφορά σε διάφορα που ακούγονται και προέρχονται προφανώς από ειδικούς λασπολόγους. Τη λάσπη να τη χρησιμοποιείτε για να χτίσετε και όχι για να λερώσετε κάποιον. Δεν μπορώ να δεχτώ από κάποιους να θίγουν το θέμα της καταγωγής μου. Αγαπητοί δεν έχω να αποδείξω σε κανένα τίποτα. Ξέρω όμως ότι όλοι έχετε ένα αδελφό, ξάδερφο, συγγενή γενικώτερα ή φίλο που οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις βρίσκονται εκτός Μεσολογγίου. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι Μεσολογγίτες, Αιτωλικιώτες, Νεοχωρίτες, Μποχωρίτες, Κατοχιανοί κλπ. ;;  Όσον αφορά στο δήμο εγώ είμαι εδώ από αρκετό καιρό και θα είμαι εδώ μέχρι τέλους της οποιασδήποτε εντολής μου δώσει ο λαός. Κι αυτό είναι δέσμευση. Δεν πρόκειται να μπω σε διαδικασία οποιασδήποτε άλλης απάντησης και άλλων θεμάτων που φτάνουν στα αυτιά μου και αγγίζουν το γελοίο. Και παρακαλώ αυτούς που τα διοχετεύουν να σταματήσουν να πολιτεύονται με αυτό τον τρόπο και να συμμετέχουν στην διαδικασία εφόσον το επιθυμούν με επιχειρήματα και προτάσεις. Δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ με το θέμα αυτό.
Θα έρθω τώρα στην ουσία και στο θέμα προτάσεων-προγράμματος. Θα σας πω ότι έχουμε ήδη συγκεντρώσει υλικό και προβλήματα, οι συναντήσεις με φορείς θα συνεχιστούν με στόχο να ανακοινώσουμε το πρόγραμμά μας αμέσως  μετά την κατάθεση των ψηφοδελτίων. Αυτό θα συμβεί για δύο λόγους. Το πρόγραμμα θα πρέπει να το γνωρίσουν οι πολίτες αλλά και να το κρίνουν. Το ίδιο θα γίνει και με τους συνυποψηφίους μας αρκεί να γνωρίζουμε ακριβώς ποιοι είναι αυτοί. Δεν μπορεί να έρθουμε σε διάλογο με συνδυασμούς ή ανθρώπους που δεν ξέρουμε τελικά αν θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Αυτή η αντιπαράθεση με κάποιον που δε θα διεκδικήσει κανένα ψήφο δεν μπορεί να γίνει στο επίπεδο συνδυασμού με συνδυασμό αλλά μόνο ψηφοφόρου προς συνδυασμό.
 
Από την άλλη έρχομαι στο θέμα των προτάσεων. Κάποιοι προτείνουν πράγματα ή θέλουν να δείξουν ότι προτείνουν χωρίς καμία εξήγηση πως θα γίνουν ή χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το κόστος της κάθε πρότασης ή η δυσκολία του εγχειρήματος. Αυτό είναι εύκολο να το κάνουμε  εμείς όμως δεν πρόκειται να το κάνουμε. Και πριν προχωρήσω σε προτάσεις να κάνω και μια αναφορά στα οικονομικά του Δήμου. Η κατάσταση φαίνεται ζοφερή. Υπάρχουν χρέη μεγάλα και είναι απαραίτητο ένα καλό νοικοκύρεμα. Δεν μπορεί να χαϊδεύουμε τα αυτιά όλων και να προτείνουμε έργα χωρίς να έχουμε βάλει σε μια σειρά το σπίτι μας. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι μπορούμε μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων να αντλήσουμε μεγάλα ποσά τα οποία θα πέσουν στις τοπικές κοινωνίες για έργα ουσίας. Ξέρουμε τον τρόπο και έχουμε τους ανθρώπους να το κάνουμε.
Έρχομαι λοιπόν και στο θέμα των προτάσεων. Υπάρχει και εκεί μια παραφιλολογία ότι δεν έχουμε καμμιά πρόταση. Τους απαντάω ότι δεν έχουν διαβάσει την ομιλία που κάναμε στις 26-1-2014 ανακοινώνοντας το συνδυασμό μας. Και θέλω να αναφερθώ λίγο σε αυτό. Είπαμε από τότε ότι θα πατήσουμε πάνω σε κάποιους άξονες τους οποίους  παραθέτω και πάλι :
1. Παιδεία - Άνθρωπος
Η χώρα μας  διέρχεται  μια περίοδο  κατά την οποία   έχουν περισσότερη σημασία οι αριθμοί και τα νούμερα , ενώ οι άνθρωποι και η καθημερινότητα τους έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα.. Αυτό δεν θα ισχύσει για εμάς. Προτεραιότητά μας  είναι η  ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Προτείνουμε
την ανάπτυξη  ενός ευρύτερου κοινωνικού Δικτύου που θα μεριμνά για τα παιδιά αλλά και για την Τρίτη Ηλικία .
Θεωρούμε αυτονόητη τη μόνιμη παρουσία ενός Νοσοκομείου στην πόλη μας. Όχι ενός νοσοκομείου φαντάσματος ή παραρτήματος αλλά ενός αυτόνομου και αυτοδύναμου Γενικού Νοσοκομείου όπως τόσα χρόνια υπήρχε στην πόλη  μας. Ταυτόχρονα πρέπει να ενδυναμώσει κατά πολύ η παρουσία του ΕΚΑΒ στην περιοχή. Δε μπορεί να πεθαίνει κόσμος γιατί απλά δεν υπάρχει ασθενοφόρο να τον μεταφέρει και να του δώσει τις πρώτες βοήθειες. Εδώ θα κάνω μια νύξη και για το παλιό νοσοκομείο. Μία από τις προτεραιότητές μας είναι η αξιοποίησή του. Εξετάζουμε μάλιστα μια πολύ καλή πρόταση για το θέμα. Όταν είμαστε έτοιμοι θα την ανακοινώσουμε. Αρκεί να έχουμε βεβαιωθεί ότι είναι εφαρμόσιμη.
Στο θέμα παιδείας θα ξεκινήσω από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το Τ.Ε.Ι. ήταν είναι και θα είναι ζωτικής σημασίας για το δήμο μας. Όχι μόνο ως μέσο εισροής κεφαλαίου αλλά ως ένας φορέας επιστημονικής γνώσης και πολιτισμού στην περιοχή μας. Δώσαμε μεγάλο αγώνα για το Τ.Ε.Ι. δυστυχώς χωρίς να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ακόμη κι αυτό βέβαια κάποιοι το αμφισβητούν. Δεν θα απαντήσω εγώ για αυτό. Απαντά η παρουσία τριών ατόμων στο ψηφοδέλτιο από το χώρο του Τ.Ε.Ι. Για το Τ.Ε.Ι. λοιπόν ο αγώνας για εμάς δεν τελείωσε πέρσι το καλοκαίρι, συνεχίζεται και  θα είναι διαρκής για τη διατήρηση των υπαρχόντων τμημάτων και πιθανή μελλοντική ενδυνάμωση.
Στη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και στο κομμάτι των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών θα προσπαθήσουμε να δώσουμε όλες αυτές τις υποδομές στους δασκάλους των παιδιών μας ώστε να είναι απερίσπαστοι στο εκπαιδευτικό του έργο. Έμφαση θα δώσουμε στα σύγχρονα και ασφαλή  κτίρια αλλά και στην ασφαλή προσέλευση των παιδιών μας στις σχολικές μονάδες. Θα γίνουν άμεσα σημάνσεις και διαβάσεις πεζών που αυτή τη στιγμή σπανίζουν και σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων αλλά και την αστυνομία θα εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των παιδιών μας.
2. Περιβάλλον
 
Ένας δεύτερος άξονας της πολιτικής μας είναι αυτός του Περιβάλλοντος. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη στην ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή μας με ελάχιστες έως και μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα ο Δήμος θα έχει υπεύθυνα θέση για όλα τα σχετικά θέματα με τη βοήθεια και τη συμβουλή ειδικών επιστημόνων. Σαν παράδειγμα θα αναφέρω την περίπτωση της Πλώσταινας και του αδειάσματος των νερών τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχουν απόψεις από πολίτες, υποψηφίους, την εταιρεία που διαχειρίζεται τις αλυκές αλλά καμμιά επίσημη και υπεύθυνη άποψη από τον υπεύθυνο φορέα της περιοχής μας, το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου. Είναι δυνατόν;
Η περιοχή μας είναι μια πλούσια περιβαλλοντικά περιοχή με δυο Λιμνοθάλασσες , τον Αχελώο και το νερό του με το περίφημο δέλτα του , τον Αράκυνθο και άλλα πολλά μέρη του δήμου μας. Εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η διαχείριση των περιοχών αυτών θα γίνεται από το Δήμο και ότι θα υπάρξουν οι συνθήκες για ήπιας μορφής ανάπτυξη. Μία από τις προτεραιότητες είναι η οριοθέτηση της κοίτης του Αχελλώου.
Στον τομέα περιβάλλον μπορούμε να εντάξουμε και το σοβαρότερο πρόβλημα στο σημερινό Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου. Το θέμα του νερού στο Αιτωλικό. Παρόμοια προβλήματα λύνονται με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος και εδώ περιμένουμε χρόνια και ζαμάνια. Απορώ αν ζούμε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κάπου αλλού.
Περιβάλλον  για μας είναι και οι καθαρές ακτές που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού. Θα υπάρξει συγκεκριμένο πλάνο ώστε κατά το δυνατόν περισσότερες παραλίες να αποκτήσουν γαλάζια σημαία. Είναι κρίμα παραλίες όπως αυτή του Λούρου να μην έχουν την πιστοποίηση μιας γαλάζιας σημαίας ή έστω ένα αξιοπρεπή δρόμο για να τις επισκεφτείς.
Περιβάλλον είναι τα  σκουπίδια  και γενικά η διαχείριση των απορριμμάτων  και η ανακύκλωση τους. Θα δούμε με σοβαρότητα το θέμα της ανακύκλωσης και με στόχο να δώσουμε κίνητρα στους δημότες για να ανακυκλώσουν. Εδώ να πω ότι υπάρχουν ανά την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό καινοτόμες ιδέες στην ανακύκλωση τις οποίες πρέπει απλώς να αντιγράψουμε. Δεν χρειάζεται φίλες και φίλοι να ανακαλύπτουμε τον τροχό κάθε φορά. Και να είστε βέβαιοι ότι αν προχωρήσουμε στο θέμα της ανακύκλωσης και θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και επενδυτές και τουρισμό θα προσελκύσουμε .
Και αναφέροντας τις λέξεις επενδυτές και τουρισμό θα περάσω σε ένα πολύ μεγάλο και ουσιαστικό τομέα, αυτό της ανάπτυξης.
3. Ανάπτυξη
H ανάπτυξη στο δήμο μας θα βασιστεί στο τρίπτυχο αγροτική ανάπτυξη, τουριστική ανάπτυξη, εμπορική ανάπτυξη.
Η περιοχή μας έχει πολλά πλεονεκτήματα πάνω στα οποία θα οικοδομήσουμε για να πετύχουμε την ανάπτυξη. Ανάπτυξη η οποία φέρνει θέσεις εργασίας και ευημερία. Ευτυχώς ξεκίνησαν και πάλι τα έργα της Ιόνιας Οδού. Όταν ολοκληρωθούν και μαζί με αυτά και τα έργα της Εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών πιστεύω ότι αν μέχρι τότε το Μεσολόγγι έχει κάποιες υποδομές έτοιμες μπορεί να αποτελέσει δημοφιλή τουριστικό προορισμό από πολίτες της Πρωτεύουσας και της Συμπρωεεύουσας.
Χιλιοφορεμένη λέξη η «ανάπτυξη» , έχει καταντήσει  ένα σύνθημα χωρίς νόημα.. Θα πρέπει να την επανατοποθετήσουμε  σε καινούριες βάσεις  και  να την στηρίξουμε   στα πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Εμείς οφείλουμε να δρομολογήσουμε μια σειρά από έργα βελτιώνοντας το οδικό δίκτυο του δήμου και μεγιστοποιώντας την ασφάλεια των οχημάτων που κινούνται σε αυτό. Μία δε από τις πρώτες μας προτεραιότητες θα είναι η σήμανση και διαγράμμιση  των επαρχιακών οδών στο δήμο μας.
Εξασφαλίζοντας την ασφαλή πρόσβαση και μετακίνηση του επισκέπτη και έχοντας μια πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά από τη νεώτερη αλλά και την αρχαία ιστορία με τα αρχαία θέατρα:
•Των Οινιαδών στην Κατοχή

•Της Καλυδώνας και

•Της Πλευρώνας,

και άλλους αρχαιολογικούς χώρους μπορούμε να είμαστε πόλος έλξης στο Δήμο μας.
Οι αρχαιολογικοί χώροι μαζί με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας μπορούν να προσελκύσουν διάφορα είδη τουρισμού όπως ο ιαματικός, ο θρησκευτικός/ιστορικός, ο αθλητικός/ναυταθλητικός κ.ο.κ. Ο δήμος πρέπει να έχει ετοιμάσει το έδαφος χτίζοντας υποδομές και υποστηρίζοντας την κατάλληλη προβολή/διαφήμιση της περιοχής ώστε ιδιώτες επενδυτές ντόπιοι και μη, να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα. Μέσα στον τομέα ανάπτυξη εντάσσω και την πρόθεσή μας το Λιμενικό Ταμείο να είναι δημοτικό και αυτό θα επιδιώξουμε για το συμφέρον της περιοχής μας.
Ταυτόχρονα οι υποδομές αλλά και η έλευση τουριστών και φρέσκου χρήματος θα τονώσουν το εμπόριο και θα δώσουν κι εκεί δυνατότητες ανάπτυξης. Στον τομέα αυτό θα εντάξουμε και δημιουργία ΒΙΟ.ΠΑ. μέσα στο Δήμο την οποία θεωρούμε απαραίτητη για την ανάπτυξη και την οποία ζητά και ο εμπορικός κόσμος της περιοχής μας.
Τέλος θα εξετάσουμε με επιστημονικό τρόπο και με τη συνδρομή των αρμοδίων υπηρεσιών που θα περάσουν και στο δήμο τις δυνατότητες καλλίτερης οργάνωσης και βελτιστοποίησης των αγροτικών καλλιεργειών προσφέροντας κι εκεί τις απαραίτητες υποδομές.
Ο Δήμος δεν είναι επιχειρηματίας και έμπορος ούτε και μεταποιητική εταιρεία ή βιοτεχνία οφείλει όμως να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να αναπτυχθούν τέτοιες δραστηριότητες και επίσης οφείλει να βοηθήσει στη διαφήμιση αυτών ώστε τα τοπικά προϊόντα να γίνουν γνωστά, να πάρουν θέση στις αγορές και στα σπίτια των καταναλωτών.
Ένας άλλος άξονας στον οποίο θα επενδύσουμε ως συνδυασμός περιλαμβάνει δύο έννοιες συνδεδεμένες μεταξύ τους.
4. Πολιτισμός Αθλητισμός
Ο Δήμος πρέπει οπωσδήποτε και εδώ να βελτιώσει τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και να δημιουργήσει νέες όπου απαιτείται φροντίζοντας να αναπτυχθούν και αθλητικές δραστηριότητες μαζικού αθλητισμού αλλά και υποδομές για αθλήματα που δεν είναι πρώτης ζήτησης. Για χρόνια ακούμε για την εγκατάσταση ταρτάν σε ένα γήπεδο της περιοχής και δεν έχει γίνει τίποτα. Για χρόνια ακούμε για κολυμβητήριο και εγκαταστάσεις στη θάλασσα και δε γίνεται τίποτα, ενώ υπάρχουν διακρίσεις σε αυτό τον τομέα. Θα γίνει σωστός σχεδιασμός, όπως θα δείτε και στο συνδυασμό μας υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι και σε αυτό τον τομέα με όρεξη για προσφορά.

Στο κομμάτι πολιτισμού η περιοχή μας έχει μακρά παράδοση. Ο δήμος οφείλει να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τις δραστηριότητες αυτές και να στεγάσει πολλές εξ αυτών. Πρέπει δε να ενθαρρύνουμε την επέκταση δραστηριοτήτων που υπάρχουν σε ένα σημείο του Δήμου, και προς τα υπόλοιπα.
Ως τελευταίο σημείο το οποίο σχετίζεται με τον τουρισμό αλλά και τον πολιτισμό άφησα μία πρόταση που ξεκινήσαμε και επεξεργαζόμαστε και θα υποστηρίξουμε  ώστε να υλοποιηθεί και αφορά στη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου.
 
 Του θεματικού πάρκου Ελληνικής Επανάστασης.
 

Μιλάμε για ένα χώρο ιστορίας και πολιτισμού που θα αφορά στην περίοδο της ελληνικής επανάστασης και ο οποίος δικαιωματικά πρέπει να γίνει στο Μεσολόγγι. Εκεί οι επισκέπτες που μπορεί να είναι από όλη την Έλλάδα αλλά και το εξωτερικό θα μπορούν να περιηγηθούν σε κομμάτια της έκτασης που θα παραχωρηθεί με θέματα από την ελληνική επανάσταση που θα αφορούν από μεγάλα γεγονότα της εποχής εκείνης στα οποία φυσικά θα περιλαμβάνονται οι πολιορκίες και η έξοδος του Μεσολογγίου, μέχρι απλά πράγματα όπως η καθημερινότητα της εποχής, τα ρούχα, τα μεταφορικά μέσα, τα πλοία κλπ. Το πάρκο με ζωντανή παρουσία εργαζομένων με ρούχα εποχής, ζωντανά μνημεία, όπως ένα ή περισσότερα κατασκευασμένα πλοία εποχής, ανακατασκευή μέρους του τοίχους του Μεσολογγίου όπως περιγράφεται και δυνατότητα για επίδειξη της εξόδου ή άλλων γεγονότων με παρόμοιο τρόπο, επίσης παρουσιάσεων με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα μπορεί να δώσει στον επισκέπτη μια πραγματική εικόνα της εποχής και της Ελληνικής Επανάστασης ζωντανά μπροστά του. Όλο αυτό σχεδιάζουμε να εντοπίσουμε και να παραχωρήσουμε ένα χώρο ως δήμος σε ένα φορέα που αναλάβει να το κατασκευάσει πιθανώς ένα ίδρυμα που θα γράψει με χρυσά γράμματα στην ιστορία αυτή του την προσφορά. Η δε ακριβής περιγραφή του μπορεί να γίνει από καθηγητές πανεπιστημίου που μελετούν τη συγκεκριμένη περίοδο σε συνεργασία με Μεσολογγίτες που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με το ίδιο θέμα. Θέλουμε δε το κυρίως έργο να μην έχει εμπορικές δραστηριότητες ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ντόπιους επιχειρηματίες να αναπτύξουν δραστηριότητες υποστήριξης. Καταλαβαίνετε ότι το σχέδιο είναι μεγαλόπνοο και αν πετύχει μπορεί να κάνει το Μεσολόγγι, το Δήμο μας ένα κόμβο Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας μοναδικό σε πανελλαδικό επίπεδο. Το θέτουμε υπόψιν σας και υπόψιν της κοινής γνώμης και περιμένουμε τις απόψεις σας, είτε στο e-mail μας είτε δημόσια. Δεν το κρατάμε για τον εαυτό μας γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η ιδέα μπορεί να δώσει πολλά στον τόπο μας και πρέπει όλοι να συμμετέχουν και να έχουν άποψη ώστε να πετύχουμε ως δήμος το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα.
 Συνδημότισσες και Συνδημότες
  
Κράτησα για το τέλος ένα σημαντικό θέμα που μας αφορά όλους. Σε κάθε ψηφοδέλτιο υπάρχει ο επικεφαλής ο οποίος θα είναι και ο αυριανός δήμαρχος της πόλης και οπωσδήποτε οι περισσότεροι από εσάς κάνετε την επιλογή σας με γνώμονα το πρόσωπο αυτό και μόνο. Θέλω να σας πω όμως κάτι. Οι σημερινοί δήμοι δεν είναι οι παλιές κοινότητες και η διοίκηση ενός καλλικρατικού δήμου απαιτεί ένα αριθμό ατόμων – συνεργατών και γιατί όχι και εθελοντών οι οποίοι θα προστρέξουν σε βοήθεια του εκάστοτε Δημάρχου. Αυτή τη φορά πριν πάτε στην κάλπη θέλω να διαβάσετε προσεκτικά και τους υποψηφίους συμβούλους, τους υποψηφίους συνεργάτες που μαζί με το Δήμαρχο θα διοικήσουν το Δήμο. Διαβάστε τα βιογραφικά τους, με τι ασχολούνται στην καθημερινή τους ζωή και νομίζω ότι θα δείτε όπως κι εγώ ότι όχι απλώς έχουμε αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο σε πληρότητα ψηφοδέλτιο αλλά έχουμε καταφέρει να έχουμε και το ποιο αντιπροσωπευτικό, χωρικά και επαγγελματικά ψηφοδέλτιο φέρνοντας τρομακτικό αριθμό νέων ατόμων στα κοινά και κρατώντας και μικρό ποσοστό παλαιών και έμπειρων αλλά αψεγάδιαστων ανθρώπων. Δε θα πω ότι δεν υπάρχουν άξιοι άνθρωποι και στα άλλα ψηφοδέλτια. Θα πω όμως με σιγουριά ότι η καλλίτερη ομάδα και οι καλλίτερες προοπτικές συγκεντρώνονται εδώ «στο Δήμο για τα παιδιά μας».
Φίλες και φίλοι,
   Οι εκλογές είναι το όπλο στα χέρια του λαού, είναι η νίκη της δημοκρατίας. Σας καλώ να συμμετάσχετε όλοι κρίνοντας την απερχόμενη δημοτική αρχή και επιλέγοντας την καλλίτερη δυνατή ομάδα για να διοικήσει το δήμο για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Συνδημότες/ Συνδημότισσες,
   Εμείς εκθέτουμε τα πρόσωπα στην κρίση σας και παρουσιάζουμε την πρότασή μας, χωρίς φανφάρες, χωρίς τυμπανοκρουσίες, σεμνά και ταπεινά όπως πρέπει  , εσείς δώστε μας τη δύναμη να υλοποιήσουμε το όραμά μας, ένα καλλίτερο δήμο για τη γενιά μας αλλά και για τη γενιά που έρχεται και δεν αξίζει να βρει μόνο καμμένη γη, ένα καλλίτερο Δήμο για τα παιδιά μας,
Κλείνω με μια αναφορά στη σημερινή μέρα τη 10η Απρίλη 1826. Όπως γνωρίζετε σα σήμερα έγινε η Έξοδος του Μεσολογγίου. Οφείλω από τούτο εδώ το βήμα ως ταπεινός προσκυνητής να αποτίσω φόρο τιμής σ’αυτούς τους γίγαντες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και για τις επόμενες γενιές.

Σας ευχαριστώ όλους από την καρδιά μου, σας εύχομαι Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα και καλό αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο