Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Καθαρισμός σκουπιδιών στη ΔΕ Φυτειών

            Με χωματουργικό μηχάνημα του Δήμου, πέραν των άλλων προγραμματισμένων εργασιών, καθαρίζονται αυτές τις ημέρες, για μία ακόμα φορά πολλά σημεία παράνομης απόρριψης απορριμμάτων πέριξ και εντός των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Φυτειών.  Σπαταλούνται εργατοώρες, καθώς  και χρήματα για πετρέλαιο και ανταλακτικά, ενώ οι υπάλληλοι είναι ελάχιστοι και έχουν τόσες άλλες δραστηριότητες να κάνουν σε δρόμους πλατείες και άλλους κοινόχρηστους χώρους.

1.-Υπάρχουν δεκάδες σημεία ντροπής, που για χρόνια ολόκληρα, μερικοί "ευαισθητοποιημένοι" για το περιβάλλον συνδημότες μας "μοχθούν" να τα διατηρούν έτσι και χειρότερα. Και το κακό υπήρχε και θα υπάρχει, όσο δεν αλλάζουμε εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι και δεν πληρώνουμε πρόστιμα 1000 και 2000 ευρώ όπως στις ξένες χώρες. Ας πέσει ένα σκουπιδάκι στην Γερμανία ή Γαλλία ή ή ή από αυτοκίνητο και στο δευτερόλεπτο είτε από κάμερα είτε από άλλον πολίτη που το είδε καταδίδεται και τιμωρείται. Εδώ νόμοι υπάρχουν, αλλά τους γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας. Για οικολογική συνείδηση ούτε που το συζητάμε για μερικούς από εμάς................



2.-Μέσα σε ρέμα σε παρακείμενο γεφύρι λίγο πριν τον δρόμο που ανεβαίνει προς το νεκροταφείο Παπαδάτου, τρακτέρ ή αγροτικό τζιπ, άδειασε ένα βράδυ ολόκληρη καρότσα με μπάζα και οικιακά σκουπίδια προ μηνός. Καθαρίστηκαν από δύο εργάτες καθαριότητας αφιερώνοντας μία ημέρα ολόκληρη. Στο βάθος του ρέματος υπάρχουν πολλά ακόμα από άλλες διαχρονικές απορρίψεις και είναι δύσκολο να καθαριστούν λόγω μή προσπέλασης στο χώρο. Πριν 10 μέρες έριξαν πάλι και καθαρίστηκαν άμεσα από τη Δημοτική Ενότητα....

3.-Έξω από το γήπεδο Φυτειών όγκοι από μπάζα από καθαρισμούς αποθηκών μαζί με σακούλες απορριμμάτων, καθαρίστηκαν παλαιότερα με μηχανήματα δύο και τρείς φορές και πάλι δημιουργήθηκαν νέοι σωροί. Ο χώρος καθαρίστηκε προχθές με μηχάνημα

4.-Στον πρώην ΧΑΔΑ φυτειών, σπάνε τα λουκέτα και τους μεντεσέδες από την σιδερένια πόρτα και μπαίνουν μέσα είτε για να ρίξουν μπάζα και σκουπίδια είτε να μαζέψουν παλιοσίδερα. Με μηχανήματα καθαρίστηκαν οι χώροι. Σήμερα αν πάμε εκεί πάλι θα δούμε σωρούς από σκουπίδια.

5.-Στον παλαιό αχρησιμοποίητο δρόμο από Φυτείες προς Κουβαρά και κοντά σε βύθισμα εδάφους, αμέτρητα σκουπίδια ρίχνονται συνεχώς από ασυνείδητους. Αν ήταν καθαρά μπάζα με χώματα και κλαδιά δεν υπήρχε πρόβλημα, αλλά πετάγονται οικιακά σκουπίδια. Καθαρίστηκαν χθές και αυτά. Καθαρίστηκε επίσης και χώρος από μπάζα, στην έξοδο προς Κουβαρά. Σε λίγες ημέρες πάλι θα ξαναρίξουν.

6.-Μερικοί ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ, όταν ψοφάνε τα πρόβατά τους!!! αντί να τα κάψουν ή να τα θάψουν, ενημερώνοντας και το κτηνιατρείο, τα πετάνε σε ρέματα και αύλακες με νερό και βρωμάνε και μολύνουν το περιβάλλον. Αν έχουν αρρώστια είναι επικίνδυνα και για τη δημόσια υγεία. Μία βόλτα πχ σε ρέματα στον Κουβαρά προς τον κάμπο θα σας αφήσει άφωνους. Έπρεπε να υπάρχουν δύο τρείς εργάτες και ένα μηχάνημα να ασχολούνται κάθε ημέρα μόνο με αυτό το θέμα. Και ούτε εργάτες φυσικά υπάρχουν ούτε μηχανήματα. Να μη γράψω βέβαια για το σκουπιδαριό σε χώρους παρακείμενους σε στάνες από σακούλες, από βρωμιές, από πεταμένα νάιλον, από άδειους πεταμένους σάκους ζωοτροφών και κάθε λογής σκουπίδια. Λίγοι νοιάζονται να τα μαζέψουν και να τα βάλουν σε σάκους απορριμμάτων, και να τα πετάξουν σε κάδους. Απλώς αδιαφορούν, βαριούνται και ίσως μερικοί μπορεί να κάνουν και κριτική στη συνέχεια για το περιβάλλον!!! Να τα μαζέψει ο δήμος...

7.-Όλα τα ρέματα στους κάμπους είναι γεμάτα με πλαστικά και άδεια μπουκάλια από φάρμακα για τα χωράφια ή για τα πρόβατα. Να τα μαζέψει ο δήμος...

8.-Πολλές φορές εργάτες του δήμου αλλά και εθελοντές κορίτσια και αγόρια μάζεψαν εκατοντάδες σακούλες με σκουπίδια στα δύο γήπεδα Φυτειών και Παπαδάτου, στους δρόμους ανάμεσα στα χωριά, προς Κουβαρά προς Αγ Στέφανο προς Μπαμπίνη κλπ. Ένα βράδυ βρέθηκαν ασυνείδητοι που άφηναν επίτηδες σακούλες με εντόσθια και άλλα σκουπίδια με χαρτιά υγείας στη μέση του δρόμου προς Κουβαρά, έτσι για το "γενάτι" επειδή καθαρίστηκαν οι δρόμοι. Θλίψη και οργή για τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ. Σήμερα όσοι περνούν από τον δρόμο βλέπουν εκατοντάδες μπουκαλάκια νερού, κύπελλα καφέδων, σακούλες απορριμμάτων κλπ. Να τα καθαρίσει ο δήμος... να τα μαζέψει την επόμενη ημέρα... γιατί έτσι μας γουστάρει....

9.-Κάθε ημέρα οι εργάτες μαζεύουν με το αγροτικό όχημα, κλαδιά, στρώματα, μπαούλα, κουβέρτες, και άλλα απορρίμματα που αφήνονται δίπλα σε κάδους εντός των οικισμών. Εδώ να πούμε ότι έτσι πρέπει να γίνεται, αλλά πρέπει να ειδοποιούμε τον δήμο 2-3 μέρες ενωρίτερα για να γίνεται σωστός προγραμματισμός και μόνο για μικρές ποσότητες. Μεγαλύτερες ποσότητες από καθαρισμούς αποθηκών και σπιτιών γκρεμίσματα και οικοδομικές εργασίες πρέπει να γίνεται αποκομιδή με ευθύνη εργολάβου και χρήστη και όχι του δήμου προς τον ΧΥΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ. Αλλά βλέπεις εκεί πληρώνουμε και λέμε.... πέταξέ τα έξω από το χωριό..

10.-Πολλοί πλανόδιοι όταν έρχονται στα χωριά μας σταματάνε απ έξω και πετάνε σάπια φρούτα, άδεια "καφάσια" και «φελιζόλ». Τα σάπια φρούτα και τα ξύλινα καφάσια δεν έχουν και μεγάλη σημασία γιατί αυτοδιαλύονται εύκολα και γρήγορα. τα πλαστικά και τα «φελιζόλ» θέλουν χρόνια να διασπαστούν και να απορροφηθούν από τη γη. Το ίδιο ισχύει με σανίδες, κλαδιά, χόρτα, ξύλα και μπάζα από χώματα και κήπους, τα οποία φυσιολογικά δεν μολύνουν και σιγά - σιγά σαπίζουν διασκορπίζονται και χάνονται. Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα.

11. Στη θέση Μέγα Λιθάρια στις Φυτείες, μία θαυμάσια θέση για οπτική χαλάρωση και ξεκούραση που βλέπεις όλον τον κάμπο προς Αετό και Μπαμπίνη Σκουρτού- Λιγοβίτσι, είχαν πετάξει όγκους μπαζών και καθαρίστηκαν με το μηχάνημα. Το κακό όμως έγινε στα πρανή του λοφίσκου διότι πολλά μπάζα έχουν κατρακυλήσει προς τα κάτω και δεν μπορούν να συλλεχθούν…. Να επέμβει ο δήμος ο Σούπερμαν και εδώ….

12.-Πριν ένα μήνα καθαρίστηκε στο Ρίβιο, ένα κεντρικό χαντάκι που είναι παράλληλα με τον εθνική οδό, στο κέντρο του οικισμού που ήταν  γεμάτο με βούρλα με χώματα και σκουπίδια, λάσπες και βρωμιές. Είχε χρόνια να καθαρισθεί και τα κουνούπια έκαναν πάρτυ. Επί δύο ημέρες καθάριζαν εργάτες με ένα μηχάνημα και ένα φορτηγό. Ο εργάτης του Δήμου που διαμένει εκεί την προσέχει και καθαρίζει όταν πρέπει. Την τάφρο την είδα πεντακάθαρη. Την προσέχουν πλέον οι δημότες όπως μου είπανε και αυτό είναι μία μεγάλη ευχάριστη είδηση. Σήμερα μηχάνημα καθάρισε πάλι το υπόλοιπο μέρος της τάφρου που δεν είχε καθαριστεί.

13.-Παρακείμενα από μερικές από τις φωτοβολταϊκές μονάδες που φτιάχτηκαν πρόσφατα στη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας, έχουν πεταχτεί παλέτες, κουτιά, καλώδια, είτε από την Εταιρία, είτε από την ΔΕΗ, και δεν μαζεύτηκαν είτε από αυτούς είτε από τον ιδιοκτήτη.

14.-Να γράψουμε για τον Οζερό και την Αμβρακία, εκεί που τα τρακτέρ αντλούσαν παλαιότερα  νερό ή αράζουν βάρκες ή υπάρχουν καλλιέργειες. Τα άδεια μπουκάλια, τα δοχεία από λάδια, από φάρμακα και άλλα είδη σωρό.... Να τα μαζέψει ο δήμος....άμεσα.

      Κύριοι ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΔΗΜΟΣ. ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ. Αν προσέχαμε το περιβάλλον ο καθένας μας δεν θα είχαμε τέτοιες εικόνες. Δεν μας φταίει κανένας δήμος που τουλάχιστον εδώ στη Δημοτική Ενότητα Φυτειών τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ με τις μικρές δυνάμεις που έχει σε μέσα σε προσωπικό και εθελοντές. Και δόξα τω θεώ, τα χωριά μας προσπαθούμε καθημερινά να τα διατηρούμε καθαρά κατά το μέγιστο, ασπρισμένα, χωρίς λακούβες  στους δρόμους, και μακάρι να πετύχουμε το τέλειο, αρκεί να το θέλουμε και να αποδεικνύουμε στη πράξη όλοι μας. Το σπίτι μας φυσικά και δεν το βρωμίζουμε και έχουμε τις σακούλες και τους κάδους απορριμμάτων. 
       Καθαρίζουμε την αυλή που ζούμε και ούτε το χαρτί της τουαλέτας το πετάμε στο σαλόνι, γιατί έτσι μας γουστάρει.             Για το μεγάλο μας σπίτι την φύση που μας ζει δεν μας νοιάζει καθόλου. Και προς θεού αυτό δεν αφορά όλους μας, διότι η μεγάλη πλειοψηφία των συνδημοτών, έχουν περιβαλλοντική οικολογική συνείδηση και προσέχουν την καθαριότητα και μάλιστα στεναχωριούνται με την εικόνα που βλέπουν και αναθεματίζουν καθημερινά τους λίγους ασυνείδητους συνδημότες και περαστικούς από τα χωριά μας. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει ανάλογα, σε όλο το Ξηρόμερο και σε όλη την Ελλάδα.

Χρήστος Κολοβός δημότης ΔΕ Φυτειών

Ταξίαρχος ε.α

2 σχόλια:

  1. ΣΤΑΜΑΤΑ ΜΩΡΕ ΧΡΙΣΤΑΡΑ ΣΕ ΠΗΡΕ Ο ΠΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ.ΕΣΥ ΧΡΙΣΤΑΡΑ ΤΗ ΕΓΙΝΕ ΑΠ ΟΝΑΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ ΚΙ ΑΦΟΥ ΠΑΡΕΤΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΥΜΑΣΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΓΙΝΟΜΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΜΕ ΠΟΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΠΡΩΣΟΠΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΥΠΟΙ ΕΡΧΟΝΤΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ.ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΔΑΜΕ Α ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΠ ΞΕΧΑΣΕΣ ΚΙΕΝΑ ΡΕΜΑ ΚΑΤ ΣΤ ΤΡΑΓΑΝΑ ΔΕ ΠΕΡΑΣΕΣ ΑΠΟ ΚΕΙ ΦΕΝΕΤΑΙ.ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ Α ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΗ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε σήμερα είδα το σχόλιό σου. Έλλειπα πολλά χρόνια από το χωριό μου λόγω της εργασίας μου, και δεν νομίζω να έχω πρόβλημα να μη το αγαπω το πονώ και να προσφέρω σε αυτό σε σχέση με σένα που μπορεί να είσαι πχ εκεί και να μη έχεις ιδέα για τίποτα ή να κάθεσαι σε κάποια καφετέρια και να κριτικάρεις έτσι για πλάκα. Ποτέ δεν έλλειψα από το χωριό. Πάντα ερχόμουν όλα τα καλοκαίρια και τις γιορτές με τις άδειες. Διακοπές 32 χρόνια στο χωριό έκανα, πουθενά αλλού. Αν είσαι μικρότερος από μένα ίσως δεν έχεις παρακολουθήσει την ενασχόληση μου με τα κοινά από πολλα χρόνια πριν με δεις για πάντα εδώ. Εδω γράφω ως δημότης αν δεν είδες την υπογραφή μου. Εθελοντής πάντα για το καλό του χωριού μου και των χωριανων μου.Τωρα που αποστρατεύτηκα θα βλέπεις για πολύ καιρό και με άλλη ιδιότητα. Γράψε το ονομά σου όπως εγω να σου τι αντιπροσωπεύεις εσύ και να δούμε πόσα ξέρεις εσύ και πόσα εγώ για τα προβλήματα και τις λύσεις στο χωριό και όχιμόνο. Να δούμε ποιός είναι ξένος στο χωριό. Εγω η εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο