Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Η ώρα της stevia

      Η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, διοργανώνει ημερίδα σε συνεργασία με την εταιρεία EYROSTEVIA κ΄ SUN FRUITS, την Τρίτη 10/12/13 και ώρα 18:00 στο  ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.
με θέμα :
«Προοπτικές καλλιέργειας Στέβιας στην περιοχή Αγρινίου για την προσεχή καλλιεργητική περίοδο»
   και καλεί να παρευρεθούν όλοι οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια ΣΤΕΒΙΑΣ.....



   Στην ημερίδα θα αναπτυχθούν θέματα καλλιεργητικών μεθόδων και προοπτικών της καλλιέργειας από  τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Πέτρο Λόλα.
     Στη σχετική πρόσκληση γίνεται αναφορά σε καλλιέργεια του φυτού από την προσεχή μάλιστα περίοδο, γεγονός που μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι έχουν δρομολογηθεί οι καταστάσεις, που θα δόσουν τη διέξοδο εκείνη που χρόνια τώρα αναζητούν οι αγρότες του νομού μας.
      Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς μετέχει στο Europa Stevia, στον ευρωπαϊκό οργανισμό δηλαδή, που έχει συσταθεί για την καλλιέργεια του εν λόγω φυτού και πως όλο αυτό το χρονικό διάστημα εργάζεται μεθοδικά στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν τη μεγαλύτερη δυνατή είσοδο Αιτ/νάνων αγροτών στην παραγωγή Stevia.
      Πρόκειται για το φυτό εκείνο που καλλιεργείται όπως ο καπνός και διαχειρίζεται όπως η μηδική. Η προσαρμογή δηλαδή των αγροτών του νομού μας σ’ αυτό μπορεί εύκολα να γίνει, αφού ουσιαστικά το «αντικείμενο» το ξέρουν, τον δε εξοπλισμό (ξηραντήρια, φυτώρια κ.τ.λ.) τον έχουν.
     Το Στέβια φυτεύεται όπως ο καπνός, και αναβλαστάνει μόνο του για τα πολλά επόμενα χρόνια. Το Στέβια είναι φαρμακευτικό και ενεργειακό φυτό που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της σακχαρίνης σε φάρμακα και τρόφιμα, αλλά και ως πηγή ενέργειας. Είναι ετήσιο, κατάγεται από την Κεντρική Αμερική, δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και λίπασμα, προσφέρεται για μηχανική καλλιέργεια.
     Η καλλιέργεια, λοιπόν, της στέβιας φαίνεται να είναι οικονομικά ανταποδοτική, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται φυτάρια που έχουν παραχθεί σε δίσκους και οι περισσότερες εργασίες  να γίνονται μηχανικά μεταφύτευση, σκάλισμα-ζιζανιοκτονία, συλλογή-θερισμός, ξήρανση). Τα ακατέργαστα  φύλλα της Στέβιας είναι 30-40 φορές  πιο γλυκά από τη ζάχαρη, ενώ  η καθαρή γλυκαντική ουσία που  περιέχεται σε αυτά είναι  300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Αλλά το μυστικό της και το μεγάλο πλεονέκτημα της είναι, ότι δεν αποδίδει ούτε μία θερμίδα στον οργανισμό του ανθρώπου και δεν παρουσιάζει ενδείξεις για ανεπιθύμητες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
      Στην Αιτωλοακαρνανία έχουν γίνει μελέτες και έχουν εγκατασταθεί πειραματικοί αγροί, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού.
Σημειώνουμε ότι στον πειραματικό αγρό της Ένωσης στα Όχθια πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε 6 διαφορετικές ποικιλίες, έγινε δε ένα πρωτοπόρο πείραμα άρδευσης τα αποτελέσματα του οποίου διαχέονται σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη!
      Σύμφωνα με πληροφορίες του agrinioreport.com, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, η Ένωση θα παρουσιάσει το ολοκληρωμένο πια σχέδιο, όχι μόνο για την παραγωγή, αλλά και για την απορρόφησή της, που είναι, άλλωστε, και το μεγάλο ζητούμενο.
    Είμαστε συνεπώς έτοιμοι να μπούμε δυναμικά στην καλλιέργεια. Το μόνο που χρειάζεται είναι πίστη στο προϊόν και στις δυνάμεις μας.
     Προς τούτο απαιτείται η άμεση και δυναμική κινητοποίηση, ώστε οι παραγωγοί να «γνωρίσουν» το προϊόν, να έρθουν σε επαφή μαζί του, να κατανοήσουν τον τρόπο καλλιέργειας, ώστε να δούμε ξανά τα χέρσα χωράφια μας να πρασινίζουν.


agrinioreport

1 σχόλιο:

  1. Μακάρι να αποτελέσει αφετηρία για την καλλιέργεια των χιλιάδων χέρσων στρεμμάτων του νομού και να αποτελέσει τη διέξοδο που περιμένουν χιλιάδες πρώην καπνοκαλλιεργητές. Ωστόσο, φοβάμαι, παρόλο τις φιλότιμες προσπάθειες του προέδρου της ένωσης, ότι θα εξελιχθεί σε ΦΟΥΣΚΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο