Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Αιτωλοακαρνανία: O παράνομος καπνός «σκοτώνει» την καπνοκαλλιέργεια

Ελάχιστα καπνά σε σχέση με πέρυσι ζητά το καπνεμπόριο, οι παραγωγοί παρέδωσαν πολύ λιγότερες ποσότητες από αυτές που είχαν συμφωνηθεί το 2013.
    Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις που είχαν γίνει έγκαιρα από το «Γ» , ότι δηλαδή η διακίνηση χύμα παράνομου καπνού, θα είναι καταστροφική τελικά για την νόμιμη παραγωγή και διάθεση του προϊόντος.......


     Πτώση στην εμπορία του καπνού αναμένεται το 2014, αφού σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η καπνεμπορική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην περιοχή και στην αγορά καπνού ποικιλίας Σ53, πέρυσι ζητούσε περίπου 700 τόνους από 550 παραγωγούς περίπου αλλά φέτος πρόκειται να περιοριστεί στους 200. Αιτία, σύμφωνα με τις επίσημες εξηγήσεις που δίνονται είναι πως υπάρχει μείωση της ζήτησης καπνού από τις καπνοβιομηχανίες και ειδικότερα την Philip Morris που απορροφά τον καπνό ποικιλίας Σ53.
     Όμως φαίνεται πως οι πραγματικοί λόγοι είναι διαφορετικοί και σχετίζονται με τα όσα ευτράπελα παρατηρήθηκαν με την παράδοση της σοδειάς του 2013. Όπως προκύπτει περίπου 550 παραγωγοί από διάφορες περιοχές (Μακρυνεία, Αγρίνιο, Βάλτος, Ξηρόμερο κλπ) σύνηψαν μέσω της Ένωσης Μεσολογγίου συμβόλαια με το εμπόριο για να παραδώσουν περίπου 700 τόνους καπνού Σ53. Τελικά όμως στη ζυγαριά οδηγήθηκαν πολύ λιγότεροι, σχεδόν 200 τόνοι. Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν οι παραγωγοί έπρεπε να λάβουν περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ και τελικά έλαβαν 800 χιλιάδες ευρώ, ακριβώς επειδή δεν πήγαν να παραδώσουν τη σοδειά τους! Τι μπορεί να έγινε; Κάποιοι προφανώς δεν καλλιέργησαν ενώ κάποιοι άλλοι πιθανότατα διέθεσαν την παραγωγή τους στα χαβάνια και τη «μαύρη αγορά».

    Το εξαιρετικά δυσάρεστο είναι ότι ειδικότερα τα τελευταία χρόνια καλλιεργήθηκαν εκτός από καπνά και πολλές προσδοκίες και έγιναν προσπάθειες για να αποκατασταθεί το αρδευτικό στη Μακρυνεία και νέοι παραγωγοί να μπουν στη διαδικασία της καπνοκαλλιέργειας, αλλά πολλοί θα μείνουν τελικά με την προσδοκία, χωρίς να φταίνε κιόλας. Έτσι «τιμωρούνται» όλοι οι παραγωγοί από την στάση των συναδέλφων τους.
      Η καπνεμπορική εταιρία, αιφνιδιαστικά φέτος ζητά πολύ λιγότερες ποσότητες και συνάπτει συμβόλαια μόνον με τους παραγωγούς που «τίμησαν» τα συμβόλαια τους και παρέδωσαν τις ποσότητες που είχαν συμφωνηθεί. Με βάση αυτόν τον παράγοντα την απόδοση και την ποιότητα φέτος αναμένεται να απορροφηθεί ποσότητα από λιγότερους από 200 παραγωγούς, σε σχέση με τους 700 με τους οποίους υπήρξε συμφωνία για την παραγωγή του 2013.
     Μοιραία έτσι πολλοί θα οδηγηθούν εκτός καλλιέργειας ενώ κάποιοι άλλοι θα «ρισκάρουν» με την παραγωγή και την παράνομη διάθεση τους προϊόντος τους, σε πολύ ανώτερη τιμή βέβαια σε σχέση με τα 3 ευρώ που αναμένεται και φέτος να δώσει το καπνεμπόριο για κάθε κιλό καπνού.
Μοιραία όμως θα αποδειχτεί πως η στάση αυτή αποτελεί πραγματική αυτοκτονία για την προοπτική της καπνοκαλλιέργειας στην Αιτωλοακαρνανία. Μοιραία ίσως θα έρθει και η ώρα της δικαίωσης, όσων -λίγων- πριν από μερικά χρόνια διαφωνούσαν με την πλήρη αποδέσμευση της παραγωγής του καπνού από την επιδότηση. Τα χέρσα χωράφια, η απουσία σχεδίου και η διαφαινόμενη αποτυχία της πρώτης απόπειρας αναθέρμανσης της καλλιέργειας, οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

εφημερίδα «Γεγονός»

agriniopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο