Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ: Επικίνδυνη η καθυστέρηση στην διόρθωση λαθών για τις υδατοκαλλιέργειες, παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΚΑ

Μεθοδεύσεις του ΥΠΑΑΤ;
     Με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, δεν φτάνει να αφυπνίζεται και να αναγκάζεται η Κυβέρνηση να δεσμευτεί για ενέργειες, αλλά άμεσα να τις υλοποιεί.
     Έγκαιρα είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ΚΥΑ που αφορά στο Ειδικό Χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών, την ΚΥΑ “της μιας ημέρας”, της τελευταίας μέρας της κυβέρνησης Παπανδρέου, με οχτώ σημαντικότατες Υπουργικές Υπογραφές, η οποία πρέπει να διορθωθεί άμεσα.
    Την ίδια στιγμή, βάσει δημοσιευμάτων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (το οποίο όχι μόνο δεν έρχεται στη Βουλή για να απαντήσει σε Επίκαιρες Ερωτήσεις, αλλά θεωρεί και το νομοθετικό έργο “άχρηστη πολυτέλεια”) έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να καταθέσει σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση - εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών με fast track διαδικασίες και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του συγκεκριμένου χωροταξικού σχεδιασμού..........



    Αυτό μπορεί να αποβεί καταστρεπτικό για τις περιοχές εφαρμογής της ΚΥΑ, σε επίπεδο τουριστικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό, αλλά και κοινωνικό, αν δεν υπάρξουν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

    Με την Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκης Φούντα που συζητήθηκε στη Βουλή στις 30.9.2013, είχε επισημανθεί η ανάγκη αναθεώρησης των ορίων της Περιοχής Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΑΥ) «Δυτικών Ακτών Αιτωλοακαρνανίας – Σύμπλεγμα Εχινάδων» καθώς και όλων των άλλων ΠΑΥ που έγιναν λάθη ή καταγράφηκαν και αποτυπώθηκαν στοιχεία με προχειρότητα. Αναδείχθηκε το πλήθος των προβλημάτων που εντοπίζονται στον συνημμένο πίνακα «Εθνικό Πρότυπο Χωροταξικής Οργάνωσης» του Ειδικού αυτού Χωροταξικού, καθώς οι επισυναπτόμενοι χάρτες ενείχαν προβλήματα όπως: 

-κατά περιπτώσεις (όπως και στην προαναφερθείσα ΠΑΥ) λανθασμένη αποτύπωση της υπάρχουσας ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας, καθώς και τεχνική περιγραφή που δεν συνέπιπτε με την προτεινόμενη οριοθέτηση,
-η κλίμακα αποτύπωσης ήταν εντελώς παραπλανητική και λανθασμένη
-η εκπόνηση δεν βασιζόταν σε εξαρτημένες από το κρατικό σύστημα συντεταγμένες (ΕΓΣΑ‘87).

      Το ΥΠΕΚΑ, δια στόματος του Αν. Υπουργού κ. Καλαφάτη, αναγνώρισε τις αστοχίες και δεσμεύτηκε για τις απαραίτητες διορθώσεις, στις οποίες όμως τελικά ουδέποτε προχώρησε. 
      Είχε δηλώσει συγκεκριμένα: «όπου διαπιστωθούν τυχόν ανακρίβειες στη χάραξη της κόκκινης διαγράμμισης και ασυμφωνίες με το περιεχόμενο του ειδικού πλαισίου, θα επαναληφθεί ο χάρτης, ώστε να περιλάβει την ορθή χάραξη», τονίζοντας ότι «εφόσον διαπιστώνονται -και βεβαίως αυτό ισχύει κατά κύριο λόγο και για τη συγκεκριμένη ερώτησή σας- προχειρότητες ή αβελτηρίες, τότε από το ΥΠΕΚΑ θα επιχειρηθούν να θεραπευτούν άμεσα».

Σιγή ασυρμάτου μέχρι σήμερα...
        Η κ. Φούντα επανέρχεται με νέα Ερώτηση, καθώς το θέμα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο. Γιατί το ΥΠΕΚΑ δεν έχει ακόμα προχωρήσει στις διορθώσεις στην οριοθέτηση της ΠΑΥ «Δυτικών Ακτών Αιτωλοακαρνανίας – Σύμπλεγμα Εχινάδων», καθώς και των λοιπών Περιοχών Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών όπου σημειώνονται αντίστοιχα προβλήματα;

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
      Επιπλέον, ζητά διευκρινίσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας: Προτίθεται να καταθέσει σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση-εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών με fast track διαδικασίες και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, πριν τις απαραίτητες διορθώσεις στον σχεδιασμό; Έτσι θα αποφασίσει να εγκαινιάσει την νομοθετική του συμβολή; Με αμφιβόλου αξιοπιστίας ρυθμίσεις;
      Η χωροταξία ως εργαλείο ανάπτυξης είναι μια υπόθεση που έμεινε πολύ πίσω στην χώρα μας. Ελλείψει Κτηματολογίου και Γενικού Χωροταξικού, τα Ειδικά Χωροταξικά ήρθαν να λειτουργήσουν αποσπασματικά, χωρίς αποτελεσματικότητα.
     Καιρός είναι να διορθώσουμε τα λάθη και να στραφούμε προς έναν ενιαίο σχεδιασμό που θα αναδεικνύει τα πραγματικά πλεονεκτήματα του κάθε Τόπου. Και οι Δυτικές Ακτές Αιτωλοακαρνανίας χωρίς τον Τουρισμό, δεν μπορούν να νοούνται.

      Παράλληλες και αλληλοσυμπληρούμενες δράσεις, λοιπόν. Με σχεδιασμό και όραμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο