Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ

         Τα Εκπαιδευτήρια "Παναγία Προυσιώτισσα"  συνεχίζοντας τις εκπαιδευτικές εκδηλώσεις τους με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση γονέων, παιδιών αλλά και εκπαιδευτικών για την ενεργό συμμετοχή τους στην εν γένει εξέλιξη των παιδιών τους, πραγματοποίησαν Επιστημονική Διημερίδα, την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, με ομιλητή τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχαήλ Λάμπρου
    Τα θέματα που ανέπτυξε ο κος Λάμπρου ήταν "Μαθηματικοί γρίφοι και παιχνίδια", και  "Πώς θα κάνουμε τα μαθηματικά ελκυστικά". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σχολικό Σύμβουλο Μαθηματικών Αιτ/νίας,  κ. Κων/νο Νάκο..........



   Με απλό και ελκυστικό τρόπο ο κος Λάμπρου παρουσίασε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στο χώρο των Εκπαιδευτηρίων “Παναγία Προυσιώτισσα”, μαθηματικούς γρίφους και παιχνίδια που κίνησαν το ενδιαφέρον των μαθητών που παρακολούθησαν τη διάλεξή του. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όλοι οι παρευρισκόμενοι -μικροί και μεγάλοι- συμμετείχαν ενεργά σ’ αυτή, δίνοντας λύσεις σε γρίφους αλλά παίζοντας μαθηματικά παιχνίδια.
      Πώς λοιπόν μπορούν τα διασκεδαστικά μαθηματικά να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν τα παιδιά αυτή την επιστήμη; ο κ. Λάμπρου τόνισε:
    "Eνας από τους σημαντικούς στόχους του κάθε εκπαιδευτικού συστήματος πρέπει είναι η μετάδοση στον πολίτη γνώσης και παιδείας ώστε να αποκτήσει ανεξάρτητη και δημιουργική σκέψη. Να μπορεί, δηλαδή, να σκέπτεται αυτοδύναμα και να μπορεί χρησιμοποιεί εποικοδομητικά τις γνώσεις του. Τα διασκεδαστικά μαθηματικά συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση γιατί διδάσκουν τον μαθητή να σκέπτεται και, ακόμη καλύτερα, να χαίρεται να σκέπτεται. Με τα διασκεδαστικά μαθηματικά καταφέρνουμε να ελκύσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών που, αλλιώς, θα εκλάμβαναν τα Μαθηματικά ως έναν ανιαρό και απωθητικό κλάδο της γνώσης".
       Ο Καθηγητής Μιχάλης Λάμπρου μίλησε το απόγευμα του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, με θέμα "Πώς θα κάνουμε τα μαθηματικά ελκυστικά". Τα εκπαιδευτήρια “Παναγία Προυσιώτισσα”, τον Σχολικό Σύμβουλο Μαθηματικών κ. Κων/νο Νάκο και τον Καθηγητή  κ. Λάμπρου, τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Κ. Ρόκο, Διευθυντές Σχολείων, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και φυσικά μαθηματικοί, μαθητές και... φίλοι των μαθηματικών.
       Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε πως “...τα "διασκεδαστικά μαθηματικά" είναι ένας τρόπος να δείξουμε στους μαθητές την ομορφιά των Μαθηματικών. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν τα μαθηματικά είτε με μία φοβία, είτε δεν αντιλαμβάνονται την εκπαιδευτική τους αξία. Δεν φταίνε αυτοί, αλλά ο τρόπος που τα διδάσκουμε αφού τα παρουσιάζουμε με έναν ανιαρό και τυπικό τρόπο. Από την άλλη όλοι οι παιδαγωγοί, από την εποχή των Πυθαγορείων, συμφωνούν ότι τα Μαθηματικά πρέπει να είναι κύριο μάθημα στην Παιδεία μας. 
      Πραγματικά, η συμβολή τους στην δημιουργική σκέψη είναι κεφαλαιώδους σημασίας, και συμπληρώνουν άλλες δεξιότητες που πρέπει να έχει ο πολίτης, όπως για παράδειγμα η καλλιτεχνική, ανθρωπιστική και λογοτεχνική παιδεία. Τα Μαθηματικά είναι ο κατ' εξοχήν κλάδος που δείχνει πώς μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα από τα δεδομένα που επεξεργάζεται. Αλλωστε η εφαρμογή τους στην επιστήμη και στην τεχνολογία είναι ουσιαστική".
      Ο καθηγητής Μιχάλης Λάμπρου γεννήθηκε στην Κένυα από γονείς Ελληνες μετανάστες. Το γυμνάσιο και το λύκειο το τελείωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Μαθηματικά στο Imperial College από το οποίο πήρε το πτυχίο του, το 1973 και από το ίδιο πανεπιστήμιο το Master, το 1974. Διδάκτορας ανακηρύχθηκε στο King’s College το 1977 με επόπτη καθηγητή τον Erdos. 
       Το δημοσιευμένο έργο του είναι πλούσιο και ποικίλο. Εχει δημοσιεύσει 25 ερευνητικές εργασίες στα Καθαρά Μαθηματικά, έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την Ιστορία των Μαθηματικών, έχει γράψει 5 βιβλία εκ των οποίων τα 2 είναι σχολικά και το ένα Λεξικό Αγγλοελληνικών Μαθηματικών όρων, έχει μεταφράσει 5 βιβλία, έχει επιμεληθεί 16, έχει συγγράψει, εκτός από σημειώσεις για τους φοιτητές του, αρκετά άρθρα εκλαϊκεύοντας επιστημονικές έννοιες καθώς και λήμματα σε ξένες εγκυκλοπαίδειες.
      Εκπροσώπησε τη χώρα μας, ως αρχηγός αποστολής, σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες τέσσερις φορές. Τα τελευταία χρόνια είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος για την Ελλάδα του Διεθνούς Μαθηματικού Διαγωνισμού «Καγκουρό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο