Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Σπυριδούλα Ζερβούλη: ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ

Γράφει η Σπυριδούλα Ζερβούλη*

       Τα χρώματα που επιλεγεί ο μικρός δημιουργός δεν είναι τυχαία. Αποτυπώνουν ξεκάθαρα την προσωπικότητα του, τη διάθεση του και τη συναισθηματική του κατάσταση. 
       Τα έντονα και φωτεινά χρώματα φανερώνουν χαρούμενη διάθεση και έντονη προσωπικότητα. 
    Αντίθετα τα σκούρα και μουντά χρώματα είναι δείκτες εσωστρέφειας και αρνητικών συναισθημάτων.......



     Όσο περισσότερα είναι τα χρώματα που χρησιμοποιεί ένα παιδί τόσο πιο σταθερό συναισθηματικά είναι. 

       Το αγαπημένο χρώμα τους είναι το κόκκινο και εκφράζει δυναμισμό, έντονες συγκινήσεις και παρορμήσεις. Το κίτρινο εκφράζει κι αυτό δυναμισμό, έντονη δράση και φιλοδοξία. Το πράσινο αν και εκφράζει μια εσωστρέφεια από μέρους του παιδιού, ταυτόχρονα δηλώνει πείσμα, επιμονή και μια τάση για διάκριση. Το πορτοκαλί συνδέεται με μια υγιή, ήρεμη και ζεστή συμπεριφορά γεμάτη αρμονικά συναισθήματα.
     Το μπλε υποδεικνύει κατευθυνόμενη συναισθηματική συμπεριφορά και παράλληλα πολύ ανεπτυγμένο το λογικό στοιχειό. Το ροζ ως καθαρά γυναίκειο χρώμα είναι το αγαπημένο των κοριτσιών. Υποδηλώνει τη γυναικεία φύση και δείχνει μια αίσθηση ηρεμίας και αρμονίας. 
      Το καφέ χρώμα δείχνει ενοχή ενώ το μαύρο συμβολίζει το φόβο, την ανησυχία, την εσωστρέφεια και την τάση του παιδιού για περιθωριοποίηση. Το γκρι χρησιμοποιείται απο παιδάκια που τους αρέσει να αντιδρούν. 
    Τα δειλά παιδάκια ζωγραφίζουν μικρά σχεδιάκια αφήνοντας το υπόλοιπο χαρτί λευκό ενώ τα παιδάκια με υπερβολική αυτοπεποίθηση φτιάχνουν πολύ μεγάλα σχεδία.
      ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Πάρτε μπογιές, χαρτιά, μαρκαδόρους και ζωγραφίστε μαζί με το παιδί σας. 
       Ανταλλάξτε εικόνες, σχολιάστε και συζητείστε μαζί του γι αυτές τις ζωγραφιές. ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΣΑΣ ΒΑΨΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ, ΜΗΝ ΤΟΥ ΒΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ,ΘΕΛΕΙ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΛΟΓΩ ΗΛΙΚΙΑΣ ΝΑ ΠΕΙ…….


(*Η Σπυριδούλα Ζερβούλη διατηρεί εργαστήρι ζωγραφικής στην Πάλαιρο Αιτ/νίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο