Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ιαματικός τουρισμός στον Μύτικα. Χρυσή ευκαιρία η Κοινοτική οδηγία.

του κ. Νίκου Θ. Νταή.
σ. Συμβολαιογράφου.

Διακατεχόμαστε από ικανοποίηση, όταν παρακολουθώντας τα τοπικά προβλήματα, διαπιστώνουμε ότι πολλές φορές προτρέχουμε και προλαμβάνουμε τα γεγονότα και τις εξελίξεις και με τα δημοσιεύματά μας στον τοπικό τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, τα θέτουμε υπ’ όψη κάθε αρμόδιας ... 
 
Αρχής, για την επίλυσή τους. Αυτό συμβαίνει και με το θέμα με το οποίο θα επαναδιαπραγματευτώ σήμερα και το οποίο αναπτύσσω παρακάτω:
Προ εξαμήνου τον μήνα Μάρτιο 2013 είχα θέσει υπ’ όψη του Δήμου Ξηρομέρου με δημοσίευμά μου ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ, που έχει πραγματοποιήσει στο Μύτικα το ΙΓΜΕ, από τις οποίες αποδείχτηκε επιστημονικά ότι αναβλύζουν ΘΕΙΟΥΧΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΝΕΡΑ, που κατέληγαν στη θάλασσα και μετά το δημοσίευμα, ευτυχώς σφραγίστηκαν. Είχα τονίσει τότε ότι ο Μύτικας έχει Ιστορική παράδοση με τα ιαματικά Λουτρά της Αρχαίας ΑΛΥΖΙΑΣ, τα οποία επισκέπτονταν ακόμη και ο Αρχαίος Ρωμαίος Φιλόσοφος Κικέρων και ο τότε Πρόεδρος της ΕΕ και μετέπειτα Πρωθυπουργός της Ιταλίας ROMANO PRONDI εντυπωσιάστηκε, όταν του το ανέφερα στην προσφώνησή μου στο Μύτικα, προ ολίγων ετών όταν έκανε τις θερινές διακοπές του στον Κάλαμο.
Στο ίδιο δημοσίευμα είχα επισημάνει να ΕΝΤΑΧΘΕΙ ο Μύτικας στην ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΣΔΙΠΕ) και με την πρόσβαση και ένταξη σε κάποιο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και μάλιστα στα ΕΣΠΑ να αρχίσει η αξιοποίησή τους. Αυτό έπραξαν στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Θεσπρωτία, αξιοποιώντας τα λασπόλουτρα στις εκβολές του ποταμού Καλαμά στη Σαγιάδα και δημιούργησαν εγκαταστάσεις για τους λουόμενους και τόνωσαν την τοπική οικονομία.
Εμείς είχαμε και έχουμε μέσα στα πόδια μας τα αναμφισβήτητα και αυταπόδεικτα θαλάσσια ιαματικά λασπόλουτρα του ΄΄ΒΟΥΛΚΟΥ΄΄. Συνέρρεε όλο το Ξηρόμερο και όχι μόνο, κατασκηνώνοντας μάλιστα στην παραλιακή έκταση για να κάνουν τα λασπόλουτρά τους και γιατρεύονταν. Τρανές αποδείξεις αυτές τούτες οι ομολογίες των ιαθέντων. Ακόμη και τα άλογα και άλλα ζώα, που υπέφεραν από ρευματοπάθειες στα πόδια τους και τα μετέφεραν τα αφεντικά τους στο βούλκο για να ψοφήσουν, έβρισκαν τη γιατρειά τους και επέστρεφαν στους νοικοκυραίους τους. Τα λασπόλουτρα δεν σταμάτησαν ποτέ και τα επισκέπτονται ακόμη και σήμερα ντόπιοι, Έλληνες και ξένοι και είναι θαυματουργά. Χάσαμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το ΄΄ΒΟΥΛΚΟ΄΄ και να είχε περιέλθει στην κυριότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η παραλιακή έκταση των 17 ½ στρεμμάτων του ΄΄ΒΟΥΛΚΟΥ΄΄, οπότε θα δημιουργούνταν εκεί και οι εγκαταστάσεις των θαλάσσιων λασπόλουτρων και των θειούχων ιαματικών υδάτων. Επειδή γνώριζα καλά το θέμα συνέστησα και στον τότε Πρόεδρο της Κοινότητας Μύτικα και μετέπειτα στον τότε Δήμαρχο του Δήμου ΑΛΥΖΙΑΣ να αγοράσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση την έκταση, αφού ένας Νόμος τότε παρείχε το δικαίωμα τούτο της αγοράς με ελάχιστο τίμημα. Θα υπήρχε η δυνατότητα να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις των θαλάσσιων λασπόλουτρων και θειούχων λουτρών. «Τις πταίει;». Πάντως ούτε το Άγιο Πνεύμα, ούτε η Μαρία η Πενταγιώτισσα…. Είχαμε μελετήσει και με τον τότε Οικονομικό Έφορο Λευκάδας κ. Νέζερη τον σχετικό φάκελο, που αποδείκνυε την κυριότητά του Ελληνικού Δημοσίου στην εν λόγω έκταση. Όταν μετέπειτα το ακίνητο αυτό το διαχειρίζονταν η ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (Γραφείο Άρτας) το έβγαλε στον Πλειστηριασμό, ο οποίος διεξήχθη στη Δ.Ο.Υ. Βόνιτσας. Τελευταίος Πλειοδότης αναδείχτηκε ο γνωστός Επιχειρηματίας κ. Κωνσταντίνος Αυδής. Ευχόμαστε αυτό που δεν έπραξε η Τ.Α. να το πραγματοποιήσει ο κ. Αυδής, κάνοντας χρήση της ΧΡΥΣΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ, που αναπτύσσω παρακάτω. Άλλωστε με την μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα που ανεγείρει στο Μύτικα, θα κάνει έναν επιτυχημένο συνδυασμό, μισθώνοντας και την γεώτρηση των θειούχων νερών που είναι πλησίον της παραπάνω έκτασής του, οπότε θα διαθέτει την ξενοδοχειακή του μονάδα αλλά και τα θαλάσσια λασπόλουτρα και τα θειούχα λουτρά, μεταφέροντας την ιχθυοκαλλιέργειά του κάπου αλλού σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Κρατικές Υπηρεσίες, οι οποίες άλλωστε του έδωσαν και την άδεια της εγκατάστασης και επέκτασης. Έχουν καθήκον αμφότερα τα μέρη να βρουν τη λύση. Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Η μονάδα του αυτή θα αποτελέσει μια κερδοφόρα επιχείρηση για τον ίδιο, αλλά και ένα ορόσημο για την τουριστική ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου.
Έρχομαι στην ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, που δίνει η Κοινοτική Οδηγία 24/2011, που θα ενσωματωθεί τον τρέχοντα μήνα Οκτώβριο για την Διασυνοριακή Υγειονομική Περίθαλψη, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν εκατομμύρια ασφαλισμένων των κρατών της Ε.Ε. να λαμβάνουν Υπηρεσίες Υδροθεραπείας, όπου επιθυμούν, πληρωμένα από τα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας τους. Αποτελεί ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, καθώς τα Ασφαλιστικά Ταμεία των χωρών μελών της Ε.Ε., προσφέρουν μέχρι και 1600 ΕΥΡΩ την εβδομάδα, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν υπηρεσίες υδροθεραπείας. Αυτά τονίστηκαν στην Ημερίδα που διοργάνωσαν: 1) Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), 2) Ο Σύνδεσμος Δημοτικών Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) και 3) Η Πληροφόρηση – Επιμόρφωση – Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΕΤΑ Α.Ε.).
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνης τόνισε ότι «Πρέπει να αναδείξουμε το προϊόν και κάλεσε τους Δήμους να συμβάλλουν στον τομέα αυτόν. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Τουρισμού κ. Α. Λιάσκος τόνισε ότι «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτεύουσα του Ιαματικού Τουρισμού σε όλη την Ευρώπη». Ο Πρόεδρος του ΣΔΙΠΕ κ. Π. Ζαφειρίου, πρόσθεσε ότι ο ιαματικός τουρισμός θα αποτελέσει την ατμομηχανή επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και ότι σε λίγες μέρες μια Ευρωπαϊκή αγορά εκατομμυρίων ανοίγει και ότι πρέπει να πάρουμε και εμείς ένα κομμάτι από αυτή. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΕΤΑ Α.Ε. κ. Στάθης Ραγκούσης τόνισε ότι «Ο Ιαματικός Τουρισμός έχει εισέλθει σε περίοδο δομικής κρίσης» και χαρακτήρισε κρίσιμο το ρόλο των Δήμων.
Για 8 δράσεις, που απαιτούνται για την ανάπτυξη έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χρήστος Πάλλης, μεταξύ των οποίων επισημαίνω δύο: 1) Αξιοποίηση του Επενδυτικού Νόμου και 2) Αξιοποίηση της Κοινοτικής Οδηγίας 24/2011. Τέλος ο κ. Ζ. Αγγελίδης Δρ. Υδρολογίας του Α.Π.Θ., επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΔΙΠΕ τόνισε ότι με την Κοινοτική Οδηγία ανοίγει ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ για την αύξηση των επισκεπτών των ιαματικών λουτρών στη χώρα μας.
Καθήκον και υποχρέωσή μου από αγάπη προς τον τόπο αυτό με ωθούν να επανέλθω στο θέμα αυτό, που είναι πάντα επίκαιρο και ελπιδοφόρο για την ανάπτυξη της χαρισματικής και προνομιούχου από τη φύση περιοχή μας, η οποία ψυχορραγεί.….
Ας της εμφυσήσουμε πνοή και ας της εμπνεύσουμε ένα όραμα. Έχει χρέος η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχουμε χρέος όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου. Ας πάψουμε να δημιουργούμε άλλους ενόχους για τις δικές μας πράξεις και παραλείψεις και τα δικά μας λάθη. Ο εχθρός είναι εντός μας. 
Καιρός να συνέλθουμε όλοι και να κινηθούμε με φρόνημα και λογισμό. Είθε … «Οι καιροί ου μενετοί…»

Μύτικας 10 Οκτωβρίου 2013
Νίκος Θωμά Νταής
 
 http://mytikaspress.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο