Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ ΣΚΛΑΒΑΙΝΑ


Τρίτη  11 Φεβρουαρίου γιορτάζει ο Ιερομάρτυρας Βλάσιος ο Ακαρνάν.
Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος
Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Βλάσιος ο Ακαρνάν είναι νεοφανής Άγιος από τα Σκλάβαινα, παλαιά ονομασία Κιάφα, της  Παλαίρου  της Επαρχίας Βονίτσης. Γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου το 950 και πέθανε με μαρτυρικό θάνατο στα Σκλάβαινα στις 24 Ιουνίου 1006, ημέρα Κυριακή, σε ηλικία 56 ετών.
Τα Σκλάβαινα, μετά από τον καταστροφικό σεισμό στις 23 Μαρτίου 1983, ενσωματώθηκαν στην Πάλαιρο ή Ζαβέρδα, πρωτεύουσα του πρώην Δήμου Κεκροπίας νυν Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.
Η εμφάνιση του Αγίου έγινε στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Ιερός Ναός στο κέντρο του Χωριού. Στο σημείο εκείνο υπήρχε μια αγριελιά και σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής ηλικιωμένος άνδρας είδε στο όνειρό του τον Άγιο, το ίδιο όνειρο έβλεπαν και άλλοι κάτοικοι όπου ο Άγιος τους έλεγε να σκάψουν στο σημείο αυτό και θα βρουν τα λείψανά  του.
Ο Άγιος εμφανιζόταν πολλές φορές και στην σεβαστή γερόντισσα του χωριού Ευφροσύνη Σπύρου Κατσαρά. Ο Άγιος, στις 23 Αυγούστου 1923, εμφανίστηκε στη γερόντισσα με ενδυμασία κληρικού δηλαδή Επισκόπου, και της είπε  ότι είναι ο Άγιος Βλάσιος και ότι είναι θαμμένος στο σημείο που έλεγε και στους άλλους χωριανούς που πρέπει να σκάψουν και θα βρουν τα λείψανά του και εκεί να κτίσουν εκκλησία.
Η γερόντισσα ακολούθησε τον Άγιο μέχρι τον τάφο και στη συνέχεια μαζί με άλλους χωριανούς άρχισαν την εκσκαφή. Στο σημείο εκείνο βρέθηκαν τα Ιερά λείψανα του Αγίου Βλασίου και μαζί με τα οστά του βρέθηκαν τα καρφιά που τρύπησαν την καρδιά του την ώρα των βασανιστηρίων και ο σταυρός που φορούσε. Μέσα στον τάφο βρέθηκε και μια πλάκα που έγραφε 1006.
Τα λείψανα του Αγίου αφού καθαρίστηκαν τοποθετήθηκαν σε λειψανοθήκη η οποία βρίσκεται μέσα στον Ιερό Ναό πάνω στον τάφο του Αγίου. Ο Ιερός Ναός του Αγίου άρχισε να κτίζεται το 1926 και ολοκληρώθηκε το 1928. Στον αριστερό τοίχο υπάρχει η θαυματουργή εικόνα του Αγίου που γράφει, «ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ» «ΔΑΠΑΝΗΣ ΖΕΡΒΟΥ» «ΛΕΥΚΑΣ 1928» και αγιογραφήθηκε από την Ουρανία Γαζή.
Ο Άγιος αποκάλυψε στη γερόντισσα το μαρτυρικό θάνατο που βρήκε από του Αγαρηνούς πειρατές που έδρασαν στην περιοχή την εποχή εκείνη και πως άλλους κατοίκους τους έπαιρναν σκλάβους για τα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής. Ο Άγιος ήταν Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου στα Σκλάβαινα όπου στις 24 Ιουνίου 1006 Σάββατο προς Κυριακή και σύμφωνα με την πέτρινη πλάκα που βρέθηκε, μαζί με τρείς Ιερομόναχους, τρείς Μοναχούς και πολλούς Χριστιανούς έκαναν ολονύκτια αγρυπνία προς τιμή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και στη συνέχεια Θεία Λειτουργία.
Κάποια στιγμή έρχονται αγριεμένοι οι Αγαρηνοί πειρατές και άρχισαν τα βασανιστήρια και τις σφαγές με αποτέλεσμα η Θεία Λειτουργία να διακοπή και να μην τελειώσει ποτέ. Στον Άγιο του κάρφωσαν πέντε μεγάλα καρφιά, που βρέθηκαν στον τάφο του, και ακολούθησαν οι σφαγές σε κληρικούς, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Οι συλλειτουργοί του Αγίου ήταν, ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος, ο Ιερομόναχος Συμεών, ο Μοναχός Νικηφόρος, ο Μοναχός Χαρίτων, ο Μοναχός Παντελεήμων και ο Ιερομόναχος Ιγνάτιος.
Στις 15 Αυγούστου 1944, γιορτή της Παναγιάς μας, οι αντάρτες πήγαν στο χωριό και πήραν αιχμαλώτους τους οποίους πήγαν στην Κονοπίνα για να τους εκτελέσουν. Όλοι τους προσευχόταν στον Άγιο Βλάσιο όλη νύχτα με αποτέλεσμα να μην εκτελεστεί κανείς και όλοι τους επέστρεψαν στα σπίτια τους.
Τον τάφο του Αγίου στα Σκλάβαινα επισκέφθηκε και ο Αγιορείτης Γέροντας  Παΐσιος  που ομολόγησε την Αγιότητά του. Η μνήμη του Αγίου τιμάται και με όλους τους Αγίους της Αιτωλοακαρνανίας την έκτη Κυριακή του Πάσχα, Κυριακή του Τυφλού.
Στις 11 Φεβρουαρίου 2006, δηλαδή 1000 χρόνια μετά, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΑΣΜΑ, ο οποίος και μίλησε σχετικά για τον Άγιο. Οι κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι, ο εργάτης αυτός του Ευαγγελίου είναι ο πρώτος Επίσκοπος που λειτούργησε στα ξεχασμένα Σκλάβαινα και ολοκλήρωσε την Θεία Λειτουργία που δεν είχε τελειώσει τότε ο Άγιος Βλάσιος την εποχή εκείνη, γιατί τον σκότωσαν οι βάρβαροι πειρατές την ώρα της Θείας Λειτουργίας.
Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014 θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπλίτου Κ ΚΟΣΜΑ και την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου  Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου κηρύγματος.

«Ως αστήρ νεόφωτος

εν τοις Σκλαβαίνοις

ευκλεώς ανέλαμψας

και πάσι χάριν δαψιλή

ανεξαιρέτως τοις στενούσι

εκλάμπεις, μάκαρ

τρισένδοξε Βλάσιε»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο