Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Αδιέξοδο στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Σε συμπόρευση κάλεσε την «Νηρέας» η Σελόντα. Η απάντηση του Νηρέα

       Δημόσια πρόσκληση για σύμπραξη απηύθυνε χθες στη «Νηρέας» ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Σελόντα, Γιάννης Στεφανής, επισημαίνοντας πως είναι μια ρεαλιστική πρόταση που μπορεί να βγάλει τον κλάδο από το σημερινό αδιέξοδο και ταυτόχρονα να τον οδηγήσει σε νέες επιτυχίες. 
     «Με αίσθημα ευθύνης, καλώ τον φίλο μου, τον συναγωνιστή και συνάδελφό Αριστείδη Μπελλέ σε ένα δημιουργικό διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι μια τέτοια προσέγγιση θα την χαιρετίσει το τραπεζικό σύστημα, οι πιστωτές, οι εργαζόμενοι και όλοι οι φορείς της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Στεφανής, τονίζοντας μάλιστα πως δεν πρέπει οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας να περιμένουν τη λύση από τις τράπεζες, αλλά πρέπει οι ίδιες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη σωτηρία και ανάπτυξη του κλάδου...........



      Η συμπόρευση με τον Νηρέα, συνέχισε, είναι υποχρέωση απέναντι στον κλάδο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, τον οποίο έχουν καταστήσει εθνικό πρωταθλητή με δημιουργική δουλειά και μεγάλη προσπάθεια για πάνω από 30 χρόνια και πρόσθεσε ότι θα παλέψει μέχρι τέλους για να ευοδωθεί αυτή η πρωτοβουλία
     Ο επικεφαλής της Σελόντα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει συζητήσει ούτε με τη διοίκηση της «Νηρέας» ούτε με τις τράπεζες την προοπτική αυτή, ωστόσο εκτίμησε ότι το εγχείρημα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία, καθώς οι επικεφαλής των εταιρειών «ξέρουν καλά τις θάλασσες, έχουν χαρτογραφήσει όλους τους υφάλους και μπορούν μαζί να χαράξουν ασφαλή πορεία πίσω σε επίνεμο λιμάνi». 
   Εξάλλου, είπε, ότι η συγκέντρωση του κλάδου, με τη δημιουργία δύο ή το πολύ τριών σχημάτων που θα παράγουν συνολικά το 80%-85% της εγχώριας παραγωγής είναι αναγκαία, καθώς μέσα από αυτές θα προκύψουν οι απαραίτητες συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας.

Πλεονεκτήματα 
     Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου της Σελόντα, Βασίλη Στεφανή, ο οποίος επισήμανε ότι η σύμπραξη των δυο μεγαλύτερων εταιρειών του χώρου έχει πολλά πλεονεκτήματα, ενώ τόνισε ότι υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες μπορεί να δώσει λύση στα τεράστια προβλήματα που τις ταλανίζουν. «Με την πολιτεία να μην ενεργοποιείται, τις τράπεζες να μην αποφασίζουν γρήγορα λόγω των δικών τους προβλημάτων, τα προγράμματα στήριξης του κλάδου να καθυστερούν, οι μόνοι που μπορούν να δώσουν λύση είναι οι άνθρωποι που δημιούργησαν αυτές τις εταιρείες», ανέφερε.
      Παραδέχθηκε πάντως πως οι τράπεζες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, σημειώνοντας μάλιστα πως πρέπει χωρίς άλλες καθυστερήσεις να προχωρήσουν σε κεφαλαιοποιήσεις μέρους των απαιτήσεών τους για να αποκατασταθεί μια βιώσιμη σχέση ξένων/ιδίων κεφαλαίων και αφετέρου να αναδιαρθρώσουν τις εναπομείνασες δανειακές απαιτήσεις τους σε μακροχρόνια βάση με χαμηλό επιτόκιο. 
      Σημείωσε ακόμη ότι η εν εξελίξει συγχώνευση με την Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, η οποία συμφωνήθηκε τον περασμένο Απρίλιο δεν επηρεάζει ούτε και μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στα σχέδια συγχώνευσης με τον Νηρέα. 
      Αντίθετα, δεν δίστασε να πει ότι ύστερα από την αίτηση της Δίας για ένταξη στο άρθρο 99 υπάρχει επιφυλακτικότητα αναφορικά με την υλοποίηση του deal και υπογράμμισε πως όλα θα κριθούν την 18η Δεκεμβρίου, όταν και έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί η αίτησή της.
     Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στη διοίκηση του Νηρέα, καθώς όλη η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απάντησή της.

Νηρεύς: Τι απαντά η Διοίκηση της εταιρείας στην ανοικτή πρόταση για συγχώνευση με τη Σελόντα
     «Η Διοίκηση της Νηρεύς πραγματοποιεί τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της σύμφωνα και με τις εξελίξεις στον κλάδο ενώ παραμένει σταθερή στην στάση της η οποία δεν αποκλείει την εξέταση προτάσεων σε σχέση με συγκεντρώσεις στον κλάδο αρκεί να προκύπτει ότι θα υπάρξει βελτίωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης στα τυχόν νέα σχήματα, θα προστεθεί αξία στην δραστηριότητα και θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της στην διεθνή αγορά όπου και εξάγονται τα προϊόντα.
    »Είναι αυτονόητο επίσης ότι για να επιτύχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένη την συναίνεση των διοικήσεων, των μετόχων, των τραπεζών και των πιστωτών εν γένει καθώς και των αρμοδίων εποπτικών αρχών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση της Νηρεύς, απαντώντας την ανοικτή πρόταση του κ. Γ. Στεφανη για την προοπτική συγχώνευσης Σελόντα-Νηρέα.

πηγή:www.imerisia.gr/ 
http://ksiromeritikimatia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο