Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Παρουσίαση της στρατηγικής για την Καινοτομία και την Έρευνα στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

         Κεντρικός εισηγητής ήταν ο κ. Χρήστος Βασιλάκος, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας που σημειωτέον, κατάγεται από τη Βόνιτσα.

      Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας  παρουσίασαν το Σάββατο 25/1  τις «Νέες στρατηγικές για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020» στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.
   Κεντρικός εισηγητής ήταν ο κ. Χρήστος Βασιλάκος, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας τον οποίο προλόγισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής καλωσορίζοντάς τον και ευχόμενος να βοηθήσει στο φλέγον θέμα της έλλειψης ρευστότητας στη αγορά και ειδικά στις νέες, δημιουργικές και παραγωγικές προσπάθειες........



     Ο κ. Βασιλάκος έκανε λόγο για την τελευταία ευκαιρία για ανάπτυξη που είναι το νέο πρόγραμμα 2014-2020- γνωστό ως νέο ΕΣΠΑ- με την προοπτική, όπως είπε, ενός κοινωνικού μετασχηματισμού που θα στηρίζεται πάνω στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που υπάρχει στην Ελλάδα. Αυτό, όπως ανέφερε, θα συμβεί αν πάψουν οι αντιπαραγωγικές επενδύσεις και στραφούν οι νέες προσπάθειες προς τη έρευνα και την καινοτομία. 
   «Θέλουμε να σταματήσει η αιμορραγία των σημαντικότερων μυαλών μας προς το εξωτερικό που είναι και το χειρότερο αποτέλεσμα της κρίσης που περάσαμε. Αν είναι δυνατόν θέλουμε και να επαναπατρίσουμε ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες που έφυγαν από τη χώρα μας»,  συμπλήρωσε.
     Ο κ. Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας προανήγγειλε την αντικατάσταση της απαίτησης εγγυητικής επιστολής, ειδικά για τις νέες επιχειρήσεις στην έρευνα και την τεχνολογία, με την παρακράτηση του ανάλογου ποσού από την χρηματοδότηση και απόδοσή του άμεσα κατά την πρόοδο του στησίματος της επιχείρησης, ενώ έθεσε ως στόχο την στροφή στην Οικονομία της Γνώσης μέσω αύξησης από 0,67% σε 1,5% της συμμετοχής του κράτους στη προσπάθεια για την καινοτομία ώστε να φτάσει αυτή από το 0,23% στο 0,47% του ΑΕΠ. 
     «Έχουμε συγκεκριμένες πλατφόρμες με τα Πανεπιστήμια, τα Επιμελητήρια και τις επιχειρήσεις για συγκεκριμένους τομείς όπως οι ανάπτυξη στη θάλασσα, οι μεταφορές, ο τουρισμός, τα logistics. Το πρόγραμμα έχει 480 εκατομμύρια ευρώ για τις Περιφέρειες για να πάψουν οι ανισότητες και να αλλάξουμε κατεύθυνση στην οικονομία μέσω των εθνικών προτεραιοτήτων που προωθούμε στην Ευρώπη των Περιφερειών και την Έξυπνη Εξειδίκευση. Πρέπει να πάψει το φαινόμενο των χιλιάδων ερευνών που έμειναν στα συρτάρια και δεν είχαν κανένα αντίκτυπο στη χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλάκος που, σημειωτέον, κατάγεται από τη Βόνιτσα

      Μετά την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα, πιο εξειδικευμένες προτάσεις πάνω σε θέματα Αγρο-Βιοδιατροφής για την περιοχή μας παρουσίασε ο ειδικός σύμβουλος της ΓΓΕΤ κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου.
        Την συζήτηση καθώς και τις ερωτήσεις που ακολούθησαν μετά την εισήγηση του κ. Βασιλάκου συντόνισε ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Μπόκας ενώ το λόγο πήρε και ο αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Βασίλης Παπαθανάσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο