Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Αναβάθμιση και αξιοποίηση για το «Μνημείο της Φύσης»

Στο μνημείο της φύσης, το δάσος του Φράξου, στο Λεσίνι Μεσολογγίου, αναμένεται να δαπανηθούν 250.000 ευρώ με 300.000 ευρώ για την αξιοποίησή του. Ξεκινάνε μετά τις γιορτές οι εργασίες. Διαβάστε τι εργασίες προβλέπονται να γίνουν και το ιστορικό του δάσους.......


     Το δάσος του Φράξου, έκτασης 600 στρεμμάτων που έχει χαρακτηριστεί ως «Μνημείο της Φύσης» και βρίσκεται στην περιοχή του Λεσινίου, στο Μεσολόγγι, αναμένεται να αποτελέσει πνεύμονα ζωής στο μέλλον, καθώς εγκριθείσα πρόταση του δασαρχείου Μεσολογγίου προβλέπει την αναβάθμισή του και την αξιοποίησή του, μέσω ήπιων παρεμβάσεων.
     Όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος του δασαρχείου Μεσολογγίου κ. Γιώργος Φούντας, ο οποίος υπέβαλε και την πρόταση, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσως μετά τις γιορτές και προβλέπουν την επισκευή της περίφραξης του δάσους, την αύξηση της πυρασφάλειάς του, την βελτίωση των πλακόστρωτων μικρών δρόμων και των γεφυρών που έχει στο εσωτερικό του.
   Το κόστος του έργου αναμένεται να αγγίξει τις 250.000 ευρώ με 300.000 ευρώ ενώ τα χρήματα αυτά εξασφαλίστηκαν μέσω του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Με τα χρήματα αυτά προβλέπεται και ο ήπιος καθαρισμός του δάσους, ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτηρισμός τους ως «Μνημείο της Φύσης», αλλά αντιθέτως, να αναδειχθεί και να γίνει περισσότερο προσεγγίσιμο, ασφαλές και ελκυστικό για τους επισκέπτες του που είναι χιλιάδες κάθε χρόνο. Κυρίως επισκέπτονται το δάσος σχολεία και περιβαλλοντικές ομάδες από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, διότι ότι έχει απομείνει από το τεράστιο δάσος του Φράξου που υπήρχε κατά το παρελθόν αποτελεί το μοναδικό σχεδόν μνημείο – παραποτάμιου δάσους που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες Μεσογειακές χώρες. Στο δάσος του Φράξου υπάρχουν σπάνια και ίσως μοναδικά είδη, τόσο της χλωρίδας, αλλά και της πανίδας. Το 1930 το Ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε τα αποξηραντικά, εκχερσωτικά και εκμεταλλευτικά δικαιώματα επί του έλους Κυνίας στον βιομήχανο Επ. Χαριλάου. Το 1932 ο προαναφερόμενος ιδιοκτήτης του έλους μεταβίβασε τα δικαιώματά του στη «Γεωργική Εταιρεία Λεσινίου», η οποία και εκμεταλλεύτηκε γεωργικά την περιοχή. Το 1955 η έκταση περιήλθε στο Δημόσιο. Κατά το έτος 1959 συστήθηκε ο Κρατικός Οργανισμός Λεσινίου με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση της έκτασης.
Το δάσος του Φραξιά είναι κηρυγμένο βιογενετικό απόθεμα (Ντάφης et al., 1997). To 1975 το δάσος ανακηρύχθηκε Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Κατά το έτος αυτό το Υπουργείο Γεωργίας με σχετική διαταγή (83430/4701/1-11-75) ζητά να εξετασθεί το θέμα της βόσκησης ζώων στην έκταση του δάσους καθώς και να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις ανακήρυξης του ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Το Δασαρχείο Μεσολογγίου απαντά στα ερωτήματα της προαναφερόμενης διαταγής (υπ’ αριθμ, 4991/8-12-75 έγγραφο), η δε Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρνανίας ζητά (υπ’ αριθμ. 105528/3-11-76 έγγραφο) από το Δασαρχείο Μεσολογγίου την κατάρτιση πρότασης μέσω της οποίας θα ζητείται να κηρυχθεί το δάσος λόγω της βοτανικής και φυτογεωγραφικής του σημασίας Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Ως γνωστόν, «Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης, κηρύσσονται εκτάσεις δημόσιες ή μη, που παρουσιάζουν παλαιοντολογικό, γεωμορφολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον καθώς και συστάδες δένδρων ή δένδρα ή και σπάνια είδη φυτών που έχουν ιδιαίτερη βοτανική, φυτογεωγραφική, αισθητική και ιστορική σημασία». Το Δασαρχείο Μεσολογγίου στο υπ’ αριθμ. 3981/80/20-4-81 έγγραφο του διατυπώνει την εν λόγω πρόταση αφού προηγουμένως περιγράφει αδρομερώς τα βοτανικά και φυσιογραφικά στοιχεία του δάσους. Η Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρνανίας (υπ’ αριθμ. 997/5-5-81 έγγραφο) συμπληρώνει την προαναφερόμενη πρόταση του Δασαρχείου, ενώ ταυτόχρονα ζητά να κινηθεί η διαδικασία παράδοσης του δάσους από τον Οργανισμό Λεσινίου στο Δασαρχείο. Στο εν λόγω έγγραφο προτείνεται επίσης να εξεταστεί μέσω της εκπόνησης μελέτης η προοπτική δημιουργίας χώρου διημέρευσης στην έκταση του δάσους. Το Υπουργείο Γεωργίας συμφωνεί στην παράδοση του δάσους στο Δασαρχείο Μεσολογγίου και δίνει τις σχετικές οδηγίες (υπ’ αριθμ. 177933/5003/11-11-81 διαταγή).
Πράγματι, (με το υπ’ αριθμ. 1605/11-5-83 έγγραφο) ζητείται από την Διεύθυνση Γεωργίας να γίνει η παράδοση της έκτασης. Το Δασαρχείο ζητά με το υπ’ αριθμ. 2293/30-6-83 έγγραφό του, την επέμβαση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Γεωργίας ώστε να υλοποιηθεί η παράδοση. Το Υπουργείο Γεωργίας με την υπ’ αριθμ. 288461/25-9-84 διαταγή του διατάσσει την Διεύθυνση Γεωργίας να παραδώσει το δάσος Φραξιά, η δε παράδοση πραγματοποιείται τυπικά στις 3-12-84 οπότε και συντάχθηκε το σχετικό πρωτόκολλο παραλαβής και παράδοσης της έκτασης.Όσον αφορά την κήρυξη του Δάσους του Φραξιά ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης αυτή πραγματοποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. Οικ. 189614/9691/15-11-85 απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας σύμφωνα με την οποία κηρύσσεται «ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης συστάδα υδροχαρούς έκτασης 459,371 στρεμμάτων με κύριο δασοπονικό είδος το Φράξο (Fraxinus angustifolia) που είναι γνωστό σα δάσος «Φραξιάς» ή «Μαγγανάς», ανήκει στο Δημόσιο και βρίσκεται στην περιφέρεια Λεσινίου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας παραπλεύρως του δρόμου Μεσολογγίου-Αστακού. Το δάσος αυτό αποτελεί πολύτιμο υπόλειμμα αυτοφυούς φυτοκοινωνίας και παρουσιάζει ιδιαίτερο βοτανικό, φυτογεωγραφικό και αισθητικό ενδιαφέρον.
Kων/νος Χονδρός
εφημερίδα «Συνείδηση»
agriniopress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο