Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Νίκη Φούντα: Επείγει η στατική αποκατάσταση των Δημοτικών Σχολείων της Βόνιτσας

Η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα επανέρχεται στο κρίσιμο ζήτημα της στατικής αποκατάστασης του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας, μετά μάλιστα και την ισχυρή σεισμική δόνηση της Κεφαλονιάς, καθώς όχι μόνο δεν λάβαμε ικανοποιητικές απαντήσεις κατά την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά προκύπτουν νέα στοιχεία που χρήζουν άμεσης διερεύνησης........


Στη νέα της Ερώτηση προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, η κ. Φούντα τονίζει:
Στα εν λόγω σχολεία έχει χαρακτηρισθεί ο δεύτερος (2ος) όροφος ακατάλληλος για μάθηση και λοιπούς εκπαιδευτικούς λόγους, ενώ ο πρώτος (1ος) κατάλληλος (!!!). Η απόφαση αυτή των κλιμακίων που ασχολήθηκαν με το πρόβλημα που προκλήθηκε από τον σεισμό της Τριχωνίδας του 2003, δέκα χρόνια πριν, «ξεπερνάει» κάθε επιστημονικό όρο, καθώς και κάθε όρο κοινής λογικής.  Με την ιδιότητά της ως αρχιτέκτων μηχανικός, διαβεβαιώνει πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβαίνει.
Η σεισμική δόνηση που  έπληξε την Κεφαλονιά λίγες μέρες πριν, έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αιτωλοακαρνανία. Δεδομένου ότι ο σεισμός έχει προσθετικές ιδιότητες ως φαινόμενο, η στατική επάρκεια του σχολείου πλέον είναι ακόμα πιο αμφίβολη.
Με την υπ’ αρ. 20599/24.9.2013 επιστολή του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας σε απάντηση στην υπ’ αριθμ. ΕΜΠ 44/1.8.2013 επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχελάκη, που αφορά παροχή στοιχείων για την ένταξη έργων Δήμων σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα χρηματοδότησης, ο Δήμος επέλεξε το εν λόγω έργο ως το ένα ώριμο, αναπτυξιακό έργο που έχει δυνατότητα άμεσης δημοπράτησης, χαρακτηριζόμενο ως άμεσης προτεραιότητας. Έτσι το Υπουργείο Εσωτερικών διαβιβάζει συνημμένο το φάκελο και όλα τα έγγραφα στην ΕΕΤΑΑ ΑΕ, λόγω αρμοδιότητας. Από τότε δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην χρηματοδότηση του έργου.
      Απαιτείται πλέον άμεση παρέμβαση, από την πλευρά των ερωτώμενων Υπουργείων, ώστε να μεταβεί κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων στα δύο Δημοτικά Σχολεία της Βόνιτσας, προκειμένου να αποτιμήσουν εκ νέου το εύρος της ζημιάς –και από την πρόσφατη ισχυρή σεισμική δόνηση της Κεφαλονιάς- και να γίνει νέα αξιολόγηση της στατικής επάρκειας του κτιρίου.
     Επιπλέον, η κ. Φούντα ζητά να εξεταστεί η δημοπράτηση του έργου, κατόπιν συνεργασίας όλων των συναρμόδιων Υπουργείων. Άλλωστε, εκκρεμεί η επίσημη ενημέρωση για την πορεία της ένταξης του έργου στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης, ενημέρωση που ποτέ δεν δόθηκε.
      Επιπλέον, σε αμέσως επόμενη παρέμβασή της προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, η κ. Φούντα θα ζητά εξηγήσεις για την χρηματοδότηση μέρους του έργου, αφού βάσει επίσημου εγγράφου αναφέρεται πως από τον ΟΣΚ είχαν κατατεθεί 500.000 ευρώ στην Περιφέρεια για το εν λόγω έργο.
 Η ασφάλεια των παιδιών στα σχολειά μας αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για κάθε σώφρων και ευνομούμενο κράτος. Ήδη η καθυστέρηση στην αποκατάσταση των κτιρίων είναι μακρόχρονη, ξεπερνώντας τα δέκα χρόνια. Ας παρέμβουμε έστω και τώρα, έγκαιρα και καίρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο