Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Διασφαλίστηκε η άρδευση 150.000 στρεμμάτων

Την επισκευή της διάτρητης διώρυγας ΔΧΧ, που χρησιμοποιείται για την άρδευση της περιοχής κάτω Αχελώου αποφάσισε και χρηματοδοτεί με 200.000 ευρώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος........


  Σύμφωνα με πληροφορίες του agrinioreport.com, το έργο έχει ενταχθεί στο Ετήσιο Επενδυτικό Πρόγραμμα 2014 της Περιφέρειας και η παρέμβαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, ώστε με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου η διώρυγα ΔΧΧ (Δ20) να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο ρόλο για τον οποίο δεκαετίες πριν κατασκευάστηκε.
   Η διώρυγα ΔΧΧ τροφοδοτείται από τη σήραγγα Λυσιμαχείας με νερό του συστήματος λιμνών Τριχωνίδας – Λυσιμαχείας. Ξεκινάει από την έξοδο της σήραγγας στην περιοχή Σταμνάς, κατευθύνεται δυτικά προς την περιοχή Νεοχωρίου, περνάει κάτω από τον Αχελώο στη γέφυρα Πενταλόφου και καταλήγει στην περιοχή του Λεσινίου.
Στη διαδρομή της τροφοδοτεί τα αντλιοστάσια των αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ Νεοχωρίου, Κατοχής και Λεσινίου συνολικής έκτασης 150.000 στρεμμάτων που ποτίζονται με τεχνητή βροχή.
Η διώρυγα ΔXX χρησιμοποιείται κατά τη χειμερινή περίοδο για την παροχέτευση υδάτων προς τον Αχελώο από τη λίμνη Λυσιμαχεία, για τον καταβιβασμό της στάθμης της, όταν αυτή είναι πολύ υψηλή και γι’ αυτό υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την άμεση αποκατάστασή της, τόσο για την άρδευση, όσο και για την αντιπλημμυρική προστασία και ρύθμιση της στάθμης της Λυσιμαχείας.
Το σημαντικό αυτό έργο έχει δυστυχώς εγκαταλειφθεί, ακλουθώντας τη μοίρα των υπολοίπων αποστραγγιστικών και αρδευτικών έργων της Αιτωλοακαρνανίας. Τα χρήματα που εγκρίθηκαν αρκούν ίσως για εμβαλωματικές παρεμβάσεις, ώστε να λειτουργήσει η διώρυγα και να μπορέσουν οι αγρότες να καλλιεργήσουν, η όλη παρέμβαση, όμως, δεν απαντά στην ουσία του προβλήματος.
Αρκεί να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διατίθενται 200.000 ευρώ για να «κρατηθεί» η μεγάλη διώρυγα…

agrinioreport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο