Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Στη Βουλή έφτασε το θέμα για το Μουσείο Θυρρείου, μετά από ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ Νίκου Μωραίτη

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Μουσείο Θυρρείου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας

        Οργή και αγανάκτηση κυριαρχεί στους κατοίκους του Δ.Δ. Θυρρείου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας καθώς το Μουσείο της περιοχής τους παραμένει κλειστό πάνω από ένα χρόνο.
       Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί άλλο παρά συνειδητή επιλογή υποβάθμισης και απαξίωσης των μουσείων της περιφέρειας. Χρησιμοποιείται η δικαιολογία ότι το ορεινό Θύρρειο είναι μακριά από τα αστικά κέντρα και δεν διευκολύνεται η πρόσβαση πολιτών και τουριστών.
    Αντί δηλαδή να δημιουργηθούν οδικά δίκτυα προσβάσιμα και άλλες προϋποθέσεις κλείνουν μουσεία και σε συνδυασμό με την αντιλαϊκή πολιτική η ελληνική ύπαιθρος οδηγείται στην υποβάθμιση και τον μαρασμό.
       Όλα τα χρόνια παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι το μουσείο Θυρρείου θα επισκευαστεί και ότι θα γίνει επέκταση του εκθεσιακού χώρου για να στεγαστούν τα ευρήματα της περιοχής αυτό δεν έγινε ποτέ. Παράλληλα δεν προσλαμβάνεται προσωπικό και καταργούνται οι ήδη υπάρχουσες οργανικές θέσεις............


   
         Με ερωτήματά μας προς το Υπουργείο είχαμε καταγγείλει το γεγονός ότι όταν έρχονται στην επιφάνεια ευρήματα όχι από ανασκαφές, αλλά από άλλα έργα (διανοίξεις δρόμων, εκσκαφές οικοδομών) πάντα οι αρμόδιοι επικαλούνται λόγους ασφάλειας και τα μεταφέρουν σε μουσεία μεγάλων πόλεων όπως στο Μουσείο Κορίνθου, Πατρών, Αγρινίου ή ακόμα και σε ...άγνωστες κατευθύνσεις. 
       Το υπουργείο, ως προς το  ερώτημα μας αυτό, έδωσε απάντηση ότι ουδέποτε δεν έχουν μεταφερθεί ευρήματα και ότι δεν τίθεται θέμα «επιστροφής αρχαίων» στο Μουσείο Θυρρείου. 
       Νέο περαστικό ωστόσο έρχεται να αναιρέσει τις διαβεβαιώσεις αυτές, καθώς αυτές τις μέρες φορτώθηκαν ευρήματα σε φορτηγό και της ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσολογγίου και προορίζονταν να μεταφερθούν  στο μουσείο Ναυπάκτου. Εγχείρημα που ακύρωσε η αγωνιστική παρέμβαση της λαϊκής επιτροπής των κατοίκων Θυρρείου.
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και τις τεράστιες ευθύνες των τοπικών διοικήσεων που είτε σιγοντάρανε είτε σιωπούν σε τέτοιες ενέργειες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
·Θα προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού, την επισκευή και την επέκταση του μουσείου ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει.
·Θα σταματήσει την μεταφορά των αρχαίων αντικειμένων από το μουσείο Θυρρείου.



10 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Ο ΜΩΡΑΙΤΗΣ.ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ 5 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΕΚΑΝΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ως έλληνας φορολογούμενος οταν διαβάζω τέτοιες επερωτήσεις αισθάνομαι πολύ κορόιδο. Για να ικανοποιηθεί η εκλογική πελατεία του κ. Μωραίτη, το λαικίστικο αίσθημα κάποιων παράλογων και τα μικροσυμφέροντα κάποιων , ο φορολογούμενος πρέπει να πληρώνει μισθούς, λειτουργικά εξοδα και ποιος ξέρει τι άλλο........... για ένα κλειστό μουσείο.ΝΑ ΓΙΑΤΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΜΑΣ. Μούρχεται να ουρλιάξω ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΜΑΣ ΗΠΙΑΤΕ ΤΟ ΑΙΜΑ, ΦΤΑΝΕΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Ο ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΡΡΕΙΟΥ!!ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ 5 ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΙΝ 1 ΜΗΝΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ!ΕΛΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ, ΕΚΕΙ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΣΤΟ ΘΥΡΡΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙΑ ΜΑΣ!!!ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΙ!!!ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σιγά ρε Έλληνα φορολογούμενε, με τα λεφτά σου.Το μουσέιο θα μπορούσε να λειτουργεί και να είνα πόλος έλξης για την περιοχή,γενικά. Τώρα, αν φταίει η Αριστερά για την χρεοκωπία, να μας το πεί η οικογένια Γριβέα, ο Φιλιππίδης και άλλοι αριστεροί.


    Αν ουρλιάξεις θα ακουστεί και το ονομά σου!

    Κώστας Χούσος
    Θύριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να μη λειτουργεί τίποτα λοιπόν. Και τα εκθέματα μπορούμε να τα πουλήσουμε για να αποφύγουμε τη χρεωκοπία. Δηλαδή για να δώσουμε καμιά φοροαπαλλαγή στους εφοπλιστές, πέρα από τις...58 που ήδη έχουν...
    Έτσι δεν είναι 5:54;
    ΥΓ. Μπράβο στο ΚΚΕ που ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριοι όσα αναφέρετε, δεν έχουν λογική. Για κάθε υπηρεσία και κάθε οργανισμό που υφίσταται, υπάρχει ΚΟΣΤΟΣ υπάρχει και ΟΦΕΛΟΣ. Για βάλτε τα κάτω και μετρείστε τα... Κενά συνθήματα, ιδίως σε περιόδους κρίσης σαν αυτή που διανύουμε, δεν έχουν νόημα.
    Η πολιτεία πράττει το καθήκον της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο οτι βλεπω,το MEGA και ο ΣΚΑΙ σε γεμιζουν επιχειρηματα.Ενα μουσειο σε περιοχη με αρχαιολογικο ενδιαφερον μπορει ανετα να συντηριθει.Αν εισαι απο την περιοχη θα συμφωνισεις για το συγκεκριμενο μουσειο στο Θυριο.

      Κωστας Χουσος

      Διαγραφή
  9. Χχμμμ.... αφού έχει αναγκαστεί το ΜΕΓΚΑ και ο ΣΚΑΙ να λέει μερικές αλήθειες, σημαίνει ότι κάτι επιτέλους αλλάζει σ΄αυτή τη χώρα. Κάποιοι βέβαια δεν εννοούν να το καταλάβουν και επιμένουν στη νοοτροπία που μας έφερε στο γκρεμό. Ας ελπίσουμε ότι ματαιοπονούν, γιατι αν επιστρέφουμε στις φαύλες πολιτικές του παρελθόντος δεν έχουμε μέλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο