Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Εργοστάσιο επεξεργασίας Στέβια στο Αγρίνιο… και νέα εποχή για τον αγροτικό τομέα!




Τεράστιο είναι το ενδιαφέρων των αγροτών του νομού μας για την καλλιέργεια του φυτού Στέβια, όπως φάνηκε τόσο απ’ τη μαζική τους συμμετοχή στην εκδήλωση που πραγματοποίησε πριν από λίγο η Ένωση Αγρινίου όσο και απ’ τις τοποθετήσεις τους στο τέλος της παρουσίασης. Και όχι άδικα!
Όπως άλλωστε εξήγησαν οι ομιλητές, η συγκεκριμένη καλλιέργεια μπορεί να αντικαταστήσει τον καπνό, αφήνοντας πραγματικό εισόδημα στον παραγωγό......


Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Θωμάς Κουτσουπιάς μάλιστα αποκάλυψε θα δημιουργηθεί μονάδα μεταποίησης στην περιοχή του Αγρινίου. Πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο μερικής επεξεργασίας της Στέβια, το οποίο εκτός απ’ τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει και την εξ ορισμού προστιθέμενη αξία που θα δώσει στο προϊόν, θα αποτελέσει και την καλύτερη εγγύηση για την ίδια την καλλιέργεια: « Θα υπάρχει η σιγουριά στον παραγωγό, θα ξέρει ότι αυτό που καλλιεργεί θα απορροφηθεί και μάλιστα με 5ετές συμβόλαιο που θα καθορίζει την ποσότητα και την τιμή».
Ο ίδιος μίλησε για μια «νέα πορεία» στον πρωτογενή τομέα και για τις μεγάλες προοπτικές που διαγράφονται, χάρη στη συνεργασία με την EyroStevia και τη μητρική Sun Fruits, που, όπως εξήγησε αργότερα ο εκπρόσωπός της κ. Φωτόπουλος, προτίθεται να υποστηρίξει την προσπάθεια ώστε να καλλιεργηθούν χιλιάδες στρέμματα στην Αιτωλοακαρνανία.
Ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι η εταιρία συνεργάστηκε με την Ένωση διότι πείστηκε απ’ την οργάνωση και το δυναμικό που διαθέτει και γνωστοποίησε ότι πρόθεση της εταιρίας είναι να έχει ολοκληρωθεί η μονάδα τον Ιούλιο!
Άλλωστε την προσεχή καλλιεργητική περίοδο θα γίνουν οι πρώτες φυτεύσεις. Αρχικά χίλια στρέμματα και σε βάθος 4-5 ετών ο στόχος είναι να μπουν στην καλλιέργεια χιλιάδες οικογένειες.
Η ποικιλία που θα καλλιεργηθεί είναι η SRB128, με διάρκεια ζωής 5 έως 7 χρόνια ανά φύτευση. Η εταιρία παρέχει το φυτώριο, η δε συγκομιδή θα γίνεται με μηχανικό τρόπο.
Τα της καλλιέργειας ανέλαβε να εξηγήσει λεπτομερός ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Πέτρος Λόλας, που χρόνια τώρα ασχολείται με τη Στέβια και που μετείχε στους πειραματικούς αγρούς που φυτεύτηκαν απ’ το 2006 στην περιοχή μας, οι οποίοι και έδωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Έως και διπλάσια απόδοση από άλλες περιοχές της χώρας!
Θυμίζουμε ότι η καλλιέργεια προσομοιάζει με εκείνη του καπνού, άρα η μετάβαση μπορεί εύκολα να γίνει. Το Στέβια φυτεύεται όπως ο καπνός, και αναβλαστάνει μόνο του για τα πολλά επόμενα χρόνια. Το Στέβια είναι φαρμακευτικό και ενεργειακό φυτό που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της σακχαρίνης σε φάρμακα και τρόφιμα, αλλά και ως πηγή ενέργειας. Είναι ετήσιο, κατάγεται από την Κεντρική Αμερική, δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και λίπασμα, προσφέρεται για μηχανική καλλιέργεια.
Η καλλιέργεια, λοιπόν, της στέβιας φαίνεται να είναι οικονομικά ανταποδοτική, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται φυτάρια που έχουν παραχθεί σε δίσκους και οι περισσότερες εργασίες  να γίνονται μηχανικά μεταφύτευση, σκάλισμα-ζιζανιοκτονία, συλλογή-θερισμός, ξήρανση). Τα ακατέργαστα  φύλλα της Στέβιας είναι 30-40 φορές  πιο γλυκά από τη ζάχαρη, ενώ  η καθαρή γλυκαντική ουσία που  περιέχεται σε αυτά είναι  300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Αλλά το μυστικό της και το μεγάλο πλεονέκτημα της είναι, ότι δεν αποδίδει ούτε μία θερμίδα στον οργανισμό του ανθρώπου και δεν παρουσιάζει ενδείξεις για ανεπιθύμητες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η υπόσχεση, λοιπόν, που ο πρόεδρος  της Ένωσης κ. Κουτσουπιάς είχε δώσει, ότι οι Αιτ/νάνες αγρότες θα είναι οι πρώτοι που θα καλλιεργήσουν μαζικά τη Στέβια, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, γίνεται πράξη. Και η αλήθεια είναι ότι η Ένωση κάνει αυτό που δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε το κράτος: Δίνει λύσεις και διεξόδους.  Όχι θεωρίες και διακηρύξεις περί αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και ανασυγκρότησης της υπαίθρου…  Ουσιαστικές απαντήσεις: Τι θα καλλιεργήσω, πως, που θα πουλήσω και με ποιο κέρδος!



















agrinioreport

2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πιστευω πως αλλη μια νεα φουσκα γενιεται με πολλα θα με τη στεβια οπνιγμενοσ απο τα μαλια του πιανεται κριμα στουσ αφελεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο