Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Α. Κατσιφάρας: Στόχος της αιρετής Περιφέρειας η άρση της απομόνωσης

     Από την πρώτη ημέρα έναρξης της αιρετής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στόχος ήταν η άρση της απομόνωσης, η συντήρηση και η αποκατάσταση των υφιστάμενων υποδομών, καθώς και η δημιουργία των υποδομών εκείνων που θα διευκολύνουν την παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομικής δραστηριότητας και θα συμβάλλουν στους εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους που τίθενται..............


  
   Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την εισήγησή του στη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας με θέμα την ενημέρωση για την πορεία εκτέλεσης έργων και μελετών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και του επενδυτικού προγράμματος των ΚΑΠ που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του πρώην Εργοστασίου «Λαδόπουλος» στην Πάτρα.
    «Το Πρόγραμμα Έργων και Μελετών της ΠΔΕ συμβάλλει στους εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους που τίθενται, εξυπηρετεί τον στρατηγικό στόχο του τριετούς αναπτυξιακού προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας προσθέτοντας πως «στοχεύει στην αποπληρωμή ανειλημμένων υποχρεώσεων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων καθώς και την διοικητικής Περιφέρειας και επίσης να συμβάλλει στην εκκαθάριση του μητρώου του ΠΔΕ της Δυτικής Ελλάδας (υφιστάμενα έργα)  με την διαγραφή έργων – εναρίθμων του που είτε χρονίζουν και επιδεικνύουν την δέουσα (και προγραμματισμένη) πορεία εκτέλεσής τους».
   «Επιπλέον ενσωματώνει τις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι της Δημοσιονομικής Προσαρμογής και των νομικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Συμμετέχει σημαντικά στην προσπάθεια της Περιφέρειας για την άρση της απομόνωσης, την συντήρηση και την αποκατάσταση των υφιστάμενων υποδομών και ειδικά των υποδομών που διευκολύνουν την παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομικής δραστηριότητας, την αντιμετώπιση ενδογενών στρεβλώσεων και αναδιατάσσει πόρους του εθνικού σκέλους λαμβάνοντας υπόψη ότι η Δυτική Ελλάδα έχει το μακρύτερο Οδικό δίκτυο της χώρας (Αιτωλοακαρνανία) το δυσκολότερο γεωφυσικό ανάγλυφο (εκτεταμένα φαινόμενα κατολισθήσεων κλπ), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το δίκτυο αυτό επί πολλά χρόνια δεν είχε τύχη της στοιχειώδους συντήρησης. Τέλος, εκμεταλλεύεται πολλαπλασιαστικά τους περιορισμένους εθνικούς πόρους ενόψει  της 5ης προγραμματικής Περιόδου» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας.
       Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τις πηγές χρηματοδότησης του Επενδυτικού Προγράμματος της Π.Δ.Ε. που είναι το πρόγραμμα εκτέλεσης έργων και μελετών που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το πρόγραμμα εκτέλεσης έργων μελετών του επενδυτικού προγράμματος των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελής Πόροι) που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους.

Τα έργα στο Επενδυτικό Πρόγραμμα της Π.Δ.Ε

   Το Πρόγραμμα Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που εκτελείται από τις Υπηρεσίες της, από τους Δήμους, καθώς και λοιπούς φορείς, περιλαμβάνει 512 έργα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 855 εκατομμύρια ευρώ.
Μέχρι τα τέλη 2012 αποπληρώθηκε το 32%, ενώ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 αναμένεται να αποπληρωθεί ένα ακόμη σημαντικό ποσό το οποίο θα ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
     Όσον αφορά τους ΚΑΠ περιλαμβάνονται 357 έργα προϋπολογισμού περίπου 73,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα συγκεκριμένα έργα ήδη εκτελούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ή έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ να σημειωθεί πως από τα έργα αυτά, τα 346 είναι καινούργια έργα που έχουν ενταχθεί από το 2011 έως και σήμερα και τα 278 είναι στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ (ΕΣΠΑ).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο