Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητάνε αύξηση του εισοδηματικού ορίου και απλοποίηση των διαδικασιών για τα βιβλία εσόδων εξόδων των αγροτών

Όλο και πληθαίνουν οι φωνές για αύξηση του εισοδηματικού ορίου και απλοποίηση των διαδικασιών για το νέο καθεστώς φορολόγησης αγροτών με βιβλία εσόδων - εξόδων. «Το ΥπΑΑΤ είχε προτείνει το εισοδηματικό όριο για την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων από τους αγρότες να είναι 20.000 ευρώ και όχι 10.000 ευρώ που αποφάσισε τελικά το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος........

    «Εμείς προτείναμε να είναι το όριο 20.000 ευρώ», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και πρόσθεσε «δεν θέλει κανείς να ταλαιπωρούνται οι αγρότες. Αν ο θεσμός είναι σωστός μπορεί να υπάρξουν βελτιώσεις κατά περίπτωση. Ακόμα και για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις, που θα έρθουν για τους αγρότες που δεν θα ενταχθούν στο σύστημα βιβλίων εσόδων – εξόδων, ζητάμε να μην γίνονται κάθε μήνα αλλά κάθε τρίμηνο ή κάθε εξάμηνο». 
   Στο μεταξύ νέα απλοποίηση στο σύστημα με τα βιβλία εσόδων - εξόδων προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, τονίζοντας ότι η σχετική ρύθμιση αποτελεί μία τομή και είναι προς το συμφέρον των παραγωγών. «Το ζητούσε όλος ο κόσμος και θα λύσει πολλά προβλήματα με τα πλαστά τιμολόγια, με τις ελληνοποιήσεις κ.α. Πολλοί αγρότες τηρούσαν βιβλία εσόδων - εξόδων και θέλουν να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων. Έγιναν και γίνονται πολλές συσκέψεις. Ακόμα και απόψε πήγαν οι ομάδες των αγροτών, έκαναν χαρτιά τα συλλογικά τους όργανα, θα ξαναγίνουν και άλλα, για να το βελτιώσουμε όσο μπορούμε και να το απλουστεύσουμε», τόνισε από το βήμα της Βουλής τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του ΥπΑΑΤ.
Απαντήσεις σχετικά με το νέο καθεστώς φορολόγησης ζητάνε από την πλευρά τους και οι αγρότες. Σαφή προσδιορισμό ακαθάριστων εσόδων, προσδιορισμό εξόδων (εργόσημο, ημερομίσθια μελών οικογένειας και απασχολούμενων εργατών κ.α.), διευκρίνιση του τρόπου φορολόγησης εισπραττομένων ενοικίων από μίσθωση αγροτεμαχίων και καθορισμό του συντελεστή απόσβεσης για πολυετείς δενδροκαλλιέργειες και καλλιέργειες υπό σκεπή (θερμοκηπιακές), είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα. 
Πάντως η απειλή των μπλόκων και η εικόνα των κλειστών δρόμων, έχει οδηγήσει και αρκετούς κυβερνητικούς βουλευτές να ζητάνε την αύξηση του εισοδηματικού ορίου και την απλοποίηση των διαδικασιών. 

Μιλώντας στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, ο βουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης Τζαμτζής, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι αγρότες αφορά τη φορολόγησή τους. Ο βουλευτής ζήτησε την «αύξηση ορίου για την τήρηση των βιβλίων από 10.000 που έχει καθοριστεί στις 20.000 ευρώ. Δηλαδή κάθε εταιροεπαγγελματίας, ακόμη κι ένας ο οποίος έχει πάρει ένα κτήμα δέκα στρεμμάτων, ουσιαστικά έχει τη δυνατότητα παραγωγής και θα πρέπει να κρατήσει βιβλία. Αυτός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αγρότης. Επιπλέον, ακόμα και ένας συνταξιούχος εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία και θα ταλαιπωρείται». 

Η Έλενα Μακρή Θεοδώρου, βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, δήλωσε από την πλευρά της ότι «από το 2011 έχει ψηφιστεί το νέο καθεστώς φορολογίας και ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε ένα σχέδιο απτό, κατανοητό, εύχρηστο, αποτελεσματικό, παρά μόνο πλειοδοτούμε για εξαιρέσεις που φέρνουν αντιμέτωπους τους αγρότες με άλλες κοινωνικές ομάδες. Οι αγρότες πάντα φορολογούνταν σύμφωνα με το φορολογικό πλαίσιο που έθετε κάθε φορά η πολιτεία. Ήταν πάγιο αίτημά τους η τήρηση βιβλίων - το είχαν θέσει πολλές φορές - προκειμένου να αποφευχθούν οι ελληνοποιήσεις, τα πλαστά τιμολόγια και η παράνομη είσπραξη ΦΠΑ. Όμως η λαθεμένη εφαρμογή, κυρίως στους μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους, θα έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της παραγωγής και της υπαίθρου. Ζητάμε, δηλαδή, από ένα κτηνοτρόφο ο οποίος πρέπει να είναι δίπλα στα ζωντανά του τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες το χρόνο, να τα εγκαταλείψει προκειμένου να κάνει τον μαθητευόμενο λογιστή».

ksiromeritikimatia 

2 σχόλια:

  1. υπομονη μετα τον μαη , θα φαμε και το αλλο μνημονιο , και δεν θα σας φτανει ουτε η γη σας να ξεχρεωθειτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. agrotes xipniste oloi stoys dromoys me ta paloykia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο