Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Όχι στη σταδιακή αποψίλωση του Μουσείου Θυρρείου, του πολιτισμού ενός τόπου, των προγόνων μας


     ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΡΡΕΙΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΔΙΑΥΓΕΙΑ
           Έκπληκτος διάβασα τα γεγονότα μπροστά στο μουσείο του Θυρρείου. Προβληματίστηκα στο ποιος μπορεί να έχει δίκιο. Οι κάτοικοι ενός χωριού, που θεωρούν τα εκθέματα του μουσείου, ως ρίζες πολιτισμού, ή οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού που θεωρούν απόμακρη περιοχή το μουσείο Θυρρείου και θέλουν να δώσουν σε μάζες κόσμου τη δυνατότητα πρόσβασης στο να δεί αυτές τις αρχαιότητες.
       Άρχισα να σταθμίζω τη δεύτερη σκέψη. Έπρεπε όμως να εντοπίσω το σκεπτικό μας τέτοιας διοικητικής πράξης. Άμεσα απευθύνθηκα στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Εκεί όπου καταχωρούνται άμεσα και εμπρόθεσμα όλες οι διοικητικές πράξεις, από την απόφαση μεταφοράς αρχαιοτήτων, μέχρι την απόφαση μετακίνησης του –χ- υπαλλήλου ή την ανάθεση έργου...............




         Προσπάθησα αρκετά αλλά απέτυχα στο να εντοπίσω  την απόφαση μεταφοράς αρχαιοτήτων, ή την απόφαση μετακίνησης των υπαλλήλων της αρχαιολογίας, αυτών  που βρέθηκαν στο Θύρρειο, αλλά ούτε και την ανάθεση έργου στο φορτηγό που πήγε να πάρει τις αρχαιότητες από το Θύρρειο. 
    Θεωρώ ότι είναι εξωπραγματικό να πέρασαν από μια πιάτσα ή ένα καφενείο και να πήραν το φορτηγό. Χρειάζεται ανάθεση έργου, γιατί ο φορτηγατζής πρέπει κάποια στιγμή να πληρωθεί.
     Εντόπισα μόνο μια ανάθεση για αγορά ειδών καθαριότητας (σαπούνια, χαρτιά υγείας κλπ), μηδαμινού ποσού, γεγονός που ανέπτυξε περισσότερο τα ερωτήματα για την απουσία ανάρτησης της σύμβασης ανάθεσης έργου στο φορτηγατζή.
     Πιθανόν η πρόσβαση να είχε λάθη και μάλλον οι εντοπίσεις να είναι λανθασμένες.
      Η ΙΣΤ εφορία αρχαιοτήτων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Το Υπουργείο Πολιτισμού, που θα διαβάσουν αυτό το άρθρο, να επαναλάβουν την έρευνα και να μας ενημερώσουν.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ.
       Αν τυχόν από τις προαναφερόμενες υπηρεσίες δεν υπάρξει απάντηση, με αποδείξεις ανάρτησης στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, τότε θα έχουμε κάθε δικαίωμα για επόμενες κρίσεις και επικρίσεις. Μέχρι τότε θα αναμένουμε.



 "Πολίτης αυτής της Χώρας"



2 σχόλια:

  1. Η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, σε επίπεδο Διεύθυνσης, έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Κιλκίς.
    http://www.yppo.gr/1/g1540.jsp?obj_id=59

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μεταφορά έγινε από την 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Έπομένως όλες οι αναζητήσεις σας είναι λανθασμένες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο